用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一事無成
go

一事無成 [複製鏈接]

我女十歲,呢十年八載都盡量比佢報讀不同課程,睇下佢有咩鍾意,問佢就樣樣都想學,但從不練習,學琴成日比老師鬧,學畫又成日唔記得返屋企做功課,細個做手工又搞搞陣,游水又話辛苦⋯咁落去大左有無大問題,如果無我就算喇等佢自己想果陣再讀

1    0    0    0

引用:我女十歲,呢十年八載都盡量比佢報讀不同課

原帖由 happy105 於 16-06-25 發表
我女十歲,呢十年八載都盡量比佢報讀不同課程,睇下佢有咩鍾意,問佢就樣樣都想學,但從不練習,學琴成日比 ...
我會問番自己我自己學友所成嗎?我自己小時候的樂器也只是馬馬虎虎,所以對自己的孩子也沒有太大期望。孩子考到甚麼也已超越同齡的我了,所以我對孩子沒有甚麼可介意的

回覆:happy105 的帖子

甘樣係有d氣餒,但如果佢學得有樂趣,都有價值。

朋友個女细個都係甘,讀書幾叻,但兿話無興趣,體又嫌辛苦。朋友勸吓唔聽就算,一樣都無學。一直ok,及至中二三大個d,就慢慢覺得自己和同學相比好乏味,但想學又好似太遲……

咁...佢讀書又點呢?

引用:Quote:原帖由+happy105+於+16-06-25+發表我

原帖由 786 於 16-06-25 發表
我會問番自己我自己學友所成嗎?我自己小時候的樂器也只是馬馬虎虎,所以對自己的孩子也沒有太大期 ...
已超越了同齡的你

始終只係十歲人仔,可能未搵到興趣啫,加油

回覆:一事無成

我明,成日叫練琴,好傷感情,但佢宜家細個唔練,我怕佢會遲左,好似樓上咁講,同同學比覺得乏味,我都唔知點好

引用:甘樣係有d氣餒,但如果佢學得有樂趣,都有

原帖由 Jane1983 於 16-06-25 發表
甘樣係有d氣餒,但如果佢學得有樂趣,都有價值。

朋友個女细個都係甘,讀書幾叻,但兿話無興趣,體又嫌辛 ...
我就係驚佢第時先發覺樣樣都唔識無人岩傾,到時自卑又賴我!

Jane1983  有d嗜好係緊要。  發表於 16-6-26 20:47

引用:咁...佢讀書又點呢?+

原帖由 Katma 於 16-06-25 發表
咁...佢讀書又點呢?
讀書都好一般兼上落大,六十幾七十幾八十幾九十幾都有,好難測度⋯情緒都係大上大落,不折不扣奇人

happy105 發表於 16-6-25 14:02
我女十歲,呢十年八載都盡量比佢報讀不同課程,睇下佢有咩鍾意,問佢就樣樣都想學,但從不練習,學琴成日比 ...

她多出來的時間用來做什麼?

happy105 發表於 16-6-25 14:02

其實是否在課外活動學有所成未免太重要,不過她這樣反映她不夠堅毅容易放棄,就可能對她有長遠影響了

純分享:
我覺得每樣學習都要長時間浸的,所以學之前我會先問佢,亦會講明一開始學就是長學下去,不會停。所以我女的學習都會起碼持續一至兩年,直至我確認小朋友無乜天份或者再學落去都無謂才會幫佢停。我覺得興趣有時是要培養的,有時可以是因為遇着一班投契的同學或者遇到好老師就愛上的。
我聽過好多小朋友長大後怨父母當年沒堅持要他們學下去,如:樂器、舞蹈,長大後同輩比自己叻,就掉頭怪父母。所以,假如是小朋友要求停止學的話,我會同他坐低傾,了解清楚原因,如果佢堅持要停,我會要他寫低在紙上是他自己要求停學(會keep record),並且佢要明白我的立場是一但停止一個學習,將來我是不會再交學費俾佢學番的,我覺得咁樣小朋友會認真去思考及慎重地決定。

我自己覺得work, 因為我女是會想清想楚才會決定,而所有的學習佢有參與決定去學同唔學,所以都學得ok

回覆:Barbe 的帖子

畫畫同琴佢由五歲學到宜家,畫畫佢都有啲興趣,但佢話唔鍾意老師規定畫咩畫,所以唔想再上,想搵第二間
其實學野我覺得佢好似係玩咁,好似去冒險樂園咁,幾時去都得,入到去就隨時玩得咁!

引用:Quote:happy105+發表於+16-6-25+14:02+我女

原帖由 hoihoima 於 16-06-27 發表
其實是否在課外活動學有所成未免太重要,不過她這樣反映她不夠堅毅容易放棄,就可能對她有長遠影響了
...
無咩時間架,一至五返學做功課補習,星期六日就要出去學琴游水同畫畫,淨返既時間就要溫書,默書測驗只得星期六日溫,一至五無時間

學甚麼課外活動、學多少課外活動、幾多歲學唔緊要, 當佢有興趣時, 自然會用心和落力學習。

從你所講, 其實我擔心佢的學習態度和方法。佢情緒大上大落, 成績大上大落, 對學習的態度唔用心唔上心, 繼續升上去成績j都唔會好, 到11-12歲青春期就更反叛, 到時想教都教唔到啦! 與其擔心他課外活動, 建議幫佢找一些成長課程, 建立佢的態度和品行, 反而幫助佢一生。

其實樓主幫小朋友㨂呢幾個課外活動的原因是什麼?課外活動如果不是特別有天份,可以比賽攞奬,就只是ECA, 去到覺得玩都正常吖,畫畫、游水時開心都幾好吖,可以relax 下,練琴應該不是個個小朋友都中意,就唯有幫佢set 時間表每天練習。
至於學習,學生要讀好書是他的本份和責任,其實佢開始返學就應該教他。
情緒人人都會有,家長應該多點關心和同佢傾多啲計,應該會有幫助。

轉畫室都可以吖,我女都會轉下畫室,或者會遇到好老師呢!
如果學習真是太hea, 亦可以試下一齊set 個目標,當然不能定的太高,高到做唔到

引用:我女十歲,呢十年八載都盡量比佢報讀不同課

原帖由 happy105 於 16-06-25 發表
有, 樣樣都3分鐘熱度,你覺得有冇問題?

課外活動係為興趣, 我從來不會迫
但你小朋友係學習態度有問題.
‹ 上一主題|下一主題