用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家buy嚴師出高徒還是䛻䛻善誘?
go

大家buy嚴師出高徒還是䛻䛻善誘? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回復 阿Yan 的帖子

Both are fine...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:阿Yan 的帖子

我兩樣一齊做,亦師亦友,恩威並重,覺得自己兩個小朋友都幾接受。

回復 阿Yan 的帖子

of coz 嚴師出高徒  

引用:我兩樣一齊做,亦師亦友,恩威並重,覺得自

原帖由 LSKLTK 於 13-08-08 發表
我兩樣一齊做,亦師亦友,恩威並重,覺得自己兩個小朋友都幾接受。
同意。
我同c6都係buy恩威並施。
平日同小朋友大癲大廢地玩,建立關係。
品行學業的問題會定下規則,先是諄諄善誘,若多次勸告不改,先警告後執行懲罰。

回覆:大家buy嚴師出高徒還是䛻䛻善誘?

如果是老師呢?你會選哪一種?

阿Yan 發表於 13-8-10 11:20
如果是老師呢?你會選哪一種?
你指正規學校教師或補習老師?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

任何啦,學校丶補習丶樂器丶運動等等的老師。

睇細路既性格啦。人夾人緣。有d小朋友根本唔洗惡,有d受軟唔受硬,有d越讃越合作,有d要一早約法三章。所以唔喺揀乜類型既老師,喺睇自己個細路性格喺點,對啱嘴型先事半功倍。。

我女乜類型老師都有:
學校-好好人的,好friend的
國畫、長笛 - 成日讃的、好講得笑的、開心上課的
中國舞 - 嚴中有讃
游水 - 要惡先馬得住她。

其實我是喜歡䛻䛻善誘的。我這樣問,是有感而發,因見過一些老師,其中不乏是高學歷,似乎很有料的,自以為嚴師出高徒,只集中施壓力丶鼓吹競爭丶挑剔不好的地方丶獎罰制度這些手法。但我個人只覺得是教學方法乏創意丶靈活性和啟發性。不是每個小孩都接受這一套,就算有些小孩表面似乎接受,但對學習動機長遠可能有負面影響。而䛻䛻善誘其實亦可有高而合理的期望,加上適當方法引起動機,令小孩甘心情願並主動學習,這才是最好的教學!

回覆:Yanamami 的帖子

同意人夾人緣!

回覆:阿Yan 的帖子

兩樣都buy,成功不是只有單一的方法。

引用:兩樣都buy,成功不是只有單一的方法。 +

原帖由 ChiChiPaPa 於 13-08-11 發表
兩樣都buy,成功不是只有單一的方法。
對!
老師就如醫生,要會望聞問切,對症下薬。
對𣎴同性格能力的學生,應用不同方式啟發。
我說的主要是初中,小學,幼稚園;
如自小就有好老師栽培啟發,到高中大學學生一般不難教。

同意成功不會只有單一方法。只是覺得䛻䛻善誘包括的方法更廣,而且更顧及激發學生內在動機。嚴師一般比較注重外在表現。

我的小朋友曾遇上兩個不同的鋼琴老師。一個要求很高,做不好會責備,主要是用賞罰制度,結果雖然孩子表現很好,但孩子興趣漸減,而且內心感焦慮。另一個老師說話語氣溫和而又堅決地(即不會被孩子牽制)引導他,再配合有趣味和啟發性的教學方法和教材,於是,孩子主動和快樂地不斷進步。

引用:同意人夾人緣! +

原帖由 阿Yan 於 13-08-10 發表
同意人夾人緣!
同意!
男女有别!

小明同大文兩個啱啱考到鋼演奏級。

小明話,好多谢我嘅嚴師,佢日日鬧我,糟質我,但係好多謝佢嘅責罵同糟質,所以我先有今日嘅成就。

大文話,我老師日日讚我,成日鼓勵我,經常同我講笑,得到今日嘅成就,完全唔辛苦。

兩個導師,邊個境界高D呢?

有好多人有個假定,就係要嚴一厲要責駡,如果唔係就教唔出好學生,但係現代嘅教育理論,已經確定鼓勵比責備有效。

記得好多年前業餘去教一種課外活動,受訓時好強調要識得讚小朋友,學極都唔識讚果D唔會獲派工作。

回復 阿Yan 的帖子

成功感帶來內在動機,而簡單的讚美並不會帶來長久的動機。導師對學生的關切遠比表面的讚美和責罵來得重要。

annie40  簡單的讚美並不會帶來長久的動機,-----深有同感  發表於 13-8-15 17:42
‹ 上一主題|下一主題