用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同大家分享下:強國人 in 鑽石山靈糧堂
go

同大家分享下:強國人 in 鑽石山靈糧堂 [複製鏈接]

本身我同大陸有緊密生意來往,所以首先我表明我對強國人完全沒有岐視或憎恨。

但今日下午 3:40pm interview 鑽石山靈糧堂終於在等待室見識到強國人的小朋友係好蝦蝦覇覇。問題在於(1) 那個強國人父母覺得搶人野係冇問題,(2)無即時教小朋友要分享或交換玩,(3)最後那個強國人小朋友非常記仇,等緊見校長嘅時候仲要特登推跌返佢之前佢成功搶到玩具的果個小朋友,(4)推跌其他人後,那個家長並冇立即教佢小朋友要道歉。

好恐怖, 我深信一個小朋友蝦蝦覇覇的性格不是天生的。我不想我小朋友日後會同呢啲人同班。 那個強國人小朋友只係兩歲兩個月大,已經係咁,好得人驚呀!

宏心  大陸家長已經入侵香港BK, 小心你呢個帖又俾人鬧!  發表於 12-11-16 16:54
   0    0    0    0

回復 amberpan7 的帖子

回覆:同大家分享下:強國人 in 鑽石山靈糧堂

又係蝗蟲

引用:本身我同大陸有緊密生意來往,所以首先我表

原帖由 amberpan7 於 12-11-04 發表
本身我同大陸有緊密生意來往,所以首先我表明我對強國人完全沒有岐視或憎恨。

但今日下午 3:40pm intervie ...
老師有無睇到?

回覆:amberpan7 的帖子

我有報 但冇去考

強國人 如果真係收佢 我地小朋友就慘啦

上年我去樂基,有個強個女仔堅持自己一個人霸晒成張Lego 枱,任何大人或小朋友行埋去佢會成個人扒喺張枱度大叫大喊,佢亞媽貌似無奈,但我覺得平時有教一定唔會係咁

我今日見3:50pm, 冇見到有強國人, 但我個囝響遊戲時間俾個老師嚇親 ...

我都分享下:兩年前同阿女in跑馬地寶血,都有相類似嘅經驗。寶血有條鯨魚滑梯,小朋友in前in後可以自由玩,就有個強國小朋友企係條滑梯,唔比人玩,佢家長完全無阻止,我唯有叫阿女玩第二樣先,我心諗,千祈咪比佢同我個女一班

好彩我報咗無考........

回復 駿熙媽媽 的帖子

報紙話咁多年來, 雙非童數量已達17.7萬. 我個仔面試迦南, 都遇到一樣情況,D亞媽完全唔理個仔搶人野,都是讀翻一D傳統幼稚園好D, 私立幼稚園好似好多雙非

多數強國人就是個性強、霸氣強,強國父母就是不覺得有甚麼問題。

我又唔識分邊啲係強國人, 不過尋日我見高主教, 等嘅地方有個 area 係砌啲海綿大積木, 有兩個 family / 小朋友係疊到都幾高下, 點知有另一個小朋友一走入來即刻二話不說行去推倒最高果堆積木, 之後再轉身走去推埋另一個, 我見個小朋友大叫唔好, 之後好傷心咁... 我個仔見到好似呆咗唔知點好咁...

之後佢好似再想有行動, 就有個工人姐姐走埋來教佢唔好咁樣, 其實都唔關係咪強國人事, 香港都有好多霸道嘅小朋友...

好彩咁啱叫我個仔去見, 我即刻抱佢走人...

有咩父母就有咩小朋友....  等同一面鏡子.

回復 Hoayee 的帖子

完全認同.!

其實香港部分已成“港童”之人都系蝦蝦霸霸,父母點教好重要。

完全認同.! 當日我in 11:00 都有強國人,我會讀下午玨,希望到時吾好同他們一班

(1) 那個強國人父母覺得搶人野係冇問題
我曾和強國人家長傾呢個問題,佢讀過好多書,好有教養,佢分析俾我聽。
佢話在強國,如果你不去打尖,不去搶,就算你有實力都根本生存唔到,因為人太多,搭車不去打尖上不到車,不去搶就沒有位。搶即係主動爭取。同我哋思想好唔同。十三億人呀,有錢同做官的已經搶去國家很多資源,不去搶就會比下來。所以佢都想快啲去香港或美國,因為競爭少了多倍。
在某些「思想價值觀和近代文化歷史下」道德倫理已崩潰了。

(2)無即時教小朋友要分享或交換玩
(4)推跌其他人後,那個家長並冇立即教佢小朋友要道歉。
因為在一孩政策下,佢根本就唔識,係連意識都無。

(3)最後那個強國人小朋友非常記仇,等緊見校長嘅時候仲要特登推跌返佢之前佢成功搶到玩具的果個小朋友
咁一定係父母問題,唔駛擔心,佢一定考唔到,考得到,係學校問題,讀唔讀都擺。

lovecupid 發表於 12-11-14 16:56
(1) 那個強國人父母覺得搶人野係冇問題
我曾和強國人家長傾呢個問題,佢讀過好多書,好有教養,佢分析俾我佢話在強國,如果你不去打尖,不去搶,就算你有實力都根 ...
所以, 全世界的迪士尼, 香港呢個排得最唔自在, 最有壓力!

LuLuKiuKiu  agree no more!  發表於 12-11-14 17:11
‹ 上一主題|下一主題