用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光和堅道真光,哪間好D?
go

大坑真光和堅道真光,哪間好D? [複製鏈接]

如題,有人知道嗎?

1    0    0    0

坑真優勢係校舍大,環境好同直上坑真小機會比堅真大,堅真優勢係佢校監係趙鈞鴻,本身趙鈞鴻就係一個名牌黎,睇你buy 唔buy 佢

大坑最好

回覆:大坑真光和堅道真光,哪間好D?

回覆:kkwish 的帖子

坑真,校舍大,地方就腳

成績方面係咪一樣,堅道個邊有小學嗎?

教既內容差唔多,堅道特別強調閱讀。
堅幼小朋友收既話會去大坑真光讀

請問有無人可以分享多d兩間真光課程上或教學上有乜野分別? 課外活動是否坑振比較多?

大坑真光

如果2間都有offer,而堅真比較近,值得放棄填真嗎?有無用家指教?

RRRRGGGG 發表於 16-1-1 08:09
如果2間都有offer,而堅真比較近,值得放棄填真嗎?有無用家指教?

一個事實係坑真幼,坑真小既總校長係坑真中學部校長,而堅真係體制以外,所以按理上去講,坑真幼既上坑真小既機會一定高於堅真上坑真小,即使兩者今年都要面試,另外,坑真幼好多活動會同坑真小坑真中一齊攪,家教會亦係同一組織,但堅真唔會,所以正常唔會為左堅真去放棄坑真...

有一點我一直不太明白,看有沒有人知道。以真光為例,他們校徽一樣,但校監不同,究竟有沒有關係?

引用:Quote:RRRRGGGG+發表於+16-1-1+08:09+如果2

原帖由 cpychung 於 16-01-01 發表
一個事實係坑真幼,坑真小既總校長係坑真中學部校長,而堅真係體制以外,所以按理上去講,坑真幼既上坑真 ...
Thank you for your idea!

有既,校服也一樣,除左校褸及髮型外。但堅真是2000年才創校。

我女兒之前讀堅真,當時升小不用面試,不過老師會一路觀察小朋友適唔適合上真小,每年全級都會有1x個沒有留位紙,我覺得如果發展同情緒上無咩特別問題都會有留位紙的,而家改左制,校長曾說可升真小既機會同以前係大致不變,我感覺這個新制度只是一個可直接篩走一些不達標的學生,及令你唔好咁大安只意以為一定可直升真小。

引用:我女兒之前讀堅真,當時升小不用面試,不過

原帖由 lovebunny 於 16-01-04 發表
我女兒之前讀堅真,當時升小不用面試,不過老師會一路觀察小朋友適唔適合上真小,每年全級都會有1x個沒有留 ...
謝謝堅真用家經驗,即係全級78人,大概1x個升唔到,即係80%升?坑真就接近100%?

引用:Quote:原帖由+lovebunny+於+16-01-04+發表

原帖由 RRRRGGGG 於 16-01-04 發表
謝謝堅真用家經驗,即係全級78人,大概1x個升唔到,即係80%升?坑真就接近100%?

...
我朋友是坑真K1用家。她說以前多數直升(當然有機會有人唔得),但現在要interview,估計70-80%

引用:我女兒之前讀堅真,當時升小不用面試,不過

原帖由 lovebunny 於 16-01-04 發表
我女兒之前讀堅真,當時升小不用面試,不過老師會一路觀察小朋友適唔適合上真小,每年全級都會有1x個沒有留 ...
I agree with ur thoughts

咁即係2間升小率差唔多嗎?

引用:咁即係2間升小率差唔多嗎? +

原帖由 RRRRGGGG 於 16-01-04 發表
咁即係2間升小率差唔多嗎?
Really hard to compare... seems higher in Tai hang, but net 11 has many good subsidized girls school like sacred heart and st stephens girls..many girls got those they left TL primary.. now since not allow lucky draw, so the situation maybe different. it is really hard to tell. but as said above, dont be 大安只意that TL primary will accept ur kid. But make sure ur kid is up to par with the school requirement and expection. And pray that you kid can get in.

‹ 上一主題|下一主題