用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
go

無言   [複製鏈接]

小三就預備升中,真是贏在子宮裏,香港教育真悲哀ㄧ

wonglily  早D知到有D預備,好過錯過咗D嘢啫。  發表於 16-9-15 10:58
little_yolky  我都覺得係常識喎,乜唔係咩?  發表於 16-9-14 12:21
王家爸爸  我估小三就預備升中已經係常識。   發表於 16-9-14 11:29
   11    0    0    0

Wts504 發表於 16-9-14 10:26
其實你知唔知升中遊戲係點玩? 有中學面試要求睇埋小四成績表呢?

需唔需要小三預備? 睇你心態. 如果認為入任何一間中學都無所謂, 根本唔需要預備添

wonglily  我叫家長最遲小五要睇學校,當時唔信。卒之  發表於 16-9-15 11:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

完全無要求只要有書讀,咁剩考三次呈分試就夠。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

仲要預備獎項(如有須知), 運動音樂都唔係一朝一夕, 小三開始運動已經算遲, 到小四小五就要到收成期

little_yolky  咪係囉。  發表於 16-9-14 12:22
Yanamami  对~  發表於 16-9-14 12:01

引用:小三就預備升中,真是贏在子宮裏,香港教育

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 16-9-14 10:52
回覆 hkpapa852 的帖子

仲要預備獎項(如有須知), 運動音樂都唔係一朝一夕, 小三開始運動已經算遲, 到小四 ...

衰 d 講運動方面 p.3 時已經要小試牛刀,p.4 開始收成
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 Wts504 於 16-09-14 發表
其实有直屬 龍校就唔洗担忧咁多 但都有家长到升中前 為了幫子女驳高一綫 而作出準備

little_yolky  直屬都要努力架。  發表於 16-9-14 12:22

miriam 發表於 16-9-14 10:59
衰 d 講運動方面 p.3 時已經要小試牛刀,p.4 開始收成
仲有...F1開始收山....(部份學生).....

原帖由 Wts504 於 16-09-14 發表
都唔係咁悲哀!! 好睇家長心態,好似我仔女係0運動細胞,阿女除左學校合唱團比賽,什麼年年音樂節比賽/朗誦節比賽一樣都冇參加,佢有學琴,但從無比賽。  阿仔亦唔打算參加比賽!!

專心考好三次呈分試,我覺得已足夠!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

小3仲唔準備,升中見人d cert突然變出黎?

王家爸爸  加上升中人數開始增加,競爭只會越來越大。   發表於 16-9-14 11:35

hkpapa852 發表於 16-9-14 10:32
其實你知唔知升中遊戲係點玩? 有中學面試要求睇埋小四成績表呢?

需唔需要小三預備? 睇你心態. 如果認為入 ...
我仔年代可以小四先準備,我估現在小三開始準備好正常。

wonglily  如果心儀嘅學校係兢爭劇烈,真係小D準備都唔得。  發表於 16-9-15 11:11

醒目開學勳章 王國長老

講開呢樣,其實我都好無言(唔敢在小一版講,費事俾人打)
除非對學校無要求嘅啫,否則一係考、一係面試、一係叩門。點都要面對。
但總有人以「無報班」、「無考直私」為榮(留意係以此為榮!),覺得自己好錫孩子。
好彩中獎,我恭喜你。派邊間都接受,我真心佩服。萬一要叩門,送個低cp無準備嘅細路上戰場,真係負責任嗎?我都好無言。(尤其考小一)
咁豁達就唔好叩門。更唔好怨,年年聽到有人呻:係我害左佢我無做怪獸、鬥多cert我無野講啦、或者人地識校長呢!老實講,條路係自己揀的。仲有,自己唔付出、都唔好抹殺人地努力,你叩唔到唔係因為人地識校長,係因為你技不如人。

終於講出黎,爽晒!

esmehouse    發表於 16-9-21 08:42
Barbe    發表於 16-9-17 16:37
小Monkey    發表於 16-9-17 13:36
3btsoi  認同  發表於 16-9-15 12:38
dwkw333  直程要頂置啦!  發表於 16-9-15 12:31

回覆 miriam 的帖子

同意, 阿女都係小三已經參加學界比賽, 不過未見有成績, 小四就有D成績, 今年小五, 希望成績更好

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 11:41
除非對學校無要求嘅啫,否則一係考、一係面試、 ...
............咁又有D網友係 想=/=講=/=做 呢......

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 11:41
唔緊要啦!

前途係自己既,人地唔急, 我地都唔洗為人著急, 人地中意點講都好啦! 羸左啖氣有鬼用咩!   

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-9-14 11:25
仲有...F1開始收山....(部份學生).....

貴丫,無時間丫

小女P.2入跳繩興趣班當試下水温
P.3入了跳繩校隊
P.5拿了學界5個奬項
跳繩原本純粹為興趣不是為升中Game
但吾通D奬項突然變出黎?

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 11:28
小3仲唔準備,升中見人d cert突然變出黎?

淘寶幫到你

lingan    發表於 16-9-21 14:58
esmehouse    發表於 16-9-21 08:39
Snoopy211    發表於 16-9-14 21:05
penpen    發表於 16-9-14 17:34
hagupit    發表於 16-9-14 13:41

醒目開學勳章 王國長老

人話同鬼話我都會講

朋友表明態度要知點去鋪排我會認真講,覺得無乜所謂我會迎合佢地要求囉

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 16-9-14 11:47
回覆 miriam 的帖子

同意, 阿女都係小三已經參加學界比賽, 不過未見有成績, 小四就有D成績, 今年小五, 希 ...

我囡係 p.3 學界賽有少少成績,到 p.4 發力,唔係都入唔到呢間中學

‹ 上一主題|下一主題