用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友上左分離班後,變得更怕分離,更唔鐘意返學 ...
go

小朋友上左分離班後,變得更怕分離,更唔鐘意返學 [複製鏈接]

我小朋友27個月,佢不嬲都係慢熱,細膽,唔係咁鐘意同小朋友玩。由於9月要返學,所以上個月同佢上左分離班比佢適應,點知佢上完後,而家變得返playgroup一齊上堂嘅都一入門口就喊走,唔想玩唔想上,驚左!以前上playgroup都會玩的。好擔心,我可以點做幫佢。
個時上分離班,一見唔到我就會喊到落堂見到為止,放學問佢,佢會話因為見唔到媽媽,想揾媽媽,所以喊。

另,大家有無27個月好嘅playgroup介紹呀?有啲見24過月後就無playgroup

謝謝
   0    0    0    0

回覆:小朋友上左分離班後,變得更怕分離,更唔鐘意返學

其實學校都會比時間小朋友適應
唔使咁早再上分離班。

我估你小朋友未ready, 你會讀n嗎?如果讀就等返學先分離,或者讀k前開始上!唔好嚇怕佢。

我女都係膽小型,佢而家三歲,係佢自己提出要返學,因為無上n,我同佢講明媽媽唔可以陪,頭一當可陪一陣,第二堂已喊曬唔入課室,第三堂開始ok!

我小朋友用左2個星期時間適應左。

Kmnnbb    發表於 16-6-27 15:05
Kmnnbb    發表於 16-6-27 15:05

回覆:Kmnnbb 的帖子

其實學校都會比時間小朋友適應 唔使咁早再上分離班。 x2
其實pn班是預備k1前適應,所以上預備班已經是提早了,毋需要再早點的
唔駛太擔心,學校有方法處理的,你同佢enjoy 下現在親子pg吧

現在pg和pn是同一間學校嗎?如不是,佢適應左現在pg的學校,都要重新適應新地方,都會再喊過的,所以不用急,返pn時才開始適應吧!

我的小朋友都係27個月,係呢間playgroup 都上左3個月,開始試獨立上堂。上星期四喊足差不多一堂,今日半堂,有好開始!老師話唔怕,由佢慢慢。點知supervisor話叫佢去番playgroup,因為佢喊,同學望住,造成滋擾!我第一次聽到呢d說話,第二堂,佢想expect d咩!我quit左!

我覺得幼稚園老師比playgroup 老師更有經驗處理呢啲事情,反而playgroup 啲老師麻麻(可能新?young? 年資短?)
不如停下,等開學,由老師處理。唔好而家就嚇親小朋友

引用:所以揀playgroup都要揀D有註冊既,+最好係個

原帖由 kamanching 於 16-06-21 發表
所以揀playgroup都要揀D有註冊既, 最好係個centre有註冊,老師要係註冊幼稚園老師, 个要有經驗先得。有好多 ...
其實我地都盡量配合,係上分離玩之前都有同老師講左囡會勁喊,可能會影響同學,係佢地話正常,唔使擔心,好多小朋友都係gum..初期又叫我地上堂初期陪佢,慢慢放手,跟住又話晤陪得,爸爸坐出面,開門俾佢望到,跟住又話唔開得門,叫我地出去由佢喊,爸爸立即出去,由佢喊!佢喊又話滋擾!咩都跟佢地做!轉黎轉去都係1-2堂的事!大人都唔知你想做咩,可況BB

引用:所以揀playgroup都要揀D有註冊既,+最好係個

原帖由 kamanching 於 16-06-21 發表
所以揀playgroup都要揀D有註冊既, 最好係個centre有註冊,老師要係註冊幼稚園老師, 个要有經驗先得。有好多 ...
其實個度所有老師都好好!老師非常有愛心,好錫小朋友,係個supervisor,不是落手教的那位!

當年返PN啱啱開學時, 好多小朋友未入門口已喊, 正常喎, 幼稚園D老師/主任/校長有晒準備; 過咗兩三個禮拜, 已無乜小朋友喊喇.

我仔仔都上緊自己返既playgroup, 頭兩三個星期同你情況一樣,去到樓下已經喊定,果度做既姐姐話佢淨係同我分離先喊得咁勁,上堂係無問題好開心,佢地幫我影左好多仔仔既相,又拍片俾我睇,真係笑哂!個仔好奸!係我面前做戲!哈哈!做媽咪有時要識放手,信佢做到,佢宜家頭也不回直衝入班房

不如你鼓勵下佢,如果你今次番學唔喊,有獎勵。例如你叫佢講想食啲咩,or有咩玩具咁。
我囝係歲半上cpda分離班,第一堂分離,全場小朋友都喊,上多幾堂都有進步。最last 果次,個衰囝仲扮喊呃我。所以,喊係過程。俾佢自己慢慢調節啦。

你越唔肯放手,佢越難成長架。

我而家俾佢上芭蕾舞!好彩元朗小公主非常好,可以俾我一齊慢慢試!

回覆 ngakiho 的帖子

我仔會讀n,所以先諗住比佢早啲小班啲時候慢慢適應,點知仲嚇怕左佢
‹ 上一主題|下一主題