用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

由於我個小朋友(綸仔)兩歲的時候都是只會講幾個單字, 同時母嬰院話可以轉介我個小朋友做測驗評估, 所以在今年五月份由母嬰院轉介到兒童智能測驗中心做左一次測驗評估, 醫生話阿綸仔發展慢左一年, 中心社工仲幫我個仔排埋早期訓練及混合班不過有排等, 當時真係心都酸埋好似跌落深淵一樣, 其實我有D唔係好明白我個仔佢明白我地講的說話,又做到我地要求佢做的指令(當然是佢識做的東西), 現在我同媽媽心情都放下了以平常心面對啦.
阿綸仔現已兩歲十個月大, 剛剛九月份開始番K1但都只會講Daddy, 媽媽, 魚, 鴨鴨, No, 1,2, 等等 廿個到的單字, 真令人擔心.不過都有直得安慰的地方就是見到綸仔番學後開始進步中.

綸仔爸爸

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

不需擔心.

我囝囝同你綸仔一樣不願說話, 怎麼辦 ?

Don't worry too much, at least you know he is making progress at school. It is easier for him to learn from other kids than from you.

多謝你們的回應.
我也希望如此, 因為綸仔真是好喜歡返學.
其實我也想知道如果明年要轉入混合班會否影響他日後升小學及被標籤.

綸仔今日返學表現非常開心, 仲同媽媽拜拜忝.

綸仔今日返學早會時有D唔開心, 因為今日係學校生日會佢見到生日的同學有生日帽而佢無就表現唔開心,老師安慰佢同佢解釋這個小朋友生日所以有帽下次到你生日就會有啦! 佢就用雙手掩面一段時間表現有D唔開心.
該用戶已被刪除

rw903

同小朋友講多d嘢,例如一齊睇/讀故事書,可能要誇張少少令小朋友容易d明白,同深d印象。多d讚小朋友,效果會好d架。努力啦,稔住好似儲錢咁,供吓供吓,遲d就可以標會架啦!

升小學前應該會再有一次評估,睇吓小朋友應該升讀特殊/主流小學,如果通過計分同派位報讀官立/資助小學,讀I位(兼收位)幼兒園唔會有影響。

rw903 寫道:
多謝你們的回應.
我也希望如此, 因為綸仔真是好喜歡返學.
其實我也想知道如果明年要轉入混合班會否影響他日後升小學及被標籤.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

我亦相信一分耕耘一分收穫, 我都希望可以好似供會甘可以標尾會. 但始終已經番

rw903, 你會否讓小朋友接受言語治療呀?

其實小兒跟你仔仔的情況一樣,佢廿七個月都不願開口說話,俾評估中心評為"言語表達及理解比同齡慢"-慢成年有多.
已經排左政府果邊D服務,但始終都要等成年半以上,我宜家四周找緊言語師希望可以加快佢說話能力.

毅媽咪, rw903,

其實我仔仔跟跟你們仔仔的情況一樣,佢34個月都不願開口說話,評估中心評估 為"同齡"慢 1年.我不知怎樣才能另仔仔快些開口講話.

其實我個囝囝已經另外在協康會登記

rw903,

我囝囝都參加協康會,不過要等6個月 至1年時間安.

cwy1218,

協康會的"言語治療"課程都要等半年或以上,我仲想幫阿仔報名添,睇怕都不用,我宜家問緊其他媽咪介紹個好的言語師俾我,希望對仔仔有幫助喇!

我問過d收費,其實同協康會相若,其實你地都可以考慮一下.

綸仔今日起床時好(鈕計)返到學校肚仔唔舒服要接返屋企休息, 真係唔明點解無端端會甘樣.

毅媽媽, cwy1218:
如果你地有言語治療師的資料可以提供給我嗎?
該用戶已被刪除

毅媽咪,

如有好的言語師請俾我,希望可以幫助囝囝.謝謝!

Dear mommies,

In fact, BK has a speech therapist answering questions here before, if you want to know the details, please pm me and I shall give you name and no.  My son also attended half year training there and I also have another choice of therapist.  I think the cost of half hour training is more or less the same of Heep Hong (how much is Heep Hong anyway?)

Justin2002
‹ 上一主題|下一主題