用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 早期訓練的疑問
go

早期訓練的疑問 [複製鏈接]

早期訓練的疑問

請問有冇人知早期訓練中心有冇規定每月/年提供幾多小時服務俾小朋友ga? 我知i位就有規定每年提供最少18小時言語治療服務俾每位小朋友. 唔知早期訓練有冇類似ge規定呢?

Re: 早期訓練的疑問

我囝囝宜家返緊早期訓練,每星期上一堂,每堂一個鐘,係見姑娘

kitwong: 每星期上一堂,每堂一個鐘見姑娘係未幼兒訓練,
              敢若有需要言語治療會唔會每星期都有一堂架.

tintin
果時astha 返都冇話要上幾多個小時
經評估後由主任同治療師決定要上咩堂

每星期會有一堂一小時幼兒訓練,另外嘅T/OT/ST,老實講一來睇小朋友情況,亦要視乎有無資源,我仔仔當年PT同OT都可以每星期一堂,ST就要兩三個或者成四個星期至一堂。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

我仔e+ 話就話每星期會有一堂45分鐘幼兒訓練. 但好多時都有假放, x'mas 停左2 week, chinese new year 又停左1 week. 姑娘有時又放假, 所以由十月到二月中都係上左10堂. 跟住又到年中大評估, 用左2堂. 個仔足足1個月冇新

妳在邊個機構做早期訓練?? 我亞囝在協康做訓練, 安排同Kmwun所講的差唔多.

tin_tin 寫道:
請問有冇人知早期訓練中心有冇規定每月/年提供幾多小時服務俾小朋友ga? 我知i位就有規定每年提供最少18小時言語治療服務俾每位小朋友. 唔知早期訓練有冇類似ge規定呢?
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

healthykat,

係基x處.

不妨同導師傾吓妳擔心的問題, 據了解, 協康的早期訓練是很有名的, 佢地的訓練較密集, 而幼兒導師多數在學校假期才放大假, 如有需要亦會安排小組訓練給小朋友.  

tin_tin 寫道:
healthykat,

係基x處.

healthykat,

其實我已經同中心社工和導師傾過, 但似乎未有改善. 可能我仔係水尾入學, 所以唔夠resources 俾我地law. 上幼訓都係教小肌嘢多. 概念認知都冇mug點教. 唉....唯有自己努力d train 個仔啦.

小組呢...是要另外收$ tim 好似公開俾中心ge小朋友報咁, 時間又唔arm, 所以冇報名lu.

果時我仔有排heep hong 青蔥幼訓. 但排到早期就冇再排青蔥喇, e+ 好後悔呢 .  

妳不如參加協康的家長資源中心同埋兒童健樂會, 佢地都有d活動係特殊導師教, 可能幫到架, 不要錯過訓練的黃金時間.

協康會 click ==>>http://www.heephong.org

請問
PT 是否 = 物理治療?
ST 是否 = 職業治療?
OT 是否 = 言語治療?

我本身要返工, 係咪可以要求部份課堂在星期六下午 or 星期日 or 晚上進行? 因為我一d都無參與過, 全部都係 grandma 跟進的.
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

candymanho

PT  = 物理治療
ST  = 言語治療
OT = 職業治療

星期日同晚上好似中心唔開。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

healthykat : 你小朋友係基督教服務處, 係未彩雲個間, 有
                         冇評語比我, 有幾多及什麼訓練及治療, 你覺
                         得夠嗎?

healthykat,

多謝你ge意見啊~~

協康的家長資源中心同埋兒童健樂會我都join左喇, 我join 埋明愛家長資源中心和小童群益會tim.    

希望5d幫個仔catch up catch up!!    

我囝囝係在協康會馬鞍山中心做訓練架!  

kakilau 寫道:
healthykat : 你小朋友係基督教服務處, 係未彩雲個間, 有
                         冇評語比我, 有幾多及什麼訓練及治療, 你覺
                         得夠嗎?

Hi tin_tin,

我囝囝剛5歲, 2歲時被評估為整體發展遲緩, 2歲8個月才開始說話, 自3歲開始在協康做早期訓練, 其間亦會儘量同佢參加一d其他興趣班, 佢都十分不合作, 人有人講, 佢有佢走, 令人十分頭痛, 更令我有時覺得無地自容, 但至今年2月在協康的評估時, 其導師表示, , 佢的智力已達水平, 惟言語和大小肌仍慢6-9個月, 而我在上年暑假開始比佢試學體操, 發覺佢的專注力好咗, 現在參加活動安坐的能力亦好了. 所以, 千萬不要沮喪. 大家一起努力, 加油!!   

Hi  healthykat,

我個仔仔是語言發展遲左一年,現在於協康做早期訓練!

我個仔都係坐唔定,他是果種自由奔放形,一見空間大的地方就忍唔住要走黎走去,但在空間細及做些他有興趣的工作,他都可以坐定一個鐘,但係平日鐘意周身郁,行步路都要成日跳,好似好多精力用唔完咁樣,坐係椅子上好鐘意BOOK低,成日都要叫佢坐直D,一叫佢做功課就好勞氣,不停叫佢坐好D,有時見佢係學校做早操,佢好似無意識跟老師一起做咁,個個同學係度做,佢就企係度唔郁,他現3歲7個月,請問學體操可以嗎?係邊度有得學呢?

Hi annayee,

我囝囝是參加馬鞍山協康會家長資源中心攬的體操班, 亞sir好嚴, 佢地慢慢會學到坐定d, 我亞囝最初都係遊魂同埋周身郁, 俾亞sir閙得多, 漸漸都留心咗, 如果唔怕遠, 佢地星期六09:00個班好似有位, 可以比囝囝試吓, 當做吓運動都好.

annayee 寫道:
Hi  healthykat,

我個仔仔是語言發展遲左一年,現在於協康做早期訓練!

我個仔都係坐唔定,他是果種自由奔放形,一見空間大的地方就忍唔住要走黎走去,但在空間細及做些他有興趣的工作,他都可以坐定一個鐘,但係平日鐘意周身郁,行步路都要成日跳,好似好多精力用唔完咁樣,坐係椅子上好鐘意BOOK低,成日都要叫佢坐直D,一叫佢做功課就好勞氣,不停叫佢坐好D,有時見佢係學校做早操,佢好似無意識跟老師一起做咁,個個同學係度做,佢就企係度唔郁,他現3歲7個月,請問學體操可以嗎?係邊度有得學呢?

我個仔仔本身係協康會上堂,但最近將要搬屋至藍田,想問香港痙攣協會的早期訓練中心得唔得,同協康會有沒有分別.我唔知選香港痙攣協會或是順利村的協康會好d la.

‹ 上一主題|下一主題