用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三間女校的排名?
go

三間女校的排名? [複製鏈接]

KHMAMA:請問聖保祿學校好D,定係聖瑪利、瑪利諾修院學校(中學部)好D?小女屬BAND ONE 中上成績,自行選那間機會會大D?  THANK YOU!
(標準:成績、校風、知名度、校舍)
   1    0    0    0

原帖由 victortinl 於 10-3-17 17:19 發表
KHMAMA:請問聖保祿學校好D,定係聖瑪利、瑪利諾修院學校(中學部)好D?小女屬BAND ONE 中上成績,自行選那間機會會大D?  THANK YOU!
(標準:成績、校風、知名度、校舍) ...

假設你講梗今年小五,明年才升中,你自行根本無得揀聖保祿學校(直資),St Mary一條龍,你都無得楝,Maryknoll Convent要Band One 頭,仲有得追嘅!我個人就鍾意St Mary多啲。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

有得選St. Mary's, 因就算收晒兩間小學後, 照理還有小量位給外面精英, 不過一定要有番咁上下, 樓主的小朋友要在呈分試努力了

Marians

原帖由 greendotdot 於 10-3-17 17:51 發表

假設你講梗今年小五,明年才升中,你自行根本無得揀聖保祿學校(直資),St Mary一條龍,你都無得楝,Maryknoll Convent要Band One 頭,仲有得追嘅!我個人就鍾意St Mary多啲。 ...

係咪指跑馬地個間呀?

原帖由 greendotdot 於 10-3-17 17:51 發表

假設你講梗今年小五,明年才升中,你自行根本無得揀聖保祿學校(直資),St Mary一條龍,你都無得楝,Maryknoll Convent要Band One 頭,仲有得追嘅!我個人就鍾意St Mary多啲。 ...

聖保祿學校=st paul convent?

St Paul's co-ed and St Paul convent都可考, 因兩間都係直資, 任考!

st mary's canossian college是不是一條龍我唔知, 今年在自行階段有65位比外校生考。瑪利諾都差不多, 如果升中唔踢走一d成績差既學生, 會將中學整體成績拉低, 所以名律校好似冇一條龍。

要入以上band1頭中學唔易架, 但自行都可進取d既

摘自教育局網頁:

「一條龍」學校內的中學,無論是現存學校或是新校,在剔除5 % 的留級學額後,原則上須保留不少於中一總學額的1 5 % ,供其他 小學的學生循自行分配學位或統一派位兩種途徑申請入讀。

St Mary's 是有得揀的.

原帖由 BillyM 於 10-3-17 21:04 發表
摘自教育局網頁:

「一條龍」學校內的中學,無論是現存學校或是新校,在剔除5 % 的留級學額後,原則上須保留不少於中一總學額的1 5 % ,供其他 小學的學生循自行分配學位或統一派位兩種途徑申請入讀。

St Mary's 是有得揀的 ...

多謝賜教!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

st mary's canossian college就係出年開始轉做一條龍
一條龍小學有兩間: st mary's canossian school, holy angels canossian school

原帖由 vet 於 10-3-17 18:15 發表
聖保祿學校=st paul convent?

St Paul's co-ed and St Paul convent都可考, 因兩間都係直資, 任考!

st mary's canossian college是不是一條龍我唔知, 今年在自行階段有65位比外校生考。瑪利諾都差不多, 如果升中唔 ...

幫朋友問 : 請問maryknoll收幾多%小學生去中學?

我會gum排:-

1. St. Paul's Convent
2. St. Mary's
3. Maryknoll

純個人意見.

提意:  先去學校附近睇吓d girls, 5好人云亦云.
不過, 以上女校都要band 1 頭先有chance.

原帖由 victortinl 於 10-3-17 17:19 發表
(標準:成績、校風、知名度、校舍) ...

如果論知名度同校風 3間不相伯仲. 成績方面, 3間都算top, 不過聖保祿平均英文水準應該較好. 聖瑪利既英文都95%以上攞優良, 瑪利諾就冇實質資料, 但英文水準一定唔會差過聖瑪利. 校舍3間都好大, 聖保祿地處銅鑼灣市中心, 聖瑪利附近BAR比較多.

有一點要留意, 聖保祿係中三分科, 中四考GCSE, 中五一係讀IGCSE, 報考A-LEVEL, 一係讀番334既中五中六, 考文憑試.

聖瑪利有兩間一條龍小學, 淨計小學生人數已經239人, 根本同教育局申請咗豁免, 似乎都冇咩機會收外人. 所以唔使諗.

你可以考聖保祿同瑪利諾. 聖保祿係直資, 唔影響派位, 如果得就梗係讀啦, 始終瑪利諾多BAND1頭爭, 中上成績未必夠爭.

khmama,
今年即係最後一年在自行階段收外校生?

原帖由 khmama 於 10-3-17 22:44 發表

如果論知名度同校風 3間不相伯仲. 成績方面, 3間都算top, 不過聖保祿平均英文水準應該較好. 聖瑪利既英文都95%以上攞優良, 瑪利諾就冇實質資料, 但英文水準一定唔會差過聖瑪利. 校舍3間都好大, 聖保祿地處銅鑼灣市 ...

5知 st. mary 轉一條龍后, 會5會拉低將來文憑試個成績呢?

又maryknoll 近年沒有公佈公開試成績, 係mic 跌左d呢?

原帖由 vet 於 10-3-17 22:53 發表
khmama,
今年即係最後一年在自行階段收外校生?

冇錯, 依家讀緊五年級既已經一條龍.

原帖由 asinai 於 10-3-17 22:55 發表
5知 st. mary 轉一條龍后, 會5會拉低將來文憑試個成績呢?

又maryknoll 近年沒有公佈公開試成績, 係mic 跌左d呢?

St. Mary 轉一條龍, 肯定成績會差咗, 呢個係預計得到既. 不過, St. Mary仍不失為一間好學校.  Maryknoll據聞都差咗, 其實依家o的小學生既語文水準根本就愈黎愈唔掂, 上到中學自然有影響.

謝謝khmama 回應.

所以我一向都堅持要ah 女好好打好語文基礎.
原帖由 khmama 於 10-3-17 23:15 發表

St. Mary 轉一條龍, 肯定成績會差咗, 呢個係預計得到既. 不過, St. Mary仍不失為一間好學校.  Maryknoll據聞都差咗, 其實依家o的小學生既語文水準根本就愈黎愈唔掂, 上到中學自然有影響. ...

如何打好語文基礎?

請分享吓

原帖由 asinai 於 10-3-17 23:21 發表
謝謝khmama 回應.

所以我一向都堅持要ah 女好好打好語文基礎.

khmama真係利害 セ鬼都知

原帖由 khmama 於 10-3-17 23:06 發表

冇錯, 依家讀緊五年級既已經一條龍.

真係好勁,佩服佩服。

想問清楚,你所謂 St Mary's 向政府申請豁免收外校生,是憑數字上推斷,還是真的有這個豁免?

如果論知名度同校風 3間不相伯仲. 成績方面, 3間都算top, 不過聖保祿平均英文水準應該較好. 聖瑪利既英文都95%以上攞優良, 瑪利諾就冇實質資料, 但英文水準一定唔會差過聖瑪利. 校舍3間都好大, 聖保祿地處銅鑼灣市 ...

好多謝您的回複!

KHMAMA, 好多謝您的回複!
‹ 上一主題|下一主題