用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛入小一的小朋友,家長有沒有壓力?
go

剛入小一的小朋友,家長有沒有壓力? [複製鏈接]

剛入小一的小朋友,家長有沒有壓力?

各位好,我小朋友剛入小一,但就好大壓力,
每天平均有6份功課,佢係導修堂都做唔到一份,
仲要做中文同英文每日一篇,根本冇時間溫習,
又要閱讀圖書,自己要放工先可以教佢,
晚晚要睇住個鐘做人,9:30就要比佢瞓,
明早6:45要起床上學,現在每日都辛苦到死

Re: 剛入小一的小朋友,家長有沒有壓力?

我都係呀. 我覺得星期一至日都無晒時間.  剛剛適應上小一的情況, 話咁快已經要應付測驗, 日日收工吃完晚飯立即要幫個囝對功課, 收拾書包, 溫默書.  我發覺我重忙個個工人, 重夜過工人先有得瞓.  囝囝瞓左先可以做番自己的事.  好倦, 好倦.

我覺得家長的壓力不比仔仔的小,又要叫佢哋快啲,又要記住幾時默書,記時評估,又要溫習,仲有要做家務!
個仔放學就係日日打仗的開始了!

唔知點解就o黎考試重要默書(英文生字又多, 中文仲要背默)攪到考試一D都未開始溫, 因為個仔9:00要瞓; 6:00起床, 都唔知點算.  好彩自己已經算捱得, 12:30瞓, 5:45起床, 不過就係因為咁, 朋友話我有了小朋友後, 衰老了10年有多!     

我都覺得很辛苦,無晒私人時間。要幫個仔對功課, 收拾書包, 溫書,仲有週記,每日一篇, 仲未計weekend D courses. 我D朋友見我這樣子,都話唔敢生b。

請問你們的老公有無幫手,我覺得男人都似乎不太緊張。

自從,個媽媽攞刀仔傷個女後,佢會自然自覺掃地抺地.叫佢教仔就即係叫自己鬧多個仔.(因十條有起碼八條錯)所以個仔問佢,佢就話爸爸唔識,你問媽媽啦!

唉, 呢個topic真係開得好, 我朝早才同同事"sun"完, 自己要返工, 返來就要立刻同阿仔做功課, 每日一篇都無時間做, 我都唔理啦, 放假就要同佢温默書, 阿仔中又唔得, 英又唔掂, 平時跟本無時間做自己野, 最慘係老工返夜, 無工人又養咗兩隻狗 (阿仔未出生時養的), 自己重要讀書, 有時返到屋企比阿仔激親, 真係想找人罵吓都無, 得四面牆!! 老婆,工人,阿媽,學生,飼主的角色都玩晒,咁好快玩性格分裂架啦

我完全讚同你地所講嘅嘢,讀左小一之後,時間好唔夠用,唔好話親子溝通,其實教功課同温默書,唔傷感情都已經偷笑,又話唔好比咁大壓力D細路,學校唔比壓力我地,咁我地咪唔會有壓力比佢地囉。返公又唔可以準時放工,開完ot都攰到死,仲要教工課,c6唔幫都算啦,最惨仲成日問埋晒D無聊嘢, 唉!佢唔出聲其實都算幫左忙旣喇!    

我吾知係吾係太高要求,因為1st term D 野好多都在kindergarten 學過, so 我要求佢默書,測驗要攞到100分,亞仔暫時只有一次攞96分, 其他都有100分, 但當我見到96分時,嬲到震, 仲鬧得好勁, 仲有自己有好大挫敗感, 我知我咁樣對亞仔同自己都吾好, 耐何, 真係control 吾到自己   
自從亞仔升小一後, 我個人非常緊張, 想叫老公幫手教下亞仔D功或温下書, 等自己relax一陣, 但老公就懶懶閒, 仲話吾識咪吾識law, 大左就識架喇    結果,又係要自己出馬,唉!雖然我係家庭主婦,但仲忙過返工    又要做家務,揍返學放學, 教仔做功課,温習, 帶仔返課外活動............. 總之,由朝忙到晚, 我真係好想relax 下           

可憐天下父母心!!!           

toto200415c, set 條線係一百分, 咪永無進步 (最多逹標), 只有退步?

Conti :wink:

我老公都係咁講.
佢話要留D空間進步喎!

ContiYuen 寫道:
可憐天下父母心!!!           

toto200415c, set 條線係一百分, 咪永無進步 (最多逹標), 只有退步?

Conti :wink:

Totally agree!

放學後有時要學

有個case 媽媽好像toto200415的要求,最後媽媽失控用熱水盪傷兒子, 40% body hurt。

So always ask yourself, is it reasonable?

我的情况同你完全一樣, 哥哥 9:00 要瞓, 6:00 起床, 而我就1:30 瞓, 6:00 起床, 唯一的分別是哥哥讀 小三, 而妹妹今年讀小一, 雙重享受.

以前自問皮膚好好, 好多朋友羨慕, 但近年睇住由好變差, 好似老了很多, 但相信很難走出這個困局.      
Leolonglongma 寫道:
唔知點解就o黎考試重要默書(英文生字又多, 中文仲要背默)攪到考試一D都未開始溫, 因為個仔9:00要瞓; 6:00起床, 都唔知點算.  好彩自己已經算捱得, 12:30瞓, 5:45起床, 不過就係因為咁, 朋友話我有了小朋友後, 衰老了10年有多!     

好有同感d時間好唔夠用,我日日都要OT 老公又唔理, 又唔幫手做家務,返屋企只是掛住打機 有時我覺得自己同做工人無分別, 工人還好每星期會有一日假放. 好慘. 幸好我不用煮飯,每日都去阿媽個度食飯.

入小一係一家惡夢的開始, 測驗默書停不了, 在家忙也不了。囡囡有90分我已開心滿意, 有次assesement得79分, 見到即時piu煙, 見到一part20分全被扣, 更想死, 不是她不識, 而係不識解題目做錯晒, 真係抑壓唔到, 炳咗佢幾野, 其實她無錯的! 但是......  因為打後每次100分都拉唔返D分數.

真要重新學習EQ, 如果唔係d親子關係就凍過水.

放學後的時間簡直是不夠用, 所以亞囡做什麼我都催佢, 簡直是跟時間賽跑, 氣咳!!!!     

咁我暫時都唔會因分數有唔開心喎...仔仔時時都講盡了力就可以了嗎,沒100分都可以O架,媽咪可?因我以前有對佢講過,佢就好似免死金牌咁...好似,對上有1個小測中文,總分20分,佢得13分,佢就話都叫合格喇...    但我地可以見到佢地係錯在d 好細微o既地方,我唔想迫佢呀,不過,有時教佢都會發哂老脾,試過推哂d 書落地呀     ,搞到佢喊得好利害,之後,覺得好後悔呀....同埋依家d 小朋友太辛苦囉, 返全日,日放學去補習做家課,佢地多數都會幫佢做埋dictations,所以返到屋企煮飯時段,就比佢玩一陣,食完就開始睇功課,寫得太差就要改過.根住就做中文,英文...每日一篇.講埋故事10:00-10:15....佢訓o左就起身搞埋d 碗,洗衣.第日6:00 起身囉...老公都算好好,因返工不定時,佢都好幫手做清潔的...真係大人細路都非人生活呀!

阿媽
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題