用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010/11 五年級
go

2010/11 五年級 [複製鏈接]

請問五年級的生活是否很緊張,課程是否很趕?有没有必要補習?小女九月就讀五年級,我就很緊張和擔心,有無家長可以分享一下?

0    0    0    0

我女都係9月升小五, 緊張當然有, 但我相信, 遲些開咗學仲會更嚴重.
小四嘅時候老師都不時提醒佢地, 佢地都有晒心理準備咯.
只希望佢地能夠努力應付, 安然面對.我亦希望自己唔好比太大壓力亞女. 至於呈分制度, 我都唔太清楚, 到時請大家提點吓! thank you.

原帖由 yching 於 10-8-4 14:03 發表
請問五年級的生活是否很緊張,課程是否很趕?有没有必要補習?小女九月就讀五年級,我就很緊張和擔心,有無家長可以分享一下?

回覆 2# NKW 的文章

我都有同感,又緊張,又擔心,又期待﹗
我的女派到 5A班,你們呢﹖
五年級,真的覺得她大個女了﹗
大家一齊努力﹗期待有好成績﹗

我女5E, 唔開心同D好FRIEND女同學分開班, 而繼續同頑皮男生一班.

原帖由 joyhc 於 10-8-24 22:25 發表
我都有同感,又緊張,又擔心,又期待﹗
我的女派到 5A班,你們呢﹖
五年級,真的覺得她大個女了﹗
大家一齊努力﹗期待有好成績﹗

我女做校園愛心小天使, 希望佢耐心d帶小師弟妹上課室,
唔好黑面上咗鏡就搞笑.

民生中學2012年轉直資?

大家有冇收到確實消息呀?

是嗎﹖我亦很關心這個問題﹗是直接影響 我個女的升中選擇,不過,我之前亦有聽過一個家長講:如果真的要轉直資的話,必須有幾年的時間申請,好像現在暫時還未申請,所以,應該 2012年還未轉,但是,又不知這個講法是否屬實﹗唔知 有沒有人會知道呢,有沒有什麼途徑可以查詢﹖

如果2012轉直資, 又一次失選算, 當年小一亦係首年轉全日. 若轉直資, 實是一件好事.

亞女日日番嚟問常識性教育, 我都唔知點深入解釋, 學校教咗個頭, 番到屋企就問我. 佢地疑問多多, 真係令我唔知點講解好? 又唔可以逃避, 講得白佢又一知半解. 你地有冇呢個情況?

2010/11 五年級

我個仔都係 5A .. 我每日放工...除咗同佢對功課..仲做埋預課...特別係英文同, 常識同 Science ..

星期五又再溫多次性知識... 男仔同女仔嘅變化等等..務求令佢知道呢D改變唔係咩核突事..而係每個小朋友成長嘅必經階段..

呀仔仲話上堂時, 佢哋男女同學分別問咗廿幾條問題...老師都好詳細咁回答佢哋...so  我同呀仔 review 時..佢嘅表現好正面...令我好放心 ...:)

相信老師都會handle得好好嘅, 只係有時所講嘅唔太深入, 咁我地就要做足準備回答小朋友咯!
今年P.E. 要番學至換運動衫, 上完仲要換裙, 真係要快手快腳嘞!

原帖由 Bonnie 於 10-9-12 18:21 發表
我個仔都係 5A .. 我每日放工...除咗同佢對功課..仲做埋預課...特別係英文同, 常識同 Science ..

星期五又再溫多次性知識... 男仔同女仔嘅變化等等..務求令佢知道呢D改變唔係咩核突事..而係每個小朋友成長嘅必經階 ...

我個女就比較早熟些﹗很早期就開始問我這些問題了,前二年我就買了二本書給她:小女生身體的秘密 和 我的MM(秘密) ,其中要推薦的是:小女生身體的秘密,因為真的是很詳盡的介紹了很多的秘密,又可以避免了我們親身講解太多太詳細的事﹗ 唉﹗都會一些不自然的﹗.....

預習﹗----我都很想呢﹗好﹗努力﹗自這個目標進發﹗先做好溫習‥再向預習努力﹗雖然我個女話自己有預習....

小女生身體的秘密可以响邊度買? THANKS.

原帖由 joyhc 於 10-9-23 23:55 發表
我個女就比較早熟些﹗很早期就開始問我這些問題了,前二年我就買了二本書給她:小女生身體的秘密 和 我的MM(秘密) ,其中要推薦的是:小女生身體的秘密,因為真的是很詳盡的介紹了很多的秘密,又可以避免了我們親身講解太多太詳細 ...

這本書 各大書店都有,我就在 大眾書局買的,因為都有九折﹗不過我在其他書店都有看到過,你找不到的話,問問書部的員工就會知道了﹗
希望可以幫到你啦﹗

我女在校內圖書館借咗一本"1000個女生的秘密",
都好有幫助呵! thank you你.

原帖由 joyhc 於 10-9-27 23:39 發表
這本書 各大書店都有,我就在 大眾書局買的,因為都有九折﹗不過我在其他書店都有看到過,你找不到的話,問問書部的員工就會知道了﹗
希望可以幫到你啦﹗ ...

Hi 各位五年級的家長,

我囝囝今年四年級, 下星期測驗了, 有些事請教各位。

請問各位GR 測驗的形式? 是否要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年的課本深了很多。

GE 的 Writing 會否如三年級一樣, 根據測驗卷所例出的問題一句句作答, 或是要全篇writing 自己寫出來呢?
另外, comprehension 是否深了很多? 因為到現在為止, 學校只做了一份 comprehension, 沒有如三年級時那麽多training, 真不知怎溫習。

Science 方面, 是否要串字和自己答LONG QUESTION?

太多問題, 請見諒! Many many thanks!

以我記得:
GR一樣有long/short questions, 
T/F, MC.
Writing 有一句句亦有全篇寫出嚟喎!
comprehension真係最容易失分,又要英文理解能力好亦要細心作答, 真係唔知點溫個喎!
Science, 要明白英文解釋, 又要記串字架.多填充題.LONG QUESTION好似冇.
不知今年會否不同, 請只作參考.

原帖由 mimicheung 於 10-10-14 02:41 發表
Hi 各位五年級的家長,

我囝囝今年四年級, 下星期測驗了, 有些事請教各位。

請問各位GR 測驗的形式? 是否要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年的課本深了很多。

GE 的 Writing 會否如三年級一樣, 根據測驗卷所例 ...

NKW,

Thank you so much!

21/5升中講座

終於輪到我地咯!大家準備成點?我開始學習玩呢個遊戲,覺得好多資料要消化!

你手頭已有資料作參考? 我毫無頭緒, 到時要聽清楚了.
亞女都開始緊張嘞! 尋日又派了考試範圍, 佢亦擔心下星期因要接待北京訪客而miss咗一d課堂. Easter同現在都好似放咗好多假咁, d課程一定好趕, 真係好驚呢次嘅呈分試.

原帖由 Joanne2004 於 11-5-10 11:27 發表
終於輪到我地咯!大家準備成點?我開始學習玩呢個遊戲,覺得好多資料要消化!
‹ 上一主題|下一主題