用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 其實蒙特梭利是什麼?
go

其實蒙特梭利是什麼? [複製鏈接]

如題目

8    0    0    0

蒙特梭利是一個人, 她所建立的教學法, 流行於北美洲, 經過幾次興衰, 近年又再流行起來。因為矽谷的IT人紛紛將自己的孩子送到主張「小孩應在高小以後才接觸電腦」的蒙特梭利幼兒園, 因而引起熱話。
這教學法著重專重兒童及他們的自主性, 讓他們順性發展。讓不同年紀的小孩一同探索自然和宇宙物理, 著重啟發和引導而非教學。老師會自製教具, 從日常生活和各觀感去誘發動機, 而且也著重品格和價值觀的建立。他們沒有課程進度表及一些獎罰制度, 會比較抽象, 家長不必很具體看到他們的教學進程和課堂關連。
香港也有蒙特梭利幼兒園。

回覆:babuwawu 的帖子

好抽象喎,其實好不好的呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlemma 發表於 12-11-12 18:06
好抽象喎,其實好不好的呢?
唔抽象,只係從生活學習 (包括自理能力),多接觸身邊事物,從孩子興趣出發
家長角色唔係"填鴨",而係幫佢地學習,家居重安全,俾佢地任意接觸
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝!開始明小小了

類似自由活動, 啟發BB自學能力?

好不好看家長是否接受, 不是所有人都能接受不為分數求學的.  如果你要很實在地知道今天教了 1 - 10, 加減數什麼的, 要有功課讓你定期看到進度...那蒙特梭利便不適合家長.  

不能說是自由活動, 蒙特梭利是有課程, 有指引下給孩子自由.  蒙特梭利幼教本身有特定教材, 但很多老師會因應概念再多加一點切合蒙特梭利教學的教材.  蒙氏的教室中, 可以在同時間, 每個小朋友都在做不同的事情.  理論是老師以孩子的發展和興趣出發, 引導他們"工作", 因而孩子可長時間做一件事情而不會覺得乏味, 從中培養學習興趣, 習慣和專注力.  我兒離開蒙氏教室時四歲半 (非常非常可惜), 當時已能自行拿出世界七大洲拼圖, 以之描繪地圖外形, 著色, 再貼上和洲名稱, 一做可做一個半小時.  我亦因應他的興趣, 在家提供環境, 他現在還不到五歲, 已能在地圖上找出2/3國家位置及認出三十多國國旗.

每個孩子興趣不同, 我兒喜歡地理, 有些孩子可能喜歡語文或數學, 所以每個孩子進度不一, 老師會視乎他們的興趣讓他們發展.  但蒙氏是有固定課程的, 理論上每個小孩唸完蒙幼, 應該有一定程度及能力, 而基本的自理更是從小兒班培養 (約兩歲拿剪刀及用針線, 四歲很多可以搣橙了).  至於6歲完成蒙幼課程後, 程度如何, 每個孩子不一, 視乎興趣和能力, 各有不同.

sherin668    發表於 13-1-28 17:58

一般學習模式, 著重反複練習和背誦 (如數學是不停做題的), 因為練習多了便明白.  蒙氏是反過來的, 一切是以實物為先, 著重先理解,後練習.  

另外不同的是以小孩發展和需要為主.  正規的蒙氏教室, 不會有茶點時間, 廁所時間, 因為蒙氏老師會讓孩子自行決定, 人餓了自然會吃, 人有三急自然會上廁所, 所以每個小孩的廁所和茶點時間都不一樣.  

老師亦不會著重強權下要孩子聽話, 會友善引導.  他們認為孩子不能安坐, 是因為找不到有興趣的"工作", 所以最重要是發掘孩子的興趣.  

而進度並不固定, 並不是四歲便教數學, 三歲學認字之類, 所以視乎個別孩子能力及興趣, 因此對聰明的孩子, 在學習上沒有規限程度, (no ceiling). 對需要多一點時間的孩子, 亦沒有那麼大的壓力.  但話說回來, 不是所有孩子都適合蒙氏, 求知慾和主動性較強的孩子有優勢.

wing.2bb    發表於 12-12-3 15:04

回復 littlemma 的帖子

可能係我講得唔好啦,唔知你有冇睇過一本名為《樂活家FAM》的月刊, 今年才出的, 第一二期比較香港教育和介紹北歐(芬蘭)的教育, 裡面都有介紹蒙特梭利教學法, 而且仲有好多人寫專欄, 汪培廷, 屈穎妍, A+父母咁, 我覺得都幾好睇, 不過就係心法野多, 你有興趣可以搵來睇睇。

Montessori 教學法對邏輯思維同專注力既訓練好好, 由於佢着重因小朋友既個別發展去學習, 所以小朋友如對某種工作有感興趣可以多花一點時間落去, 從而慢慢培養出對工作專注而獲得既滿足感. 對日後學習新知識好有幫助
另外, 好多蒙特梭利教具都引導小朋友做sorting同排序, 不論顏色, 大小, 高低等, 不知不覺間就培養到一種分析力........用monte 教學, 效果未必即時見到, 但慢慢小朋友就能滆會學到既基本工到不同既學習上

回覆:Nath 的帖子

萬分感激大家!

elmostoney 發表於 12-11-13 12:14
好不好看家長是否接受, 不是所有人都能接受不為分數求學的.  如果你要很實在地知道今天教了 1 - 10, 加減數 ...
elmostoney - 可以講下你囝囝係邊度上蒙特梭利嗎? 係playgroup定係學校? 幾歲開始上同埋點解四歲半就停嘅? THX!

bbtammy,

1.  菁一 Best Concept, 不算playgroup, 是learning centre, 但老師和課程很正宗, 很多所謂學校都是有名無實.

2.  因為他進國際學校Year 1, 學校是乎出生年份, 他剛好是細仔, 離開菁一時約四歲八個月.

醒目開學勳章

回復 himuimui 的帖子

妳都可以睇下呢個網頁 www.montessori-korea.com.hk 佢地除左有教具外, 仲有適合唔同年紀嘅教材, 我個仔歲半開始用佢地D嘢, 我見佢用得幾好, 除咗學英文外, 最重要係自立, 少D依賴, 我最怕見到D港孩, 動不動就發瀾渣, 呢D事一定唔可以發生喺我個仔身上囉, 我地接受唔到囉 !

如果想清楚知道, 我十分推介兒童無限的家長班, 讀左真係獲良多. 知道理念後, 就知道如何可教小朋友成長.

Best Concept (菁一), 真係好好, 每3個月會見家長有好詳細的REPORT。
我小朋友:
K1 時讀了一年BC,
K2停了(因為返FULL-DAY KG),
升K3暑期開始又返去BC, (因為幼稚園 K3 有HD可選)

佢好記得係BC 做過的 "工作",上堂時好專心"工作:" (這亦是我想訓練佢既其中一個目標)。
學術的得著我唔敢講好明顯,不過可能係我未發現, 我見佢K2開始執筆時,老師話佢係最專心和最有力(係BC頭一年經常用不同活動(工作)訓練執筆的3隻手指)。

自理方面訓練得好好, (連插班K2 in校長時佢都話小朋友自理能力好, 因為校長同我傾緊時,我小朋友自己從小袋中取水樽自己扭開樽蓋飲, 然後自己扭埋放回袋中)

不過不是所有孩子都適合蒙氏, 我朋友比我還早帶佢仔仔去BC, 結果未夠3個月, 負責人同我朋友講佢小朋友不合蒙特梭利的學習方法。

elmostoney    發表於 12-12-26 12:26

回復 babyhazel106 的帖子

請問點為之唔適合?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題