用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇離島區家長呀
go

有冇離島區家長呀 [複製鏈接]

你地會唔會同小朋友試出面既學校呀?自行會唔會填其他區?有冇家長可以分享下?
   0    0    0    0

christyheihei 發表於 22-11-30 11:05
你地會唔會同小朋友試出面既學校呀?自行會唔會填其他區?有冇家長可以分享下? ...
東涌?長洲?or其它?
長洲返學真心勁!聽講早上六點零就要坐船.

christyheihei 發表於 22-11-30 11:05
你地會唔會同小朋友試出面既學校呀?自行會唔會填其他區?有冇家長可以分享下? ...
有圖有真相,唔通個個用舊住址抽?非得話,咪即係大部分自行?

肯定有外出,阿仔中學時,同學來自五湖四海,西貢,將軍澳,天水圍,沙頭角,離島,鴨脷洲,半山都有

medicine 發表於 22-11-30 11:23
有圖有真相,唔通個個用舊住址抽?非得話,咪即係大部分自行?

這間小學的派位也相當不錯

BSCYL 發表於 22-11-30 11:32
這間小學的派位也相當不錯
係丫.
就係好奇甘多自行?舊住址抽?照計,唔係甘多它區借位吧.

回覆 BSCYL 的帖子

係喎,派得好好..善德有成5個,長天有7個添.

回覆 medicine 的帖子

係喎..唔通咁多自行中

christyheihei 發表於 22-11-30 16:59

不可能這麼多人靠統一抽吧

christyheihei 發表於 22-11-30 16:59

印象中多年前阿仔 參加常識問答比賽,這間小學是多屆的強隊, 隊中成員升學也不錯。

長天好似唔on list...唔知有冇記錯

christyheihei 發表於 22-11-30 17:16

有7位, 根本不可能靠抽籤   

自行入咁多真係好勁得四十幾個位咋喎

medicine 發表於 22-11-30 11:38
係丫.
就係好奇甘多自行?舊住址抽?照計,唔係甘多它區借位吧.

這麼多,抽籤不可能。

這個成績,若干地區1線小學也未必能做到。

christyheihei 發表於 22-11-30 17:22

自行入咁多真係好勁得四十幾個位咋喎

不懂得解釋   

christyheihei 發表於 22-11-30 17:00
回覆 medicine 的帖子

係喎..唔通咁多自行中
唔記得係邊一個post.見到有會員話離島區屬於弱區,轉區擔憂跌band.偶然見到這一間小學的派位,這不是很好的注解嗎?
所以在後來有會員問到離島跨區時,我用的是小學人數來回復而不拘泥於强弱區.

BSCYL 發表於 22-11-30 17:23
這麼多,抽籤不可能。

這個成績,若干地區1線小學也未必能做到。
幾多地區一綫有甘強的跨區表現?

medicine 發表於 22-11-30 18:21
幾多地區一綫有甘強的跨區表現?

無法解釋

離島區缺B1位 B1生自行外闖他區

青松侯寶垣2022年升中派位結果
--------------------------------------------------
官津本區+他區+直資
--------------------------------------------------
B1 0+38+2=40 (33.1%)
B2A-1C 0+3+1=4 (3.3%)
B2 0+6+2=8 (6.6%)
英中 0+47+5=52 (43.0%)
其他 62+7+0=69 (57.0%)
總數: 62+54+5=121 (100%)

B1 0+38+2=40 (33.1%)
HK1 SJC 3 [英皇 2 | 英華女 2 | 高主教 1]
HK2 [皇仁 1] 港華 1
HK3 [BPS 1]
KL1 九華 2
KL2 長天 7 | 上智 3
NT1 蕭明 1 [保祿六世 2] |
NT1 林護 2 [善德 5 PLK83 2 LSKC 2]
NT2 王少清 1
直資 DGS 1 SPCS 1

B2A-1C 0+3+1=4 (3.3%)
KL1 銘基 1
NT1 [陳兆民 1]
NT7 體藝 1
直資 李國寶 1

B2/NR 62+13+2=77 (63.6%)
本區 [章馥仙 27 可譽 18 東天 11 怡文 6]
HK3 [衡怡 1]
KL2 [唐乃勤 1]
NT1 [全完 6] 石天 1 [葵蘇 1] [葉紀南 1]
NT2 廖寶珊 1
NT3 [侯寶垣 1]
直資 基崇 2

[離島區統一派位有預留學額]

升中派位成績
https://www.cchpwps.edu.hk/tc/secondary-school-places-allocation-results

2122 升中派位結果
https://www.cchpwps.edu.hk/sites/default/files/album/sheng_zhong_jie_guo_wang_ye_3.jpg

https://www.cchpwps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/sheng_zhong_jie_guo_wang_ye_3.jpg

christyheihei 發表於 22-11-30 17:16

長天唔係ON LIST。長天一直自行主力收外區,其中知道都好多屯天元/葵青荃自行成功,但估唔到東涌都收得多。

呢兩年反而區內越嚟越少人(B1C)自行長天,如果無B1B頭~B1A揀佢等於浪費機會,但有呢個成綪又未必會揀佢。

‹ 上一主題|下一主題