用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔小學還是名小
go

大埔小學還是名小 [複製鏈接]

幫人問,讀大埔舊墟寶湖好還是九龍塘瑪利諾女校,有龍b細佬跟尾,thanks

3    0    0    0

Apple_Orange_T 發表於 14-6-1 11:25
幫人問,讀大埔舊墟寶湖好還是九龍塘瑪利諾女校,有龍b細佬跟尾,thanks
  ...

兩者相差太遠,當然揀MCS.

正常家庭抽到瑪記,會好感恩。要問的,不如選大埔小學

引用:Quote:Apple_Orange_T+發表於+14-6-1+11:25

原帖由 cellon 於 14-06-01 發表
雙者相差太遠,當然揀MCS.
謝謝回覆,親友會在大埔住,不會為讀書而搬家,如讀MSC可否分析如下:
1. 每天用3小時坐校車也是值得?
2. 細佬到讀小學時便沒有分,到時再揀小學了。
3. 大埔中學近年入大學率也頗高,所以也有點猶豫。
如果可派獲首3志願,便留守大埔。
常言道: 讀得書去邊度讀都一樣,但我替他們有點可惜。
這情況和我近似,極具參考價值。
其實在大埔有D幼稚園都幾好,奈何小學暫時未能接軌,如英文方面,但到中學校網又幾好。
謝謝

Apple_Orange_T 發表於 14-6-1 13:07
謝謝回覆,親友會在大埔住,不會為讀書而搬家,如讀MSC可否分析如下:
2.  ...
個人意見...為(1) 已經要放棄MCS了
唔計功課量/課外活動...早上要幾點去搭車??...已是一大問題...太辛苦了
一線學校好處係...多方面培訓...但若路程太遠未能參與...太浪費了~~~

回覆:大埔小學還是名小

自行25分中mcs?

Apple_Orange_T 發表於 14-6-1 13:07
2.  細佬到讀小學時便沒有分,到時再揀小學了。
3. 大埔中學近年入大學率也頗高,所以也有點猶豫。
如果可派獲首3志願,便留守大埔。
常言道: 讀得書去邊度讀都一樣,但我替他們有點可惜。
這情況和我近似,極具參考價值。
其實在大埔有D幼稚園都幾好,奈何小學暫時未能接軌,如英文方面,但到中學校網又幾好。
謝謝...

這些問題,應該在報MCS前考慮。現在放棄,將來女兒問起,你會怎樣答呢?為了弟弟所以要犧牲姐姐?

即使同區,校巴因要站站停和等候,隨時要一小時。來回可能差不多要兩小時。

大埔中學近年入大學率也頗高?若龍頭中學亦只得約五成,算不算高?

若認為「讀得書去邊度讀都一樣」,找學校不應上EK,應上Google Map,找最近屋企的學校便好了。古代「孟母三遷」,所為何事?

若真的要放棄MCS,相信很多在MCS waiting list的家長會感激流涕地多謝你!(若我是在MCS waiting list的家長,必定會勸你放棄。)

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-1+13:28+編輯+

起碼讀6年,想清楚也無妨。又吾使吾上EK既

如是我,一定搬,讀mcs, no regret!

如果係我, 一定係為大女揀mcs, 到細佬考小一時, 再自己比心機考私小直資, 未必唔得, 就算揀津小, 得10分 (未計宗教or 母校分), 都仲可以自己駁大埔的小一位 & 玩叩門, 只要比心機就ok.

一定唔會為細佬去抺殺家姐的機會, 讀唔掂先算.

我自己都係咁揀, 仔仔讀男校, 今年妹妹自己考到私小, 雖然地點一般, 但都會盡力叩門.

我都係大埔住, 仔仔返九龍, 唔洗來回3小時, 因為搭火車直達, 都好ok

moonychan 發表於 14-6-1 18:28
如果係我, 一定係為大女揀mcs, 到細佬考小一時, 再自己比心機考私小直資, 未必唔得, 就算揀津小, 得10分 (未計宗教or 母校分), 都仲可以自己駁大埔的小一位 & 玩叩門, 只要比心機就ok.
一定唔會為細佬去抺殺家姐的機會, 讀唔掂先算....
Agree!不要為了弟弟而犧牲了姐姐得來不易的機會。

引用:+本帖最後由+cellon+於+14-6-1+20:04+編輯+

好like你的答案。唔明点解會有呢啲問題。要25分先入到嘅學校,即只少要係舊生,仲要問?

引用:Quote:原帖由+cellon+於+14-06-01+發表本帖

原帖由 Argyle 於 14-06-01 發表
好like你的答案。唔明点解會有呢啲問題。要25分先入到嘅學校,即只少要係舊生,仲要問?

...
人各有志啫

寶湖出路不錯,肯比心機讀入band 1中學都是意料中事,又可以姐弟一齊讀。同意人各有志,名校有其受歡迎之處,不過講讀書的最基本還是讀書興趣和努力付出。

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

兩間學校嘅學生我都補過好多,因為我都住大埔,我只會講,學校級數、學生都差好遠,舊墟一樣係谷,但谷極都係大埔小學,出到城外,請問有幾多人識?人地名小出名學生乖巧,佢地來自四方八面,學生積極學習,學習氣氛良好,當然仲要睇父母可以比到亞女啲乜,讀名小,父母比子女的support一定要好多

車程當然係一個問題,但我一樣有學生讀喇沙住大埔,仲要唔止一個,同一屋苑內,我又見過有小朋友著創價,st paul primary的校服,其實所有事都有利有弊,總之做了後不要後悔就可以

回覆:6夫人 的帖子

我意思係如果係舊生,應該对母校文化最清楚。當然人各有志,不過應該唔駛問其他人……

引用:幫人問,讀大埔舊墟寶湖好還是九龍塘瑪利諾

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-06-01 發表

...
一線頭小學vs 完全唔出名的小學。

就算家姐入寶湖可帶heed 細佬,到時細佬都未必想入喇!

Assume 屋企冇其他問題语搬得,一定搬出九龍住。  一來家姐機會不被浪費,二來到細佬又可在更好區參加大抽獎。

edpo 發表於 14-6-1 22:56
兩間學校嘅學生我都補過好多,因為我都住大埔,我只會講,學校級數、學生都差好遠,舊墟一樣係谷,但谷極都係大埔小學,出到城外,請問有幾多人識?人地名小出名學生乖巧,佢地來自四方八面,學生積極學習,學習氣氛良好,當然仲要睇父母可以比到亞女啲乜,讀名小,父母比子女的support一定要好多。
車程當然係一個問題,但我一樣有學生讀喇沙住大埔,仲要唔止一個,同一屋苑內,我又見過有小朋友著創價,st paul primary的校服,其實所有事都有利有弊,總之做了後不要後悔就可以。

同意!講將來升中學,即使升上CPU、莫記,同 MCS 在學術、名聲、人脈等方便亦有一大段距離。

其實住大埔,每天到九龍返小學的,大有人在。

好好想清楚吧,希望將來不要後悔。Good Luck!

香港是很現實的社會,我中學畢業自一線女校,大學畢業見工時,有好多僱主會話"哦,原來你中學讀St.XXX...". 如果大埔那間完全冇人識,甚至連地區名小也不是,我會揀 MCS. 將來人際網絡也不同。

如比我, 我一定會比個女先嘗試mcs, 現今香港問心要搭一個鐘車返學已經好普遍了, 其實觀塘去藍田既校車都要9個未啦. 2間太唔同既學校, 傳統名校真係有佢既教育一套, 同成個顫書氣氛真係好唔同, 氣質都有一定唔同, 我會咁講, 如真係家長同小朋友讀讀下都係覺得配合唔到學校先轉都未遲, msc出黎, 就算幾差都好, 都一定有不少學校接收, 而且都應該會o係轉校後名列前矛, 最後入番好既中學
‹ 上一主題|下一主題