用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b應該遲一年讀好定2歲幾就讀k1好?
go

細b應該遲一年讀好定2歲幾就讀k1好? [複製鏈接]

我女女今年十月頭就兩歲,如果出年讀k1,依家開始就要報,
但佢依家都仲係唔係太識表達自己既需要,
同埋又唔係識講太多野,所以我都諗緊好唔好遲一年先讀,
但如果出年先報到佢讀果時已經係3歲11個月,各位媽媽如果你係我你會點選擇??

p.s我女仲未返過play gruop 同埋唔打算返n班~
     因為我自己都有教佢自理同拼音果0的~亦有比英文兒歌同教a-z
   1    0    0    0

我都想問同一問題 希望各位可以給意見 thanks...

回覆:細b應該遲一年讀好定2歲幾就讀k1好?

I think for Oct girl, why not try K1 first. If you or the teacher see there is any problem, then you can repeat later

因為我可能就黎搬,但要九月中先知,但心儀既果幾間幼稚園已經開始派緊表,同埋打算比佢讀上午,如果學校離屋企遠,好似唔係太好,所以先諗住出年先報,但又怕佢太大個讀唔知會唔會唔係太好…

回覆:細b應該遲一年讀好定2歲幾就讀k1好?

我個囡都係10月足兩歲,今年會照同佢報,有學校收就讀,無學校收就下年先再報多次,但如果收嗰間係我心儀之外嘅學校,我可能未必比佢升班,寧願下年再報多次k,因為我個囡而家都係少嘢講,面試嗰陣一定蝕底,但我又會想佢早啲適應校園生活同埋懂得同其他小朋友相處。

dolphinmama  明智的想法!進可攻,退可守!  發表於 12-8-31 11:34

我bb现在岁半,打算出年返幼稚园,现在在找幼稚园

上 playgroup 同 N 班 可以俾佢早 d 適應群體生活, 一上就 K1 比較難適應.

至於做唔做大, 上N班可以俾你比較吓小朋友嘅進度去到邊, 細B唔一定追唔上, 試左先知

仲有, 唔好以為上 playgroup / N 班無用, 我個女返學同响屋企好似兩個人咁, 喺學校乜都做, 返到屋企就懶到呀

我個BB仔都係10月B, 會報K1, 收就讀.

現實啲, 係報咗先諗去唔去考, 考到收咗先諗讀唔讀都未遟。
其實我覺得試報 k1 先, 只要事前 brief 和 train 小朋友去面試, 細b一樣有學校收, 臨場表現都好重要, 多啲帶佢同其他小朋友玩都可以訓練群體生活, 唔駛一見到老師、校長即刻收埋自己

回覆:manmanpig621 的帖子

我小朋友11月先24個月都報左k1先算

我小朋友10月底足2歲,11月開始返PN,而家努力報緊K1

回復 kafaye 的帖子

我也这样打算

我個仔2010/11月出世,我打算照報K1.

我個仔0912bb,宜家讀K1,都冇問題,除非考到ST catherine或同級kg,否則會繼續讀,唔會repeat,只有考到名校才考慮repeat K1.

遲一年讀書,又多了好多細路岀世,競爭又大,超大b唔一定容易入好的kg,細仔即使十二月出世都可以有幾間學校收K1啦!

回覆:細b應該遲一年讀好定2歲幾就讀k1好

我囡係1012,我k1 同pn都照同佢報,到時有學校肯收先再諗啦,以我經驗所得,都好難有k1 收,除非真係識講好多野或天才兒童,大家要有心理準備

報咗先, 就算搬, 咪報埋新舊居嘅學校, 到時可以唔去in呀. 有D好叻嘅細B都有名校收, 但唔係大部份嘅學校都收細B架. 就算今年唔讀, in下當攞個經驗囉, 出年再報時你心中有個譜, 知道面試形式同內容嘛.

yybee 發表於 12-9-3 11:41
我囡係1012,我k1 同pn都照同佢報,到時有學校肯收先再諗啦,以我經驗所得,都好難有k1 收,除非真係識講好 ...
唔好咁快否定自己和囡囡的能力,我囡囡喺0811尾出世都做咗細b,嚟緊升k2。小囡自小在托嬰園長大,平時表現不遜於同年大b,多野講,以為十拿九穩。但面試亦差不多全軍覆沒,唔喺waiting就reject,得一間收(因跟嬰園有聯繫而唔使考)。最後好彩於開學首星期拿到後補面試並成功入讀心儀學校。
但當細b入讀學校時,某些方面會較困難。小囡讀k1喺表達能力方面沒問題,但小肌肉和空間感唔夠令到佢初時寫字好辛苦。要知道喺呢啲尴尬月份出生,不論做超大b或細b都有壓力。首先認清小朋友能力並多加鼓勵和練習,千其唔好打擊佢哋。pn既主要作用都喺俾小朋友有獨立(沒有父母親人)跟同輩的群體活動,自理能力。若然家長們覺得小朋友可以應付到的話,報唔報pn都問題不大。想知道小女當時所遇到的事,可看我以前的post(之前講咗好多次)。

beeleebama  很好的分析, thanks  發表於 12-9-4 12:48

My girl also oct b, Oct is not too small, there are many nov and dec kids in my girls class. She started to speak not too early, but at the age of 3 yo she can speak English in full sentences like us.  You will see a significant improvement and change in 1 year,

Let her study k1, don't worry, she can make it as girls tend to speak better than boys. Many boys I knew at the age of 3 still mumbles and cannot speak a full sentence.

回復 yfchoy 的帖子

Hi yfchoy,
I would like to see your post in the past abt 'small b' development in K1, do i need to add you as friend to read your old post?

Thanks!!

yfchoy  妳睇唔到我之前的post(我在我的個人首面)?可add我  發表於 12-9-10 09:57
‹ 上一主題|下一主題