用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

基法油塘面試 嬲咗 [複製鏈接]

30个小朋友 一去排隊 啲家長衝埋出去好似見佢地最後一面咁
丫仔只能塞係眾多家長后面 等待有位排出去 到有空位走動時 已經走晒 嬲爆!!!好在有家長義工幫手同佢上去
難道要好像以前番大陸過關係咁衝係咁爬咁樣衰先去到考試?
丫仔同義工上左班房  即時忍唔住嬲到喊
   0    0    1    0

回覆:基法油塘面試 嬲咗

唔好嬲,其他家長緊張左!

引用:30个小朋友+一去排隊+啲家長衝埋出去好似見

引用:30个小朋友+一去排隊+啲家長衝埋出去好似見

1c 班房
一廣播完就好混亂
平均1個學生1·5個家長
又bb車又大人又小朋友 你有你走 佢有佢迫
諗起都暈暈地

我班OK,1F

引用:我班OK,1F

回復 longyiu 的帖子

默書大樹被風吹倒
妹妹在跳舞
加減數
英文佢話填loan loan 唔知係咩

引用:回復+longyiu+的帖子 默書大樹被風吹倒妹

1B班都ok 喎

可能家長們擔心自己囝囡,人數太多請見諒

小朋友已經好叻,回家讚吓他們

唔好影響心情,最緊要小朋友做得好,繼續加油!!

引用:1c+班房+一廣播完就好混亂平均1個學生1·5

原帖由 @[email protected] 於 13-06-08 發表
1c 班房
一廣播完就好混亂
平均1個學生1·5個家長
我都係呢個班房,真係超多人迫住晒,個班新移民接左小朋友仲要停留係門口!:;pppp:

自行收生, 今早剛剛去交表. 一入到學校, 我好似大鄉理咁, 眼睛發亮. 校舍又新又大又靚. 唔算多人, 我前面得一個, 後面有2個. 不過前面一個是雙程証的.
滿心祈望阿女可以讀呢間學校, 交完表心情仲有種心花怒放感覺. 點知, 當我正當踏出大堂之前的一刻, 有個操輕微鄉音的家長, 向詢問處職員咆哮, 大聲罵道, "次次都係咁, 要我特登落來交.......".. 我心情即刻由晴天轉為陰了... 很沉重. 朋輩會影響小朋友一生, 比老師, 長輩更甚. 這樣的家長, 能教到一個怎樣的孩子. 所以, 即使交了表, 我亦有所決定了. 恭喜我前一個和後2個的家長, 佢地會少一個對手爭位. 不過, 感到無奈的是, 我可以避, 做教育的不可以避. 學生可以教, 家長教不來. 現在做老師的, 做教育的, 真的不易幹.

單非, 雙非的確禍港很深. 自問我和我先生每年都要交不少稅, 可是好的學校, 好的公屋都給這些人霸佔了. 這樣的一所好學校我們不敢讀, 要讓路給這班人的孩子, 我們寧願比錢去讀校舍又細又舊又殘的私校. 百般無奈. 可幸的是,我們還可以揀, 有很多本地家長不可以揀.... 我不是想分化, 其實阿女現在讀的幼稚園的家長也有很多新移民, 但都是很有教養很有禮貌的, 不像今天我見到的.. 所以我才會這麼震撼. 或者, 我女兒跟這所好學校沒有緣份吧!

還有另外一個問題, 學校對住的沙倉, 四周很大塵. 如果小朋友氣管不好的, 要考慮這一點.

回覆:世賢 的帖子

很奇怪你這樣label 學校……  

全港大部分學校都有新移民,私小我去St. Margaret 一樣大批殺到! 如果你認為基法是官津收生差,那為何中學派位好?你又更加不用去交表吧!

不過提提你,有錢都重要有関係先入到好私小。單是前者,大陸大把冇文化暴發戶送仔女入呢!

Bigpig, 我想你誤會了我的意思, 由始至終我也覺得基法是一所不可多得的好學校, 所以才入表. 只是概嘆又無奈, 政府的政策令到本土的香港媽咪, 人心惶惶. 無論任何階層的, 都受到很大的困擾和影響.   

世賢 發表於 13-9-26 14:04
單非, 雙非的確禍港很深. 自問我和我先生每年都要交不少稅, 可是好的學校, 好的公屋都給這些人霸佔了. 這樣 ...
好耐無番黎呢个post 單雙非嘅成事實,無可推番 ,也不能以偏概全
只可以話 不論邊到出嘅人
應先教育家長 后才教育子女不是教他們怎教小孩而是教他們如何守秩序 如何諒解 顧及他人感受
要不然不能身教 甚至小孩品德受感染下蠶食整體品德素養
說得好像很嚴重 但事實就是這樣
基法是好學校
但好學校是家校合作得來的

‹ 上一主題|下一主題