用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 40網既媽咪 - 入黎傾下
樓主: yy13
go

40網既媽咪 - 入黎傾下 [複製鏈接]

Re: 40網既媽咪 - 入黎傾下

我舊年都係穩陣起見,排開平第4志願,否則..可能被篩到第1x 志願。

2fungs, totally agree with you ~  

2fungs 寫道:
我舊年都係穩陣起見,排開平第4志願,否則..可能被篩到第1x 志願。

我都同意
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

請問各位,

點解隱陣就要放開平係第4志願呢? 因為佢容易入, 定係佢冇咩人揀呢?

因為個個第1~3志願都係揀千禧校舍. 不過今年有家長話揀開平第6志願都已經派吾到.

saui 寫道:
請問各位,

點解隱陣就要放開平係第4志願呢? 因為佢容易入, 定係佢冇咩人揀呢?

Hi:各位

派咗12白田天主教,有無人知佢好唔好? :cry:
(⦿ ‿ ⦿) p̐URpLeB̯LuE̫ ₍๏‿๏₎

Hi Kittymummy,

咁平心而論, 開平係咪一間好學校, 是否值得放係1-3志願呢?

值吾值得就見仁見智. 我就覺得佢係一間好學校, 當然我幾年前都做左吾少research去睇呢間學校.如果吾係我都吾比我個囡去讀. 我就係誇區第1志願.

嘩, 你都好睇重開平喎 ... 點解唔考慮其他呢, 例如荔天, 聖紀文 ... 等

咁你囡囡讀得開心嗎? 程度深嗎? 多功課嗎?

Hi all,

想請問各位如果媽媽是善導舊生, 咁報荔天有無分啊 ? Thanks.

有架,你係善導上午校定下午校...荔天係善導下午校ma...
:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

Overall 開平都叫吾錯拉. 我講過我係誇區, 學額只有10%, 我當然吾會博其他. 博得到就話姐, 博吾到就真係吾知去左邊樹. 無理由去take 呢個risk.
我個囡囡讀得好開心, 佢仲話好鍾意返學. 我compare過同區一間eng test paper,我覺得開平深少少,每日有5-6樣功課.

saui 寫道:
嘩, 你都好睇重開平喎 ... 點解唔考慮其他呢, 例如荔天, 聖紀文 ... 等

咁你囡囡讀得開心嗎? 程度深嗎? 多功課嗎?

LL媽媽
去年,我的兒子派16-白田天主教小学, 簡直失眠數週, 叩門荔天,基福,聖安德烈,旅港開平
基福巳Second-in, 茘天-waiting ,最後,幸好開平O.K.
經1年後,兒子很開心上学,適應好好,時常提及学校的事給我知, 老師用心教学,有禮貌
發覺老師平均年輕有充勁,不像基福,聖紀交大部份老師比較大,缺乏充勁,基福老師甚至有些語氣感覺"寸", 雖然門平校舍細,但父母要関注小六派位成績,我去年膽粗致电教統局,(杜生-負責40網),他說開平透明度高,如学校所講述,會真實,不花巧門面,派位成績好,在去年7月初小六放榜,開平即在同日下午在校網上已宣佈結果,但聖紀文及基福在9月,才有什麽百份比,不像開平---2名学生入上智,14学生入黃棣珊,14学生入開中,即有機會跨區入何文田開平中学(band1英中頭), XX名入銘賢,各位家長,可上開平校網"check", 門平是值得叩門入謮.又有2名外籍老師,注重英文,會有耐心去幫其他小朋友幫底,今年小一,聽問會用普通話教中文.
在本人認為開平是好津小(當然不及名校如宣小,九龍塘小学)

joycewong311,
福榮街官小當然唔好啦,佢響我樓下,我見d學生都唔係咁好,補習老師話d先生唔係點教,同埋佢預你實補習等佢地教教,我諗聖安德烈都應該叩到,我個仔舊年派入左果間,都有好多叩入,你有冇去個聖紀文叩?舊年我識好多都叩到入去,十幾廿個人,你可以試下.

Taneytong, Nice to meet you. 你好聰明, 致电教統局. 我就有姐姐在emb做, 佢比意見同杜生-負責40網一樣, 所以我先咁有信心比我囡囡讀開平. 我識有d基福家長都係咁同我講, 真係老師語氣感覺係"寸", anyway, 你d意見好客觀. 我覺得一間學校好吾好, 吾係睇佢大or細, 新or舊. 我好記得校長講過:"如果要佢用好多時間去宣傳呢間學校, 倒不如用多d時間點樣去教好d學生." 我聽到後都覺得佢對學校好有heart.  

taneytong28 寫道:
LL媽媽
去年,我的兒子派16-白田天主教小学, 簡直失眠數週, 叩門荔天,基福,聖安德烈,旅港開平
基福巳Second-in, 茘天-waiting ,最後,幸好開平O.K.
經1年後,兒子很開心上学,適應好好,時常提及学校的事給我知, 老師用心教学,有禮貌
發覺老師平均年輕有充勁,不像基福,聖紀交大部份老師比較大,缺乏充勁,基福老師甚至有些語氣感覺"寸", 雖然門平校舍細,但父母要関注小六派位成績,我去年膽粗致电教統局,(杜生-負責40網),他說開平透明度高,如学校所講述,會真實,不花巧門面,派位成績好,在去年7月初小六放榜,開平即在同日下午在校網上已宣佈結果,但聖紀文及基福在9月,才有什麽百份比,不像開平---2名学生入上智,14学生入黃棣珊,14学生入開中,即有機會跨區入何文田開平中学(band1英中頭), XX名入銘賢,各位家長,可上開平校網"check", 門平是值得叩門入謮.又有2名外籍老師,注重英文,會有耐心去幫其他小朋友幫底,今年小一,聽問會用普通話教中文.

kittymummy

"Mum"可以打去emb到問, 可以pm 比個contact我?

Kittymummy 寫道:
Taneytong, Nice to meet you. 你好聰明, 致电教統局. 我就有姐姐在emb做, 佢比意見同杜生-負責40網一樣, 所以我先咁有信心比我囡囡讀開平. 我識有d基福家長都係咁同我講, 真係老師語氣感覺係"寸", anyway, 你d意見好客觀. 我覺得一間學校好吾好, 吾係睇佢大or細, 新or舊. 我好記得校長講過:"如果要佢用好多時間去宣傳呢間學校, 倒不如用多d時間點樣去教好d學生." 我聽到後都覺得佢對學校好有heart.  

[quote]
taneytong28 寫道:
LL媽媽
[/quote]
我有一個仔仔, 5/11/02出生

hello ! yy13 :
之前開放日參觀過,不過我都吾知一班有幾多人,應該吾會太多人一班,上次去見到一年級都分左成4至5班可以上綱睇倒,(d功課擺晒上綱,又吾驚d小朋友抄吾齊漏做功課)因為你是基愛下午校畢業生,自行派位簡佢先是即收的,之前基福講座校長講的,好似6-7月左右應該有個開放日你可以打去問下.吾好太緊張呀仲有成年溜溜長,放鬆d啦!
[size=small]DAISY ;-)

Thanks. 但我係上午校喎, 咁有無分呀 ?

kathyhobb 寫道:
有架,你係善導上午校定下午校...荔天係善導下午校ma...

我囡囡就好好派到第一志願"荔枝角天主教小學".開頭要揀學校時真係好頭痛架.我當時問好多老師,上網,朋友D意見都話呢間好好,學校算BAND1BAND2頭.
但基福我就無揀....[quote]

Hi Kitttymummy & taneytong,
我係新加入
‹ 上一主題|下一主題