用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生(英普) vs崇真(英普)
go

民生(英普) vs崇真(英普) [複製鏈接]

幸運地有以上offers. 但不知如何決擇...
   0    0    0    0

崇真應該讀得開心D

回覆:民生(英普) vs崇真(英普)

當然民生啦!

Oh no,一比一,可否分享詳細一D,點解崇真開心過民生? 點解"當然民生"...

好頭痛。。。

Million thanks!!!

2間都好好, 請問你小朋友係幾多月出世 ?

Apr 2010 :)

小學同樣比錢!講出名當然民生(本人覺得),環境民生好好多~!又有中學!

係民幼現在要比錢囉!

我會選民生!

這是我的考慮:
民生校園靚,校風好,有小學+band 1英中直上,但有朋友話佢係中文小學,所以有保留。亦有考慮讀完3年後若民生不適合小女,出去考私/直資競爭能力大嗎?加上今年只是第二年辦英普,會否崇真多D優勢?
亦見forum話民小好傳統好谷,而崇小就有部份行IB,所以讀得開心D?

崇真一向的英普辦得很出色,語境好,但今年開始冇咗全日班,會否影響質數? 聽聞校舍會有工程進行,3年幼稚園生活會否沙塵滾滾?崇小係英文小學但荔枝角的基督教崇中是band 3呢...

Sorry真係太多資訊諗到有D亂。。。

any more sharing please???

如你決定入龍,呢兩條我會揀民生,起碼歷史長而校譽好,講出身都多人識D。我真係有細路考幼稚園先識崇真。。。即使我住喺葵青幾廿年。。。

引用:如你決定入龍,呢兩條我會揀民生,起碼歷史

原帖由 sbux 於 13-01-04 發表
如你決定入龍,呢兩條我會揀民生,起碼歷史長而校譽好,講出身都多人識D。我真係有細路考幼稚園先識崇真。 ...
係呀、係呀!係考幼稚園先認識!講真去interview時個老師講國語介紹,我和老公都笑了!因為d國語好難聽!真係估唔到及失望!

引用:如你決定入龍,呢兩條我會揀民生,起碼歷史

原帖由 sbux 於 13-01-04 發表
如你決定入龍,呢兩條我會揀民生,起碼歷史長而校譽好,講出身都多人識D。我真係有細路考幼稚園先識崇真。 ...
其實我都係有朋友讀過才認識崇真,但睇辦學歷史,佢都比得上民生ga!

其實睇落樓主對崇真感覺不錯

引用:Quote:原帖由+sbux+於+13-01-04+發表如你決

原帖由 belikewater 於 13-01-04 發表
其實我都係有朋友讀過才認識崇真,但睇辦學歷史,佢都比得上民生ga!

...
咁就更加要唸點解耐但無人知?

緊係民生,出名、有校譽,中學是全英語。

我有時唸: 究竟係英文小學上中中好, 定係中文小學上英中好? 因為後者好像會跟不上。你諗下: 小學全用中文, 到中學突然轉哂英文喎。 但英文小學就可以打好個英文底, 到中學選中中或英中應該適應唔太難。
不過有時唔可以用中小或英小來分, 因為教學質素, 朋輩, 學習風氣都有影響

如果以龍校嚟計,一定投民生,但民生之所以可以有英中back up,你應該諗到佢嘅小學一定唔係愉快學習!不過平心而論,依家小朋友競爭太大,去邊到讀都有壓力,不如早d比佢打好個底啦!

引用:我有時唸:+究竟係英文小學上中中好,+定係中

原帖由 katrinacedric 於 13-01-05 發表
我有時唸: 究竟係英文小學上中中好, 定係中文小學上英中好? 因為後者好像會跟不上。你諗下: 小學全用中文,  ...
但我哋個年代咪又係中小上英中,既然學校有信心咁做,你應該對佢嘅教學模式有信心

民小雖然是中文,但到小五、六會加強英文training,預備升英中。上英中冇適應問題。這是我個人經驗(很多年前)。相信現在安排會更好!

‹ 上一主題|下一主題