用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 06-07準備入讀Kentville的家長請進~~
go

06-07準備入讀Kentville的家長請進~~ [複製鏈接]

06-07準備入讀Kentville的家長請進~~

我囡囡收咗a.m.,要3/12前註冊,有冇媽咪都諗住9月比bb搭校車呢?記得IN嗰日有好多喺校門派校車單張,但當時信心不大沒有取.依家見到校車都幾貴.大家會選學校校車定其他校車呢?

Re: 06-07準備入讀Kentville的家長請進~~

學校的取錄信中說明褓姆車與他們無關, 街外的褓姆車會接其他學校的小朋友, 路線上可能較迂迴, 宜三思.

ymama ?

你地會唔會俾校車費,唔俾我驚無得搭?我老公成日叫我諗清楚先決定讀邊間.
係呢?你地想小朋友在幼稚園時學到d咩野?我最想佢學到責任感,讀書係自己,懂得自己溫書和做功課.你地估Kentville俾唔俾到我想要?我無考SC,但考了崇真,聽完個講座,好驚,太多活動,如果活動教學係香港係得,就唔會有禁多人仍然傾情傳統學校,根本就配合唔到.

我會搭校車, 因小朋友讀上午班, 無人湊上學.
我同你一樣, 唔 buy 活動教學一套, 學習有紀律才最重要, 一個人散漫地生活, 最終只會虛渡光陰.
(好似言重了一點兒)

ymama

我諗我都會俾校車費,因為好似有教師在車上負責的.根德園出名就係夠傳統,我都buy傳統架,因為小學大多上課模式都係傳統,冇錯活動教學會好開心,但怕快樂3年後到小學唔慣,唔鍾意返學!同埋我囡囡唔係d好識表現自己,主動的小朋友,如果活動教學驚佢只係識望住人做,大家坐定定學到幾多就幾多啦!學吓專心,守規第時上小學會好d.
大家知唔知Kentville有冇網頁架?

I think I won't let my daughter go to school by school bus. It travels too long .

基本上你地對 Kentville 的要求,都係我的要求,我好同意你地所講,我係絕對 buy traditional teaching method.
因為我打算女女小學時都係讀一些傳統小學,如果佢呢三年玩得好開心的話,打後的六年小學同中學的日字就一定唔易過

Hi all

我已經交

jodiechung 寫道:
你地會唔會俾校車費,唔俾我驚無得搭?我老公成日叫我諗清楚先決定讀邊間.
係呢?你地想小朋友在幼稚園時學到d咩野?我最想佢學到責任感,讀書係自己,懂得自己溫書和做功課.你地估Kentville俾唔俾到我想要?我無考SC,但考了崇真,聽完個講座,好驚,太多活動,如果活動教學係香港係得,就唔會有禁多人仍然傾情傳統學校,根本就配合唔到.

我最想佢學到責任感,讀書係自己,懂得自己溫書和做功課.你地估Kentville俾唔俾到我想要? ---> 俾到

alc 寫道:
我諗我都會俾校車費,因為好似有教師在車上負責的.根德園出名就係夠傳統,我都buy傳統架,因為小學大多上課模式都係傳統,冇錯活動教學會好開心,但怕快樂3年後到小學唔慣,唔鍾意返學!同埋我囡囡唔係d好識表現自己,主動的小朋友,如果活動教學驚佢只係識望住人做,大家坐定定學到幾多就幾多啦!學吓專心,守規第時上小學會好d.
大家知唔知Kentville有冇網頁架?

其實小朋友係根德個3年都會讀得好開心, 老師有方法教到佢地識自己做功課, 佢地亦唔會覺得辛苦, 根德唔係出面傳到咁恐怖, 你地去k1個topic都見到個個讀得好開心, 老師亦很關心小朋友

大家知唔知Kentville有冇網頁架? ---> 無

My boy is a very active boy. I don't know does KV suitable to my boy or not ?

我女女都係坐唔定架,好彩 interview 當日,佢可以坐定定對住老師,否則一定肥
我都想老師可以教到佢可以坐定些
仲有呀,尋日先激死我呀,帶佢出街,拖住佢行啦,佢就行到好似食左 fing 頭丸甘呀,就身 yuk >.<
唔知老師可唔可以幫到佢呢

baba_mama,

Do you think most of the kids at this age 'trouble2' are all very active and seems ' not under control'? My kid is now 23months old only, very active and trouble too.......... :

baba_mama 寫道:
我女女都係坐唔定架,好彩 interview 當日,佢可以坐定定對住老師,否則一定肥
我都想老師可以教到佢可以坐定些
仲有呀,尋日先激死我呀,帶佢出街,拖住佢行啦,佢就行到好似食左 fing 頭丸甘呀,就身 yuk >.<
唔知老師可唔可以幫到佢呢

我都想老師可以教到佢可以坐定些 ---> 你放心啦, 根德有佢地教小朋友的一套方法, 聽維維講, 有時上堂要手仔放大脾, 唔准周圍郁, 排隊時雙手要放後面, 有D家長會覺得係軍訓, 但我就覺得係紀律

yes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil:
IceCrm 寫道:
baba_mama,

Do you think most of the kids at this age 'trouble2' are all very active and seems ' not under control'? My kid is now 23months old only, very active and trouble too.......... :
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

jessicalau 寫道:
根德園注重學術,那小朋友會不會只懂背誦,不懂思考?

唔覺bor

jessicalau,
你曾經讀過活動教學嘛?  我老, 由細到大都無讀過活動教學(以前政府無sell dd 野架嘛).  我又唔覺自己不懂思考o咼.  
其實睇你想要咩啦.. 你想小朋友見到樹葉會話你知係萍果/橙.  咁根德既小朋友一定唔會囉. 樹葉就樹葉啦.. 萍咩果橙?!  但係有人會覺得答萍果橙係創意思維架.    睇你buy d 咩囉.     

另外..根德既老師同我講過, 佢地唔話比家長知幾時默書測驗考試, 係因為唔想家長為左dd 野而谷個小朋友.  佢方向正確架o咼,  不過又會比未讀過或者過份緊張既家長覺得, 學校陰佢囉.  迫佢日日同小朋友溫書囉.  勁谷囉.. 角度又好多方面睇既...諗好定諗衰人人唔一樣.  

又例如...interview 老師同一時間又問家長又問學生.  有家長會覺得學校衰囉, 趕時間囉.  但係前幾日保母車保母同我講..根德咁耐以黎都係咁, 因為佢唔想你向個過程幫你細路仔.  唔想你既眼神表情影響小朋友.  

jessicalau 寫道:
根德園注重學術,那小朋友會不會只懂背誦,不懂思考?這是我最担心的問題。
--- 2J 作品

safarimama,

As they are so active and trouble,

1) if going to SC, they will be happy and feel funful;

2) if going to KV, they can be well-trained for discipline, lessen our burden.

Which approach you prefer? I am also headache to choose... but KV offer my kid a seat 先算啦~ :

Agree     

JJ1122 寫道:
jessicalau,
你曾經讀過活動教學嘛?  我老, 由細到大都無讀過活動教學(以前政府無sell dd 野架嘛).  我又唔覺自己不懂思考o咼.  
其實睇你想要咩啦.. 你想小朋友見到樹葉會話你知係萍果/橙.  咁根德既小朋友一定唔會囉. 樹葉就樹葉啦.. 萍咩果橙?!  但係有人會覺得答萍果橙係創意思維架.    睇你buy d 咩囉.     

另外..根德既老師同我講過, 佢地唔話比家長知幾時默書測驗考試, 係因為唔想家長為左dd 野而谷個小朋友.  佢方向正確架o咼,  不過又會比未讀過或者過份緊張既家長覺得, 學校陰佢囉.  迫佢日日同小朋友溫書囉.  勁谷囉.. 角度又好多方面睇既...諗好定諗衰人人唔一樣.  

又例如...interview 老師同一時間又問家長又問學生.  有家長會覺得學校衰囉, 趕時間囉.  但係前幾日保母車保母同我講..根德咁耐以黎都係咁, 因為佢唔想你向個過程幫你細路仔.  唔想你既眼神表情影響小朋友.  

‹ 上一主題|下一主題