用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀學校收咗,可否早點放留d位出黎?
go

心儀學校收咗,可否早點放留d位出黎? [複製鏈接]

作為waiting 小朋友媽咪的我們,度日如年,我地早日收到電話,又會可以早d通知而家學校唔讀下年k1, 學校又可通知其他媽咪有位,佢地又可早日放下心頭大石!

其實小朋友最無奈,9月1日番咗一日,9月2日又要番新學校, 校服都買唔切,心情都冇時間tune 好,有個暑假俾媽咪講下新學校,去下新學校玩下,同其他新同學和老師都好。

努力合作才能抵抗香港這個咁變態嘅教育制度!

協恩收咗,交咗留位費係聖心,聖羅撒,根德園嘅媽咪可否做好心,打電話俾學校放番個位出黎?

1    0    4    0

完全明白你的心情
我一定會o係協恩交留位前作出決擇,可能會唔去協恩交留位。
但以我所知, 好多學校都係等到5月交埋大訂,先會call waiting。

回覆:心儀學校收咗,可否早點放留d位出黎?

無錯呀!大家都身為家長都應該明白其他家長的心情!我小朋友是好彩已有心儀學校收左,但都好明白其他正等待學位的家長感受,大家早幾個月決定選校,就能幫到其他人!我相信未有offer的家長等這幾個月都會好辛苦呢!請大家幫下其他人喇!

回覆:心儀學校收咗,可否早點放留d位出黎

呢幾個月,每一曰都好難過,真係度日如年~但我深信所有小朋友一定會有間好好嘅學校收嘅!希望在明天!

我相信上天會有安排嘅, 仲有SPK到時仲多家長放位.

下星期宣道放榜,希望在人間

回復 Aaby 的帖子

謝謝你aaby!!!
希望身為人父母的我們以身作則,做事唔好遲疑不決! 唔好下下要到交9月學費,甚至開學日都仲此係到諗!

其實,耍龍校,留住個名校幹什麼? 全都係數一數二的學校,你怕佢關門唔辦學? 想阿囡入女校,留番間男女校幹什麼? 你怕番到學先知原來係男生?早D俾小朋友知多D新學校嘅人和事仲好啦!

我真心希望各位開thread問 XX vs YY,問到前軰俾咗咁多寶貴嘅意見同資料後,真係為早日下決定,而唔係齋晒自己阿仔阿囡有幾叻!

晒野唔該上天台!

(呻完,唔該晒!!)

回復 gulubma 的帖子

我都有同感.. 見到有5, 6個offers, 問人意見邊間好, 我心諗: 你有多一個offers既時侯唔係應該已經同之前交留位費果間比較下邊間好d, 如果係之後果間好d, 就算交左留位費都應該打番電話去放番個位出來, 反之就後來者唔好交留位費.雖然話好多學校5月左右先call waiting, 但係始終都係選一間姐, 係咪真係要到last minute 先決定到?!

有d人仲會因為有選擇困難症而最後好怪獸咁比小朋友讀兩間學校,為咩呢

回覆:manbe 的帖子

明白樓主心情,不過希望各位明白唔係所有家長都會一早肯定會讀邊間。我有時都會問人,女拔好定係協恩好,十次有九次的答案都係:收你先算

而且有時報呢班係會派去另一班。即係報英普,但派中英,報上午,就派下午。更有些學校,報今年,派下年。。

對於選擇幼稚園,每個人handle方法唔同。我會尊重其他人的權利。如果有好心人放位,不論佢係諗左一日就放定係諗左一個月先放,都係佢地的選擇,而咁樣亦不代表有選擇困難症,講完。

回覆:teambuilder 的帖子

看人家答你的答案就明白你你問時人地未收你,而我所講係收到多間學校取錄信先出post問的情況。

一句講晒,風水輪流轉,今日你咁對你,明日人地咁對你,k1只是開始,仲有小一!!!

回復 gulubma 的帖子

你想點對人?人地呢一刻唔放位出黎係因為未揀掂。他日換轉係你揀唔掂唔通就草草決定?咁不如邊間收就讀邊間好了,何必追求名幼? 同埋我冇hold位。

回覆:teambuilder 的帖子

唔係申請學校時已經對學校有一定的瞭解?,或者你覺得見人地報,多人報,係名校就報咗先就唔係草草了事?

上得黎ek嘅家長大多數早係小孩已在媽媽肚內上bk, ,平心而論,pn都點都開始計劃啦,好 ,上年9/10月報名至而家都6個多月啦,要做到取錄信先諗?

其實,名校的正取生不是幸運,爸爸媽媽一定有悉心栽培,不知練習過多少片模擬面試,出去同少個陌生人打交道,a-z,1-10, 顏色是最基本了。

我完全覺得你所說的是這班爸爸媽媽多年來所作的努力嘅“悔辱“!

正所謂“針唔到肉就唔知痛“, 我只想講出我地這班waiting 爸爸媽媽的心聲!

只想大家係ek, 甚至早係bk 媽咪會日日吹水嘅'舊相好‘ 幫手,已作決定的,請幫手打電話俾交咗留位費的學校,等學校早點call waiting.

做個負責任的人,讓有需要的人受惠。

teambuilder, 唔駛咁谷氣,我路過睇你所寫嘅嘢都好客觀。可能有d 人太擔心,一時情急先咁講。不過討論還討論,你唔同意人地嘅觀點,都唔駛好似詛咒我得不到祝你都得不到咁嘅態度對人。話人者自己先諗下如果換著自己會唔會可以咁瀟灑決定到!

大家都係作為父母,明白未有理想offer嘅心情。但有offer嘅父母無得罪你,唔駛咁偏激咁指控人地。我曾經睇過另一d 叫人讓位嘅表題,一post出嚟就一呼百應,好多都想互相幫助。問人意見就話斷定人地用意在於曬嘢!你係佢地咩,點緊肯定啊!EK根本用呢分享教育意見嘅,係度問下都好正常je!就話人有選擇困難。講嘢會唔會刻薄一d呀?萬望自重吧!

我覺得大家唔好太擔心,其實WAITING 的位好少,排WAITING 的人也不少。

現在呢個香港無話小朋友無書讀的~我覺得在幼兒教育,學校都唔係最緊要,最緊要都係父母點樣教,斷估在幼稚園都唔會有咩群埋D唔好同學之類的問題
。老師現在都好多有大學程度,愛心耐性名幼唔會特別多

如果你只是諗住入了名幼天都光哂,指意哂學校,個小朋友最後都唔會有咩進步。

最後,一個小朋友ON WAITING、另一個小朋友入正選 實有原因,可能小朋友同呢間學校唔夾LA

回覆:心儀學校收咗,可否早點放留d位出黎

大家都唔好咁勞氣。怪只怪香港嘅畸型教育制度及呢10年多咗好幾萬雙非嬰搶位。我自己住港島區,確實名校很多,但見到二千幾人報蘇浙玫瑰崗而有家長住深井青衣,我想問點解要3歲小朋友7點起身搭成個鐘車返半日學?家長真係覺得每天在校車上兩個鐘之後仲有心機返學?你可以話學校收就搬屋,真係咁易咩?一般中產真係賣樓買樓咁易?定為咗個小朋友比多萬幾蚊租而搬係值得?咁多家長人報我報,最後 suffer 係小朋友走幾場 interview. 我自問一間九龍學校都冇報將來亦唔會報,so far 亦只 register 咗 1 間幼稚園,主要真係希望小朋友返學返得開心!

大家亙相支持加油啦~ 希望在明天! 有時候見到人0地好多offers, 都明白可能其他人0既小朋友月份比較優勝, 而且父母下了苦功, 唔表示我0地無, 不過出來0既效果唔一樣. 可否入心儀0既學校其實真係其次, 如果真係和那些好學校無緣, 最少我們努力了, 入到唔一定識飛, 入唔到又唔一定無運行.....等待好辛苦, 又有點壓力, 不過you are not alone, 亙勉之.

回復 nekoti 的帖子

講得好啱

gulubma 發表於 13-3-2 16:14
看人家答你的答案就明白你你問時人地未收你,而我所講係收到多間學校取錄信先出post問的情況。

一句講晒, ...
多點包容,對自己下一代都係好事,如果人地係無咩受過唔識揀,又或者心理有缺失,都唔知自己想點。

連如何應變計劃都冇的人,他們子女都可能是受害者,咁我地都要體諒人地,
多年前我亦是被這班人對待過的過來人

Am pm又諗一餐,淨得pm又諗一輪

呢間近又冇普通話,好果間有英文又得下午,

其實都係得啖笑,冇得揀好地地,有得揀又多多聲氣,令一班冇野在手既媽咪煩惱。

其實幼稚園都只係起點,想小孩多點競爭力,只靠幼稚園一定唔得囉!

‹ 上一主題|下一主題