用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙崇 vs 曾X 添
go

沙崇 vs 曾X 添 [複製鏈接]

沙崇 vs 曾X 添

any comments? 学術 and 校風?

Re: 沙崇 vs 曾X 添

TST GOOD

agreed.

tko.hk 寫道:
TST GOOD

曾X 添is better!

bryanmum, weweroxy, tko.hk, 多謝你的回复。

中学概覽話沙崇中四五文科120個位,理科得30個位,曾記就文40理120,咁如果遅d想犢理科,系唔系噟該 prefer 曾記 than 沙崇?

沙崇, 曾記, 郭 XX , 林裘X點填好呢?  

以今年學校俾既資料,次序係曾記,李裘X較優,郭xx同沙祟差唔多.咁我以近屋企黎填次序,就算係band1生,第一填最top既,第二填中庸d,就比較穩陣,唔好填晒至top,只會嘥左第二,三位既機會.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

agree
weweroxy 寫道:
agreed.

[quote]
tko.hk 寫道:
TST GOOD
[/quote]

tommymum 寫道:
bryanmum, weweroxy, tko.hk, 多謝你的回复。

中学概覽話沙崇中四五文科120個位,理科得30個位,曾記就文40理120,咁如果遅d想犢理科,系唔系噟該 prefer 曾記 than 沙崇?

沙崇, 曾記, 郭 XX , 林裘X點填好呢?  

曾記高得多. 現在F.2 已教學生心裡準備選科 .

那麼你怎樣排位呢 ?? 講黎聽下.

俾我就:
1)曾記
2)沙崇
3)老郭

1)大林
2)沙崇
3)老郭

覺得 [大林 ] 跟 [曾記] 放得太近, 會有些危 ,要 2 者取其一 ,  不然會有可能影響 第 3 果個排位的. 我聽到很少會將 [大林 ]放第二位  . 甚至無喎 ......之不過 , 隨機號碼好 , 就唔怕

曾記、林裘X算唔算band one 頭?比起沙官、吕明才會唔會易入d呢?as 沙官、吕明才有聨系小学,剩番既学位會少d,競争會大d, 岩唔岩呢?

另外,阿仔宜家学校系九龍,住就系沙田,当年小一派得唔好,先出九龍揾私校襩,中学选番沙田,咁算唔算跨区架?

你小朋友不是今年升 F.1 ???

出年派位不是今年這樣的 . 而策略排位都不大相同噃  

宜家P5, 出年要选中学架啦,我宜家做定功課,唔系又好似小一咁,搞到一鑊泡。

宜家P5, 出年要选中学架啦,我宜家做定功課,唔系又好似小一咁,搞到一鑊泡。

小一泡唔泡都是過去了  , 只要小朋友能達到自己小學的第一組別 , 自然到升中選校時才有議價的能力 .  
你所講5 間中學按今年一般家長口碑排位大多數 :
1) 曾記  2)大林  3) 沙崇  4) 老郭.

不過 , 你是他區選返來沙田, 其他還有策略性要兼顧, 你要睇埋學校今年p. 6 學兄學姐的升中編班試成績 , 有幾多個 band one百分點 .  沙田區有那一間英中給你這區  , 和明年究竟撥出幾多個學額給你區選擇 . 最重要的是你小朋友的 banding .  還有你要險中要求勝 , 還是穩中求勝.....

而今年在自行心儀改可申請中學可選 2 間 , 是小朋友已考了 2 次呈分試之後所屬 banding 才行. 有了第一步才再有行第二步的頭緒.  

thanks HPChingChingma for your info.

原来仲要睇埋間中学有冇位比出來,唔系間間都填得,即系話選擇會仲少d,anyway 唔該晒你,HPChingChingma

係呀!

好似曾記今年 有 26 個位給 KOWLOON 城.
大林比佢少的 . 而沙循好似又比大林多一些.
我朋友囡囡是培道女生 . 她只係揀左曾記和培英在
頭 5 個志願.( 她覺得培英在沙田不是大熱, 更何況是 KOWLOON 區 )

HPChingchingma ,

我朋友兩個仔仔都係培道讀小學,大仔前年跨網派林漢光,細仔上年都係跨網,但派唔到林漢光,去左五育,到而家都轉唔到校,林漢光要佢細仔呢輪考試全級5名內至收佢插班F2.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

阿仔学校同沙崇系聨系学校來既,他的學兄學姐都好多入沙崇,入沙崇可能機會高d。

但中學概覽講沙崇中四開始文科120個位,理科得 40個,咁我想他第時襩理科,沙崇系唔系好既選擇呢?理科 學位得咁少,學校系資源同師資方面會唔會偏重文科多d呢?同埋得咁少位,想入都難d卦。他成籍ok既,噟該系band one既,頭定中就未知囉,一來老師未講,二來都睇佢到時蕟揮囉。

YAMMYMA>>

二仔是否 band  2 ??
如果band one 學生無可能放呢間 band  two 至 band three 的 中中在表上嫁 ??

我朋友個女今年考 20 幾喎, 正 band one 組別學生.  

1. 而家先係p.5, 唔駛咁快諗文科理科住!
2. 今年ge f.1行334新制, 已經唔再分科。

阿仔学校同沙崇系聨系学校來既,他的學兄學姐都好多入沙崇,入沙崇可能機會高d。

但中學概覽講沙崇中四開始文科120個位,理科得 40個,咁我想他第時襩理科,沙崇系唔系好既選擇呢?理科 學位得咁少,學校系資源同師資方面會唔會偏重文科多d呢?同埋得咁少位,想入都難d卦。他成籍ok既,噟該系band one既,頭定中就未知囉,一來老師未講,二來都睇佢到時蕟揮囉。

‹ 上一主題|下一主題