用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意 ...
go

老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見....... [複製鏈接]

老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見.......

今天我P.2女兒在學校放學回來, 我問她為何食唔晒我煮給她吃的通粉 (因不訂校餐的),  她說因受罰, 她因犯規而記名6次便要受罰, 今次有十多個同學也一樣受罰, 就是要站起來, 不准坐, 在自己位吃飯,  須知訂餐飯盒或是自已帶的也是底部很熱, P.2學生不能捧起吃, 只可俯底身曲腳上上落落一更更畢', 似隻馬騮吃飯.........是班主任說這樣罰, 她是與全班學生在班房內吃,  她是全看在眼裏的.......

我知道後很

醒目開學勳章

Re: 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見.......

我覺得老師可能有問題!

你可先與其他受罰及受害之同學家長傾下先, 了解多dd, 之後, 才搵該老師傾下可否選用另外一些方式罰學生(抄默書範圍), 畢竟小朋友心靈好脆弱!

王國長老

Re: 老師用這種罰學生方法, 是否合理? 我很不開心, 請給意見.......

可能我個係仔喇,我覺得我可以接受的。
有時有切膚之痛,佢更會記得,
咁以後要小心D囉。
我地有時無位都要企係度食架喇。
女孩子比較薄皮,個別人可能會好難受…
但如果是我個仔,我反而想他受一吓,
將來大個出來做事要面對的更多。
我會安慰孩子,但要說明受罰都是由佢自己
一而再、再而三犯錯而成的。
老師亦不是針對,一視同仁一起受罰,
而佢地又不是初犯(6次),我覺得都接受得到。

邊間學校,咁過份,係我走去投訴果位班主任
該用戶已被刪除

MIMI&LONG 寫道:
我好憎呢啲罰學生既方法, 好冇尊嚴囉 ! 我覺得津校先會做埋啲咁既嘢, 變態.... 依家對我地啲小朋友應該用另一套方法, 可以好似我地舊陣時讀書咁啦....  

同意   

同意你! 有錯在先! 罰的方法可能有唔妥善地方 ,但點都係先教小朋友你有錯在先,有責任去承受後果!

不要太信小朋友一面之詞,多方打探+直接同先生傾下先吧!

麟媽媽 寫道:
咁以後要小心D囉。
但如果是我個仔,我反而想他受一吓,
將來大個出來做事要面對的更多。
我會安慰孩子,但要說明受罰都是由佢自己
一而再、再而三犯錯而成的。
老師亦不是針對,一視同仁一起受罰,
而佢地又不是初犯(6次),我覺得都接受得到。
Msma

王國長老

我地舊時讀書咁?!
以前可以體罰、打手、無影椅、飛書、飛粉筆....
唔好啩?!

MIMI&LONG 寫道:
依家對我地啲小朋友應該用另一套方法, 可以好似我地舊陣時讀書咁啦....  

很多謝大家的回應,  我會晚一些(因是在職媽咪還未回家)向受罰同學的家長再了解多一些,  

Hi, 麟媽媽,  你的看法很獨特, 要孩子受挫折去磨煉堅強性格, 是嗎?  有時, 吃飯無位可站起來吃, 但那是快餐吧枱為成人設計站起來吃飯的, 就以P.2年紀7 歲, 除非是去郊外旅行要拿著吃外,  讓他們好好的吃完了再罰也未嘗

可能我個兩個都係仔, 我都同意你地既唸法.
尤其係仔, 更+要比佢慢慢體會"無人會比面你"既現實.
因為長遠d, 出黎做野, 咩無面比既情況都會出現
[quote]
Msma 寫道:
同意你! 有錯在先! 罰的方法可能有唔妥善地方 ,但點都係先教小朋友你有錯在先,有責任去承受後果!

不要太信小朋友一面之詞,多方打探+直接同先生傾下先吧!

[quote]
麟媽媽 寫道:
咁以後要小心D囉。
但如果是我個仔,我反而想他受一

重有罰抄"我以為不xxxxxxxxxxxxxxx"100次
[quote]
麟媽媽 寫道:
我地舊時讀書咁?!
以前可以體罰、打手、無影椅、飛書、飛粉筆....
唔好

無論女兒對與錯,我會好肉痛.
該用戶已被刪除

我都讚成您旳講法, 為何不給囡囡吃完飯先才罰呢? 我不想囡囡學這種方式對人, 我希望她懂得尊重人, 也要人尊重她.

我認為罰有很多方法, 目的是要學生知道錯在那裏而去改, 有罰抄... 還有不准放小息...等等..
但我想像不到吃飯時間也mok奪來罰學生, 我覺得這方法有侮辱自尊的感覺,,,

我也想不到有些家長有幾另類的睇法!!  這是反面教材  ?

罰嘅目的是要他們知錯能改, 為何有些孩童打極不怕,又再犯,長大後就有暴力傾向呢?  就是他們誤解以暴力就可解決問題! 這欣

罰是要 help 他們去改正,

我反而覺得要先瞭解為何開學只不過一個多月會有6次記名 ,這麼多 ? 是小朋友自己有問題 (多嘴/不留心/欠交功課/頑皮還是甚麼問題 ? ) 或是同學引導出錯 ? 若問題出自小朋友本身,應儘早糾正!!! 若是同學問題,是否要調位 ? 還是學校及班
主任之教學方針問題 ? 妳女一向膽小怕事,十分守紀律,我認為妳應該好好查清楚, 對症下葯!!!!

另外,此等罰學生方法是否合理 ?就真的視乎學生之性格,
妳應該跟班主任商討一下!!

因你話:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
其次. 我女兒一向胆小怕事, 十分守紀律, 何來6次記名也
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

這種罰法都不算過份啦,
比小小挫折他們,
長大才能接受大的挫折,
因為長大到了社會上,
沒人會像家長這麼保護他們的

如果是我的仔,我會向老師說多謝.

agree    
anna_gigi 寫道:
邊間學校,咁過份,係我走去投訴果位班主任

完全講晒我的心聲, 家長太保護及為小朋友出頭, 絕對唔係好事, 我們應反思為何現在的孩子們那麼脆弱, 小小事就睇唔開, 是否我們愛他變成害他, 小小事就投訴, 老師唔會再幫我地教孩子la....

廿四孝媽咪 寫道:
這種罰法都不算過份啦,
比小小挫折他們,
長大才能接受大的挫折,
因為長大到了社會上,
沒人會像家長這麼保護他們的

如果是我的仔,我會向老師說多謝.

‹ 上一主題|下一主題