用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 新手媽媽想請教崇真interview的內容...
go

新手媽媽想請教崇真interview的內容... [複製鏈接]

有冇媽媽知道, 崇真小學暨幼稚園的英語部interview係咪好難, 全英語interview架?

咁中英文部係咪易考d? 定還是英語部係預好多學位俾first language係英文嘅小朋友架?

請賜教! 10萬個謝謝!!~~

蕎蕎BB  interview時, 廣東話, 普通話同英文都有用  發表於 12-6-7 16:25
蕎蕎BB  我囡黎緊9月讀IK1, 我地既first language係廣東話, 但簡單既英文句子, 我囡都聽得明, 同埋識做反應...  發表於 12-6-7 16:21
   9    0    0    0

有冇媽媽知道,+崇真小學暨幼稚園的英語部in

原帖由 DorisJayden 於 12-05-31 發表
有冇媽媽知道, 崇真小學暨幼稚園的英語部interview係咪好難, 全英語interview架?

咁中英文部係咪易考d? 定 ...
IK1係用英普考(有機會連家長都係);K1就用中英考。

引用:Quote:原帖由+DorisJayden+於+12-05-31+發

原帖由 leung-baby 於 12-05-31 發表
IK1係用英普考(有機會連家長都係);K1就用中英考。
謝謝你,咁取錄機會係咪比中英文部低,同埋有冇得兩條隊咁考架?即是唔收國際班學校可以考慮中英文部呀?
新手真係咩都唔知,唔該哂!!

回覆:DorisJayden 的帖子

通常都得一條隊,有可能編入其他隊的waiting list!
中英部以廣東話為主!

DorisJayden 發表於 12-6-1 07:39
謝謝你,咁取錄機會係咪比中英文部低,同埋有冇得兩條隊咁考架?即是唔收國際班學校可以考慮中英文部呀?
...
申請表上面要填1st/2nd chocie, interview應該會跟1st choice, 所以係唔可以兩邊考.

中英有6班(4xam, 2xpm), 英普有4班(all pm), 睇吓你自己要求啦. 如果你唔喜歡下午班就只有揀主流.

thank you very much

回復 DorisJayden 的帖子

英普面試 , 在輪侯時 , 約6個小朋友在玩玩具 , 沒有提問小朋友 , 只以廣東話問家長小朋友聽吾聽得明英文 ;
但在正式group interview 時 , 以普通話逐个問小朋友叫咩野名 , 然後 , 以projector播普通話兒歌DVD , 大家可自由拍手跳舞 ;之後外籍老師以projector show 故事書 , 期間会問野 , 小朋友在座位自己表現 , 吾会逐个指住要邊个答 ; 全程家長不用以英普回答

我想如果小朋友 聽得明英文 / PTH , 應該会易些投入 、自我发揮 、又或以英普回應 , 希望幫到你啦 !

引用:回復+DorisJayden+的帖子 英普面試+,+在輪

原帖由 charlotte2008 於 12-06-01 發表

英普面試 , 在輪侯時 , 約6個小朋友在玩玩具 , 沒有提問小朋友 , 只以廣東話問家 ...
多謝你的留言呀,咁你嘅小朋友最後有無讀呀?
如果有,係咪幾好呀?
Thank you very much~~~

Not yet. My gal will take K1 in coming Sept. We've just got offer from waiting list. But honestly, my gal could understand PTH and Eng.... and answered her name in PTH.... and responsed NET in Eng during story time..... but so bad that she still could not get an offer at the first round. I guessed she was too quiet at the PTH song / dance part. She kept listening only but did not response at all. The whole process was quick ....within 10 - 15 minutes.

tinnybiz  請問普通話唱的是甚麼歌? 會用普通話講故事嗎?  發表於 12-6-3 08:59

我覺得崇小係好值得妳去報讀的!因為Level差唔多既幼稚園都改冇學券,例:禮賢、宣小等。
崇小的堅持,需要我們去支持!
競爭越來越激烈,當然要穩陣點,讓小朋友可以show off到係最好!
有學券可以慳$讀課外英文/普通話嘛!

引用:我覺得崇小係好值得妳去報讀的!因為Level

原帖由 Andymammy 於 12-06-02 發表
我覺得崇小係好值得妳去報讀的!因為Level差唔多既幼稚園都改冇學券,例:禮賢、宣小等。
崇小的堅持,需要 ...
多謝妳的意見呀,我好鍾意呢對間學校,我仔仔係10年細仔,我都唔敢太大期望,我想佢做大仔,但今年會去住面試先,希望經過一年嘅面試,到再下年佢可以成功~thank you so much~~

DorisJayden 發表於 12-6-2 14:56
多謝妳的意見呀,我好鍾意呢對間學校,我仔仔係10年細仔,我都唔敢太大期望,我想佢做大仔,但今年會去住面 ...

唔洗怕喎, 我估TT真係睇interview表現. 今年我知K1由超大B至細B(0912)都有架. 所以努力啦!!

回覆:leung-baby 的帖子

真架,thank you^^

回復 charlotte2008 的帖子

如無記錯 , 應是"小星星" ; 沒有以PTH講故事呀 !

一試無仿,我個囡係超細b 0912-IK1.

回覆:cacaykw 的帖子

今年國際班細B多D,主流班大B多D喎!

回覆:新手媽媽想請教崇真interview的內容...

其實我而家好矛盾,又想阿仔讀英普,但我地都知面試用英文同普通話
但好多人又話,應該先掌握母語,發展佢的表達能力同思維先,況且男仔講嘢遲熟啲,怕佢地掌握母語唔好會影響佢語言發展,
但咁樣又怕仔仔應付唔到英普面試,好苦惱呀..

各位媽媽有咩意見?

我都係穩陣派,阿仔識咩,就考咩,唔好專登谷佢!有個朋友考民生英普,當老師用普通話講故事時,全班冇人有反應,粒聲唔出......。我個仔英文OK,但就唔識普通話,我驚谷唔到,所以就照考主流班,其實,咁多人考,入到咩班都偷笑啦!

leung-baby  係啦, 比番D童真佢地啦. 況且TT唔係個D要考好多學術野嘅K黎架. 同埋, 家長對答都應該會計分架.  發表於 12-6-7 13:58

引用:我都係穩陣派,阿仔識咩,就考咩,唔好專登

原帖由 Andymammy 於 12-06-07 發表
我都係穩陣派,阿仔識咩,就考咩,唔好專登谷佢!有個朋友考民生英普,當老師用普通話講故事時,全班冇人有 ...
咁又係呀,競爭咁大~

http://www.edu-kingdom.com/home. ... p;goto=up#pic_block

以前我同呀女interview既share...有興趣可以睇下。(不過呀女而家已經小一啦, 但收生標準應該都冇咩變既)
‹ 上一主題|下一主題