用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 派唔到心儀中學家長分享心得
go

派唔到心儀中學家長分享心得 [複製鏈接]

派唔到心儀中學家長分享心得

我個仔係Band 1, 全班第2,全級30名,考獲第5自願!
今日去左面試第2自願,明天早上去面試第1自願.
祝亞仔面試成功.
祝各位面試成功.

Re: 派唔到心儀中學家長分享心得

Band 1, 全班第2派第5志願真係唔低.....希望你叩門成功啦...........

努力D啦!
在此制度下,看見不少成績較差的同學仔派位都比自已兒子好,沒辦法,只好努力叩門。
祝大家成功,共勉之。

大家係呢個規則下大抽獎,抽到唔係理想中學都怨運氣唔好!
但個心戚戚下,唔舒服!
亞仔班第1同都第3,4and 第5都抽中第1自願,大家所選頭5個自願都差唔多(因學校之前有3次模疑選校叫家長填,然後班主任比意見,所以大概都知道其他同學仔選校意向.
我很多時見到亞仔同學成日係公園玩,踢波,有的見佢佢地都唔知做乜,重好長時閰係到流連,反而亞仔比我地捉住温書,玩嘅時閰都冇,有時重温到佢都發脾氣,見到同學係公園,佢都想一起去玩,見到佢温得好辛苦,兩公婆個心都唔舒服,硬起心腸繼續温書.......
希望考取好成績,結果成績中上,都連績由2年級至6年級都頭3名內,全級35名內.
但.....派位後抽到第5自願,成日係街到玩就抽到頭2自願.....成績,操行,名次都差個亞仔,反而...........
個心好唔舒服!安慰亞仔講唔緊要,第5自願都係band 1學校.....重要安慰我位付出比我更多時閰,耐心,體力嘅老婆大人.
這兩天都請假去叩門,希望在明天嘛.

大家都一樣。
一早已請幾天假。
不停扣門、打信.........

所以我而家既宗旨係,係一個合理既水平(BAND1),咁就算啦,唔駛全級頭幾,我女試過話佢要考全級第一,但我同佢講,你會唔會早一個月溫考試丫,咁就無左玩既時間啦喎.....咁佢好似明白咁.......
henry1328 寫道:
大家係呢個規則下大抽獎,抽到唔係理想中學都怨運氣唔好!
但個心戚戚下,唔舒服!
亞仔班第1同都第3,4and 第5都抽中第1自願,大家所選頭5個自願都差唔多(因學校之前有3次模疑選校叫家長填,然後班主任比意見,所以大概都知道其他同學仔選校意向.
我很多時見到亞仔同學成日係公園玩,踢波,有的見佢佢地都唔知做乜,重好長時閰係到流連,反而亞仔比我地捉住温書,玩嘅時閰都冇,有時重温到佢都發脾氣,見到同學係公園,佢都想一起去玩,見到佢温得好辛苦,兩公婆個心都唔舒服,硬起心腸繼續温書.......
希望考取好成績,結果成績中上,都連績由2年級至6年級都頭3名內,全級35名內.
但.....派位後抽到第5自願,成日係街到玩就抽到頭2自願.....成績,操行,名次都差個亞仔,反而...........
個心好唔舒服!安慰亞仔講唔緊要,第5自願都係band 1學校.....重要安慰我位付出比我更多時閰,耐心,體力嘅老婆大人.
這兩天都請假去叩門,希望在明天嘛.

我仔果班頭五名自行都失敗, 有四人抽唔到第一志願, 但考十幾果 d 就有三四個抽到第一志願.........呢個制度真係好唔公平............

我個仔果班頭一至十名的同學都派到自選或第一志願(除了我個仔),現在只有去叩門,找緊最後機會

叩門成功!!!
希望在明天嘛!

我朋友個仔又係全級成績排頭十名但派咗間冇選過既學校, 但排位次序係經老師睇過的, 反而成績比他差幾十名的同學又入到第一志願, 得到咁既結果最大挫敗係個細路, 始終在他們心目中相信有付出就有收穫, 但當佢見到咁既結果真係好傷心! :-|

咁,各位:

想問下其實係米有好多學校d show 個名次出嚟架? 因為我地果間唔show 名次喎,只係得A+- B+- 等出係report 到.而且如果只係ABC 咁,我見叻同幾叻,就咁望,好似分別唔係好大. 你地覺得show 全班名次好d,定全級好d呢?  

大抽獎個制度來講的確係咁,總之你係band 1,考第三名同考三十名係無分別的。 當然如果希望第一round一擊即中,考全級頭幾名(仲要睇係邊間小學)機會會大好多,扣門都係。

所以,揀小學,點都係揀間有好的直屬中學的有保證好多。 我女不嬲無抽獎命,靠抽籤真係到時又徬徨多一次!

sindy,有直屬中學,真係唔需要太在意考全級第幾第幾,總之係band 1中游或以上就收貨。

CHUCHU 寫道:

咁,各位:

想問下其實係米有好多學校d show 個名次出嚟架? 因為我地果間唔show 名次喎,只係得A+- B+- 等出係report 到.而且如果只係ABC 咁,我見叻同幾叻,就咁望,好似分別唔係好大. 你地覺得show 全班名次好d,定全級好d呢?  
Hi! 好現實咁講, 如果你個係成績好既梗係show全級好啲啦!

有D學校85分以上就A,有D要90分以上先A,自選時對那些90分以上先A的會唔會不公平?

都'鄧'你仔仔唔底,我識幾個都係咁,但係都冇辦法.
希望你叩門成功啦!
你仔仔係邊區派?第五志願都派到band1?我相信都幾好.
henry1328 寫道:
我個仔係Band 1, 全班第2,全級30名,考獲第5自願!
今日去左面試第2自願,明天早上去面試第1自願.
祝亞仔面試成功.
祝各位面試成功.

睇落真係有D心寒 唉.......出年輪到我喇     

阿仔第三志願派沙田林_謀,雖已覺幸運了, 但總有些少遺憾.唉比上不足比下有餘了.   

HelenMrs.Lau 寫道:
睇落真係有D心寒 唉.......出年輪到我喇     

唉 ! 重有我呀 :cry:

小彬彬 寫道:
我仔果班頭五名自行都失敗, 有四人抽唔到第一志願, 但考十幾果 d 就有三四個抽到第一志願.........呢個制度真係好唔公平............

絕對認同, 我仔仔第五志願已經開始填band 2 學校, 但都派了去第七志願 (Band 2 中中), 個心真係有D唔舒服。   叩門果時仲鬼死咁大雨, 淋到對鞋可以倒出水, 連Dprofiles都溼晒, 真係好想喊!

小彬彬 寫道:

絕對認同, 我仔仔第五志願已經開始填band 2 學校, 但都派了去第七志願 (Band 2 中中), 個心真係有D唔舒服。   叩門果時仲鬼死咁大雨, 淋到對鞋可以倒出水, 連Dprofiles都溼晒, 真係好想喊!

‹ 上一主題|下一主題