用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂今日IN完
go

藍田靈糧堂今日IN完 [複製鏈接]

我覺得幾好。
   1    0    0    0

回覆:藍田靈糧堂今日IN完

In咁多間,我覺得佢地嘅老師係最好

回覆:b16a 的帖子

有同感,但唔知收生按咩準則呢,

b16a 發表於 12-11-24 18:43
In咁多間,我覺得佢地嘅老師係最好
同意,雖然老師較年青,好多都好似岩岩讀完書出黎咁,但暫時IN左4間,老師最有禮貌最有耐性係呢間,感覺好好,INTERVIEW又唔洗點等,安排得好好,好感大增,請問有無媽媽知呢間程度係咪較淺?謝謝!

Good arrangement!!

不過個仔表現麻麻
第二Part顧住望其他小朋友,完全係魂遊太虛

oken 發表於 12-11-24 22:05
同意,雖然老師較年青,好多都好似岩岩讀完書出黎咁,但暫時IN左4間,老師最有禮貌最有耐性係呢間,感覺好好,INT ...
我都好認同,d老師比我感覺好好!

亞仔面試時未進入狀態(因為未瞓醒)。我自己見佢冇乜反應,又驚佢喊,同佢玩佢又好似冇乜興趣咁。唉

今日in完, 覺得靈糧係我咁多間最好的一間, d老師真係好有耐性, 唔駛太多考佢地: 又要認顏色, 又話要砌圖, 又完全唔駛問小朋友好多野等等, 所以覺得尼間係好正常的考法. 而我今日阿仔in已經做得很好啦, 唔會四位走, 坐定定去玩, 真係唔知佢地收生的準則, 不過知道佢地係超多人報, 唔知會唔會揀到我阿仔呢?

唔駛太多考佢地: 又要認顏色, 又話要砌圖, 又完全唔駛問小朋友好多野等等, 所以覺得尼間係好正常的考法

講中晒我心中所想!
另外仲想讚既係,現時科技先進下...呢間係我暫時報既學校裡面唯一一間響網上報名網上通知既學校,環保方便又快捷!!!!

除左安排好,我覺得佢地真係有心教學,對小朋友好。只是有點擔心升學問題,但是如果收阿囡,都會揀佢。

我都有同感,老師好友善,見左幾間,最似一間有心辦學的幼稚園,好想呀女入靈糧堂,但又係怕課程太淺,上到小一追唔上

係呀, 我都好鍾意佢地的報名方法, 真係快而正.

我覺得最緊要係令到小朋友開心, 我相信靈糧可以做到.

我囡囡都是昨天INTEVIEW的,不過表現不好,太曳了。

靈糧堂的課程淺d既咩?  我都是聽朋友的介紹才報這間的。

大家可否俾d意見呢?

我都係星期六IN完,都幾滿意佢地既安排同校舍環境;不過,唔知佢地收生標準係點,因為我唔多覺佢地有考個小朋友...

其實去完我都覺得佢地既老師好有愛心,好有耐性,我暫時去過4間,最好係呢間俾我既感覺
但個日我見第2part係間房到玩玩具,我見人地隔離個老師一路問野一路有張紙mark底,但我係冇,唔知係咪冇乜機會呢?
但我都有睇返以前既討論,話係淺,但佢地係開心教學,著重啟發,d小朋友係返學返得好開心。
如果收,我都會考慮,因為我都想阿仔有個開心既童年~

My friend's BB is studying in LL, they comment the curriculum is too simple for interview P1, but their BB has studied happy.

Cannan focus on academic and enter P1 result.
LL focus on activities to buildup BB's all-round ability, not focus on academic.
Creative focus on BB's self manage.

I, as a P1 oriented parent , will choose Cannan.

我都覺得藍田靈糧的考試形式是我咁多間最好的,讓小朋友可以好輕鬆面試。雖然我的小朋友面試十分十分差,也十分肯定唔會收我個囡,但老師的包容、愛心及友善引導小朋友的態度我十分欣賞,感覺這校好用心教學以學生為本,深信是一間好的幼稚園。

面試當日同姐姐一齊去,其實我無叫過佢去,但見佢換埋衫就有得佢,點知個囡貼到姐姐實,唔太願玩玩具,到老師同個囡面試時,姐姐竟然坐在我的位,我就要蹲在地上,細聲叫佢起身佢無反應,我當是十分“監介”,一班家長及小朋友要出去轉另一個課室時,姐姐由無la la自己企咗老師隔離,都唔知佢想點,我個囡見姐姐走咗出去就大喊又要食奶咀相信已扣哂分,之後個囡什麼都不肯玩,連唱遊她最拿手的都不肯做,到要家長和小朋友唱唱跳跳時我個姐姐竟搶咗囡同個囡一齊唱唱跳跳,我嬲到爆,奉勸各家長不要同姐姐去面試,我最後發現有兩次同姐姐去的面試是最差的表現的!!!!
‹ 上一主題|下一主題