用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始見有媽媽講報k1資料。。感慨萬分
go

開始見有媽媽講報k1資料。。感慨萬分 [複製鏈接]

令我想起上年幫囡囡報名及interview 時的情況。。。。。取報名表時排長龍。。Interview 撞時間。。。Interview 臨場表現唔好。。。日日上bk 睇消息。。。日日睇信箱結果。。。收到waiting/reject letter 等。。真係大半年都處於作戰狀態。。希望將報k1既媽媽積極面對,放鬆心情,唔好比咁大壓力比小朋友

1    0    0    0

引用:令我想起上年幫囡囡報名及interview+時的情

原帖由 ella1029 於 13-05-11 發表
令我想起上年幫囡囡報名及interview 時的情況。。。。。取報名表時排長龍。。Interview 撞時間。。。Interv ...
我女係09年12月B, 上兩年我都重複以上你所提及的步驟,(2011年以細B身份報K1, 2012再以超大B身份報),今年終於可以抖下………

好感慨咁快又一年,希望今年報考K1既小朋友個個都可以得到心儀既offer^^

回覆:開始見有媽媽講報k1資料。。感慨萬分

各位媽咪,港島區除咗 st Paul 仲有邊間必報?我個女會响維記讀 pn.

因為競爭激烈, 所以我上年都報左好多間有真光,spk,救恩,kcs,ST CLARE'S ,聖心,明我,玫瑰崗,寶血,上書房,...好誇張

回覆:ella1029 的帖子

終於讀邊間呀?

ella1029  kcs  發表於 13-5-11 10:50

唔駛咁緊張喎,
一場遊戲而已。

走過來這一步才知道當真就是一場遊戲罷了!

面試4家,三家有offer,偏偏最想入的比waiting,慢慢調整好心態選擇一間并繳了昂貴的學費和按金后(因是國際學校),心儀KG開始了call waiting,仲要系AM。。。真系一場遊戲一場夢。早知如此何必苦苦折磨自己

Bb 係11月細仔,面試機會少之又少,今年再戰k1, 有左上年經驗,又多左選擇,心情反而輕鬆。
就算今年多左面試機會,細仔都係吾箸數,得吾得靠佢自己Lu, 做亞媽用愛支持就ok

在上年只報了數間 KG,幸運地完全沒有撞時間或一日要 in 兩間甚至乎數間的情況出現,總算是平平安安地渡過了。亦很幸運地獲得了理想的 offer。在此多謝 EK 媽媽們的鼓勵和互相扶持、資訊的不斷交流。不論孩子有多大,做爸媽的,總有牽掛。總之,在任何階段,都一起繼續努力,然後平常心面對結果,共勉之。

我一直都係以平常心面對、
...我覚得個細路開心最重要。
因為依家0的童年實在太辛苦...百般武藝sigh@@

回復 小洪寶 的帖子

我仔仔都係11年11月出世, in得少同樣沒有offer, 家下都只有樓下一間offer, 所以都留左位. 今年主要in k1 希望可以搵到間心意ga幼稚園,
但對幼稚園都唔係太了解....好擔心好緊張...

回復 anniehah 的帖子

我囡囡10月尾bb...in PN得一間Offer, 好彩最後call waiting入到附近學校...到in k1時上 bk 睇到好多mama分享d面試過程同d學校情況...真係有好大幫助

引用:回復+小洪寶+的帖子 我仔仔都係11年11月出

原帖由 anniehah 於 13-05-13 發表
回復 小洪寶 的帖子

我仔仔都係11年11月出世, in得少同樣沒有offer, 家下都只有樓下一間offer, 所以都留左 ...
可能要考慮會不會再考 2014 年 N 班,轉做超大B!有一些受歡迎的學校不接受 8 月後出生的小朋友報 N 班;有些不接受 10 月後出生的小朋友報 K1。但也有一些不接受超大B,要 check 清楚心儀幼稚園的要求再去佈署!

回復 bingbingo 的帖子

新手媽咪好煩, 好擔心....開始越來緊張........

bingbingo 發表於 13-5-13 17:09
可能要考慮會不會再考 2014 年 N 班,轉做超大B!有一些受歡迎的學校不接受 8 月後出生的小朋友報 N 班;有 ...
己經好少學校會寫明8月/10月以後出生唔收K1申請, 因為教育局講明K1適齡係2歳8毎個月.... 休息一年K2下學校再開始考小一啦

回覆:bingbingo 的帖子

我暫時無計劃做大b,想小朋友試下先。我都知道吾同學校有吾同規定,好彩我吾係非某間學校不入既家長,我既心態係口碑好學校收當然開心,人家學校覺得亞仔吾岩吾收都無計,第二間可能仲岩亞仔呢

好有感觸!
由上年pn開始,當時只報了幾間,結果全軍覆沒!那種失落,徬徨,被否定的感覺現在都記得。
然後到k1,識驚,報了十幾間,每一間都認真努力對待,不知用了多少時間和心血。
取表,填表,用了過百張A4紙,一個字寫得唔靚就全部再填過,上網揾學校資料睇到半夜。買面試服飾買了過萬,影800蚊的報名照,全因沒有信心,太緊張。試過壓力太大,伏在檯上哭了出來,也試過收到心儀offer開心到想喊。

現在回頭看當時的自己,真係覺得好可笑。但這成個過程令我學到好多野,更加從容淡定的去面對得失勝負,亦更加清楚女兒的優缺點,擅長和不足之處。更加明白幼兒階段最重要的是獨立自信,禮貌,良好的性格和基本的生活常識,而這一切,都是需要父母長時間的陪伴,關愛,教導,才可得到的品格。而不是學術,playgroup,面試班,可以學到的。
希望來年的家長,都可以入到心儀的學校。

kyleebc  Add oil!  發表於 13-5-14 00:19
‹ 上一主題|下一主題