用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真道教科書 [複製鏈接]

明年小兒入讀FS1. 想了解一下FS1 用那些教科書及英文故事書。幾時會派書單給我們?請問現在有子女就讀真道的家長有冇書名給我參考?

1    0    0    0

您好, 明年小兒都入讀FS1, 能和您保持聯絡嗎?

回覆:Turtle_MRSHO 的帖子

非常高興認識同學仔,保持聯絡!

me too... nice to meet you.  Where do you live?

引用:me+too...+nice+to+meet+you.++Where+do+yo

原帖由 mouseSiu 於 13-11-08 發表
me too... nice to meet you.  Where do you live?
我住Ma on Shan.

回覆:ozoz 的帖子

我住粉嶺呀!

回覆:Wong912 的帖子

我住調景嶺

引用:我住粉嶺呀! +

原帖由 Wong912 於 13-11-08 發表
我住粉嶺呀!
你住粉嶺都來將軍澳返學? 日後你小朋友如何返學?

我女明年都讀FS1。

回覆:mouseSiu 的帖子

住得遠,所以咪煩惱緊!校巴公司話會盡量安排校車路線比學生。而今年上水有站。希望有校車坐,否則要搬屋。

回覆:真道教科書

Hi! MouseSiu, nice to meet u! 你又住那區?係仔仔定女女呀?

回覆:真道教科書

我女也有幾個offer和幾個second in.我老公強烈要求上真道,就算哥哥學校收了也不去,想問樓主,你為何選真道?

如果住粉嶺,最好盡快搬近D,
因為6點要起身,到4:15放學,回到家要幾多點?
人仔會散,點愉快學習都唔掂,往後成績會變差。
真道程度深,唔係淨靠聰明,重要家長支援。

引用:如果住粉嶺,最好盡快搬近D,因為6點要起身

原帖由 當老押 於 13-11-29 發表
如果住粉嶺,最好盡快搬近D,
因為6點要起身,到4:15放學,回到家要幾多點?
人仔會散,點愉快學習都唔掂, ...
真道校車算係好好。我住馬鞍山,真道7am上車,其他所有九龍塘區學校最遲6:40,答2個馬鐡站嘅Wong Kam fai要7:05上車。

回覆:ozoz 的帖子

多謝大家的意見,真的好好考慮一下。

引用:我女也有幾個offer和幾個second+in.我老公

原帖由 jojo8303 於 13-11-12 發表
我女也有幾個offer和幾個second in.我老公強烈要求上真道,就算哥哥學校收了也不去,想問樓主,你為何選真 ...
我hubby都堅持真道。個教學方法,只要屋企配合,訓練佢自己搵答案而唔係買多d額外書死操,加埋多閱讀,小朋友有空間發揮,可以跳得更高。至於小1-2主要中文,hubby話重好,第日返加拿大之後,女女起碼識基本中文,呢點我同佢未達成一致共識,不過肯定一點係,收真道offer,我地都極開心。7點上車5點返,我可以花多d時間照顧細女。

引用:Quote:原帖由+jojo8303+於+13-11-12+發表我

原帖由 ozoz 於 13-12-05 發表
我hubby都堅持真道。個教學方法,只要屋企配合,訓練佢自己搵答案而唔係買多d額外書死操,加埋多閱讀,小朋 ...
ozoz, 那你們現在已決定了嗎?還考慮CKY & WKF嗎?

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-12-05+發表我hubb

原帖由 winbun 於 13-12-05 發表
ozoz, 那你們現在已決定了嗎?還考慮CKY & WKF嗎?
CKY 未知有冇3rd in, 希望不大因為阿女表現麻麻。WKF waiting所以暫時唔諗,我地系mos區,收好小人,機會不大。其他傳統學校全部唔會hold 或register。

引用:Quote:原帖由+jojo8303+於+13-11-12+發表我

原帖由 ozoz 於 13-12-05 發表
我hubby都堅持真道。個教學方法,只要屋企配合,訓練佢自己搵答案而唔係買多d額外書死操,加埋多閱讀,小朋 ...
妳是擔心女兒將来回Canada追英文吃力?My kids also hold Canadian passports but i dont want to send them aboard if they study well in hong kong.

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-12-05+發表我hubb

原帖由 NT-1 於 13-12-05 發表
妳是擔心女兒將来回Canada追英文吃力?My kids also hold Canadian passports but i dont want to send the ...
可能我係香港讀書制度下嘅失敗者,好大個先去加拿大,好懷念加拿大邊做part time邊讀書嘅生活,好享受個過程,我當年走去北部一個小鎮住一年,對世界環境有另一翻體會,如果當時唔入大學,我大可以考髮型牌,美容牌,做我喜歡嘅職業,我有位女親友甚至有通渠專業資格做渠務,快樂指數非常高。我都希望女兒將來過去生活,感受下。加上根據條例,我在港生嘅小朋友必須喺某年齡之前返去住幾年,否則放棄國籍,唔知有冇改例,如果冇,讀書幾年啱啱好啦。上年我返過去,學校對英文要求高咗好多好多,加上我屋企喺中國人區,好難追。

‹ 上一主題|下一主題