用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有得選擇, 會選擇讀本地定係國際學校? ...
go

有得選擇, 會選擇讀本地定係國際學校? [複製鏈接]

今日同同事食飯時傾開小朋友小學讀書情況, 佢話好辛苦(佢個女已經小五, 讀港島一線小學)。同枱有同事小朋友剛上國際學校小一。我問讀本地小學個同事, 如果唔考慮學費, 有得俾佢再選, 會選本地定國際學校呢?一問之下, 全枱6個同事全部答:「梗係國際啦!依家啲小學同我地嗰時唔同曬, 好辛苦呀!」。咁如果諗住大個俾小朋友外國讀書, 咁究竟讀本地定國際好呢?如果俾你地, 唔使考慮學費, 又有得選擇, 係咪會選擇讀國際學校?

8    0    0    0

我都頭痛

chumiguan 發表於 15-9-4 14:45
今日同同事食飯時傾開小朋友小學讀書情況, 佢話好辛苦(佢個女已經小五, 讀港島一線小學)。同枱有同事小朋友 ...
讀咩學校, 首先要取決, 你日後係諗住一定係去外國升學, 定係留係香港讀書先?

日後要留係香港讀大學既話, 一定係讀傳統學校一路上考DSE, 入本地大學機會最高

至於小朋友辛唔辛苦, 其實係睇下家長既心態.

唔想功課多, 香港傳統學校亦有不少, 但多數唔係名校之嘛. 如果家長又要虛榮(名校), 又要輕鬆(少功課,少學術壓力), 但又唔輸得(個小朋友一定唔可以差過同班/級既同學), 咁係咪有D不切實際呢?

Jane1983    發表於 15-9-16 11:46
licpd    發表於 15-9-16 11:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我鍾意國際學校嘅課程,但唔鍾意佢重英輕中
暫時覺得去邊度讀大學都無所謂,睇到時阿仔想點,香港有得讀就留低
所以我唔會揀國際學校,反而對CKY / 真道 興趣大d
恐龍家

小曳人 發表於 15-9-16 12:41
我鍾意國際學校嘅課程,但唔鍾意佢重英輕中
暫時覺得去邊度讀大學都無所謂,睇到時阿仔想點,香港有得讀就 ...
如果係升中階段先揀, 我會揀NPL都唔揀真道; 如果錢真係唔係問題, 一定係揀李寶樁

小曳人  多謝建議!  發表於 15-9-16 13:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

錢其實係最大問題  

引用:Quote:小曳人+發表於+15-9-16+12:41+我鍾意

原帖由 hkpapa852 於 15-09-16 發表
如果係升中階段先揀, 我會揀NPL都唔揀真道; 如果錢真係唔係問題, 一定係揀李寶樁
...
請問點解揀NPL> logos?

最大的問題係一間好的國際學校係十分難入。

今日同同事食飯時傾開小朋友小學讀書情況, 佢話好辛苦(佢個女已經小五, 讀港島一線小學)。同枱有同事小朋友 ...
Lei 個問題一言難盡,好多factors要考慮。但e加就算ls個生態都唔同左ga la,若大d會出國,我會選擇local 多d,先苦後甜。

keep-calm 發表於 15-9-16 13:04
請問點解揀NPL> logos?
Logo除咗IB team成績較理想, DSE team既成績實在唔係咁得, 3322率只有~50%, DSE team入U率亦唔理想(大約只有B2學校水平)

而且, Logo既IB選科方式, 係以取巧方式嚟換表面"好睇"既成績, 近年有部份大學學科開始講明不接受呢個方式, 海外名校認受性可能更低.

相反NPL雖然啱啱攪IBDP, 但原來佢之前考DSE既學生, 成績一點都唔差, 有近40%入到local degree
加上PLK辦學, 又有CKY呢間唔錯既IB學校為先例, 絶對諗得過

bobbob  就係PLK辦學反而令我有啲卻步  發表於 15-9-16 14:53

經過咁多發展,其實香港的學校,本地又好,國際又好,都係好大個spectrum,裏面有吾同類型的學校。local吾係間間10樣功課做死人,有些學校最起碼初小係輕鬆的。國際亦向本地靠攏吾少,中文深咗、有d功課、有默測考,吾係只係返去玩。

Yeahp  Can't agre more!  發表於 15-9-16 16:14

hkpapa852 發表於 15-9-16 13:16
Logo除咗IB team成績較理想, DSE team既成績實在唔係咁得, 3322率只有~50%, DSE team入U率亦唔理想(大約只 ...
Thanks for your update. Then would you recommend CKY?

幫小朋友揀學校,錢係重要考慮,一個家庭為錢嘈交,小朋友點會開心。

另外,資質、性情和家庭支持都好緊要。而家大家生得少,因材施教,幫小朋友搵間啱佢的學校,緊要過只睇local定國際。

dwkw333  Agree. Money is a big concern...  發表於 15-9-16 13:24

hkpapa852 發表於 15-9-16 12:51
...

但李寶樁係就算有錢都好難考得入既學校呀....

HaYi  Yes, 好似Coed 尖子去左幾個  發表於 15-9-17 15:13
simonwan  初中全港最top 的高才生才有機會,唔系你話入就入。  發表於 15-9-16 15:20
simonwan    發表於 15-9-16 15:18

之前有相關討論, 可參考一下
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3074489&extra=page%3D4&page=1

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-9-16 12:51
...
李寶樁好似得高中課程,咁初中去邊樹讀?印象中有唔少logos學生高中轉去李寶樁,可能都係條出路

回覆:有得選擇, 會選擇讀本地定係國際學校?

「咁如果諗住大個俾小朋友外國讀書⋯」不如現在就去吧。

回覆:有得選擇, 會選擇讀本地定係國際學校?

其實你要看小朋友性格

引用:Quote:小曳人+發表於+15-9-16+12:41+我鍾意

原帖由 hkpapa852 於 15-09-16 發表
...
May I know what is NPL?

回覆:picture 的帖子

顏寶玲

‹ 上一主題|下一主題