用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 **鋼琴老師搞的音樂會**
go

**鋼琴老師搞的音樂會** [複製鏈接]

**鋼琴老師搞的音樂會**

請問鋼琴老師搞一個音樂會收$200/學生,係咪好貴呢??

Re: **鋼琴老師搞的音樂會**

Yes, Of course. I know some teachers will organise students concert regularly and is free of charge. But some may charge a little bit (like under $100) to cover the cost of the concert hall rental and other basic expense.  

$200一個學生定係連埋觀眾?

monchitree,

一個學生帶幾多觀眾都得.

SandyMummy,

我就係覺得貴囉.佢以乎想賺返d添.

醒目開學勳章

之前舉行過欣賞會, 是$50 per head.

以前試過响沙田大會堂, 是$50 per head

easyeasy 寫道:
SandyMummy,

我就係覺得貴囉.佢以乎想賺返d添.

HAHA... maybe!

$200真系好貴﹐以前系太空館都系$30一位。

我諗我都係唔參加lu. 出年先搞而家就要交錢添.

我就咁睇...

我每年都搞會 Student Concert. 當然每年學生都好唔願意咁出席,因為佢地連去festival 比賽都要我"唉"先肯去...

好明顯大部份學生都係被逼黎學,就好似被迫返學一樣,冇乜motivations. 如果一年裡面又唔去參加 festival,concert 又唔去,其實我地一年o既 performance 機會可能就係得一次 -- 考試,咁仲唔係為級數而學琴? 好似唔係幾健康呢... 不過我都好明白大家o既學琴心態o既...
(最多都係多一次去樂施會音樂馬拉松又或者o係學校D SHOW 比人欽點去客串,不過如果去 concert 係覺得被迫,去樂施會音樂馬拉松同 學校o既欽點show 又何嘗唔係呢?)

講番正題...
我試過o係沙田大會堂搞過 student concerts,出年都會搞,亦係而家要收錢,200 算唔算貴就好睇個quality...

我比個budget 你睇就明 (條數年年都差唔多)...
CA Hall = 2620
Steinway Grand Piano = 500
Banner = 200
House program (print 250) = 1000 (4 HKD per print)
Stationeries, decorations, souvenirs and prizes = 500

我係 compulsory 要學生出席,你可以話我明屈,不過我o係收生o既時候已經出左 student notice 話明 student concert 一年一次必須出席。我舉個例,大家返學可能都要交冷氣費,實有學生覺得凍唔駛開,但一樣要照交,你都可以話係學校明屈,但我唸如果照我4820 呢條數,50 個學生share, 每人100,唔會過份得過可能係”明屈”o既冷氣費。

如果咁o既 budget 但要收每人200 ,你就可以話貴。因為係有錢賺。

不過如果收 100 都覺得好貴,不如咁唸...
我地唔可以攞o係 mcdonald 同o係半島酒店食個早餐比。因為雖然都係食野,但半島有o既 service 同 quality,mcdonald 就唔同class。

當然你又可以話我唔駛做到咁 grand,又steinway 又booklet 又souvenir, 如果剩係個hall, 仲可以去到社區會堂添, 又平d,甚至返屋企搞都得...不過,我唔會揀最爛o既琴比學生彈,我屋企都有部ok o既upright 同 grand 教琴。我唔會用太多大陸出版o既書,雖然大部份家長都同我講話買書貴,書城/大陸書好平,我defend 話quality 行先...我唔會因為慳錢而唔買royal o既cd (雖然 cd 都唔係彈得十分好) + 自己唔 dem 比學生睇/聽,我唸起碼都要比個 official sample 人地聽下。我明白唔同人有唔同期望,但亦唔要做一個只係識賺錢o既 "hair" 先生。

By the way,咁早收錢係因為個 concert 係同 festival 有關,呢排收開 festival 錢就一次過收埋,而且大會堂亦要我o係12月前settle 筆數。呢d 冇錢賺又唔叫好o既 concert 唔係個個先生都肯做o既。我以前跟過咁多個 "名師" 就冇一個會做。理由就係 5 個字,吃力不討好。當然 10 個有 9 個半學生同家長唔會支持(雖然亦唔會因此而反面。果半個會支持o既當然係有誠意o既同埋係之前o既 prize winners)
爭取機會比學生演出係重要o既。

畫班o既學生會有畫展。
舞蹈班o既學生會有表演。
點解為左 student concert 收少過 1/5 個月o既學費 大家會 "拗拗" 聲? 同樣道理,大家點解要為幾十蚊一本琴書又"拗拗"聲?
係唔係要好似有d 先生每個月都收多10蚊做 annual student recital fee 先得? 又係唔係要好似有d 先生咁每個月收多幾十蚊做 "free" textbooks 先得? 咁就愈黎愈似大家交稅 + mpf + 醫療保險 + ... 每月分期好似抵 d 咁?

冇錢賺唔緊要。都唔好要我虧錢掛... 我唸如果係free o既我真係做唔到

RMA,

好多謝你既分享,我亦明白你所講係咪要平時收埋果筆錢叫做好呢?

但係都要睇平時個老師收費如何囉.我囡而家叫做一級$500/30分鐘/4堂去老師屋企學;前幾日巳經唔開泠氣只開把風扇.而RECITAL收$200/學生. 我睇過佢上次既錄影,個BANNER=個台背板咁大;我當時即刻諗唔怪得一人$200啦.咁大個BANNER斷估都唔少錢啦..........試問家長又係咪要呢D實淺機會呢?我地至在俾個小朋友有上台經驗者.在於小朋友黎講個台幾靚都無用,佢地唔識好似大人咁有要求(我除外).

你可以話我姑寒,但係而家花係小朋友身上既錢真係唔少;每個興趣班都$200我地就死直.

easyeasy,

我唔係為左你個老師去辯護,只係每次都有 discourage o既聲音對於我呢 d 義工黎講,就唔係十分開心...

照你所講,亦如我所說,佢地用錢唔係完全恰當,當然係有機會賺錢o既。我地條 banner 只係緊緊可以比觀眾睇到 d 字,冇特別大,亦有 house program 贈送,又係 free admission。當然亦有 video 啦,唔知如果 100 蚊,家長會唔會覺得貴呢? 我有擔心過o既,不過由於一早我已經單聲佢地聽我會搞o既,所以暫時我收唔到反對o既聲音。

我明白每個小朋友o既開支都大,而家長亦有選擇權。但我覺得如果為左一年一次o既 recital 而影響大家o既關係,最後唔著數o既好可能都係小朋友。坦白講,我就唔會忘記邊個因為個價同我嘈過而冇黎o既學生...

anyway, 如果200 蚊咁o既 quality 我都會覺得貴

RMA,

你係義工?咩係FREE ADMISSION? $100 我覺得OK喎.
嘈..........就唔會喇!!只會搵藉口話唔去囉.

easyeasy

我都有咁既經驗, 我既老師係一年開兩次, 參加表演既同學大約付$150左右, 第一次亦沒有收我. 入場券任取, 我沒有考究老師是否賺錢, 我只是覺得老師肯付出精神去搞已非常難得及有心, 因為要準備的工夫都不少, 對小朋友來說, 除了是一個鍛鍊之外, 亦是一個推動力.

不好意思, 我只是間中路過, 分享下個人意見.

各人有各人的感覺. 在我來說, 老師個個都在教琴, 無乜特別. 如果你見到佢會著力去搞音樂會出盡力去比機會自己D學生表演, 實在非常難得因為一般情況一個平傭的學生要有機會表演是很難的. 老師肯咁做, 代表佢好有心栽培自己D學生. 加上這類費用不是每個月都要交, 只是有表演時才交, 一年得幾次都唔知有冇. 計埋佢地比出來D心機, 只要不過份比佢地賺小許亦可接受. 我就非常鍾意佢地搞多D這類function, 一年只得一次實在太少了. 2-3次最為適合. 免得個細路淨得個"學字", 無機會發揮和運用. 多表演才會有成功感和強勁的推動力. D細路就會學得更起勁. 我都好想搵咁樣有心機又教得好的老師教我個女.

:pint:

hi, 00小龍女媽...

有興趣你可以join 埋我地個student concert o既
我估你小朋友可能都係得5歲到,唔緊要我地有幾個4歲添...一齊玩
可以 pm 我...

hi, easyeasy,

有錢賺o既就唔可以算係義工, 我o係呢個位置出左力又冇賺錢,算係義工掛...

睇番前一個message, 有少少野要補充...
我唔敢話你老師貴,不過我o係屋企教,唔敢唔開冷氣,一來我係熱底,有需要開,唔開我會出汗,二來我寧願學生話凍要我switch off, 都唔要學生話我慳。當然如果20度,又係涼o既話,我都唔會哂電o既... 希望你老師大大方方,唔會好似我咁小器 hehe

free admission, 係, 我地係唔計人頭, 免費入場, e.g. 一個小朋友係可以帶哂佢成村人黎睇佢彈o既,如果 100 HKD 一個小朋友,帶 10 個屋企人黎,平均 10 蚊一個,都唔可以話貴 hehe...

簽名被屏蔽

ming2,

我地整o既係一張好細o既banner, 上面冇寫年份, 可以再用...
dimension (8 X 3), bear in mind, 我話過張banner係好細...
而且我同 partner 行到腳仔軟先搵到一間咁平...

實價係 $180
‹ 上一主題|下一主題