用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 ...
go

LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生 [複製鏈接]

LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

真是可喜可賀, 對於聖若望的英文可以放心了

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

簽名被屏蔽

Re: LA SALLE 中一全級英文第一名是聖若望小學的學生

原來第一名咁有代表性?第二名就渣好多?如第一&第二名只差一分,又如何?第二名其他科目全部好過英文第一名既同學,又點形容他們的兩所小學?...........如果某學生數學/宗教等其他科目第一名,他的小學又可否被冠:對於xx小學的xx可以放心了。我對聖若望小學冇乜comment,只不過咁睇就太片面。

Totally agreed, cause the main point is not what the school provided for the kids, but is what the parents provided for the kid, and what the family contributed in order to get that best result!

regards

無錯,我都對於聖若望的英文充滿信心,不過對於聖若望其他一切負面的形像,就充滿介心.

Hi jjd,

我好同意你講法, 所以囝囝上年考到K1, ,而且我又比晒留位費, 最後都放棄入讀.

但係, 我朋友個囡囡上年就入讀K1,  今年已轉佐校, 佢嫌英文嫲嫲地, 讀新校一個月英文已經大有進步啦. 

比比媽,
Would you mind telling me which kinder did you finally choose for your son?  What about your friend's daughter?  Which school is she studying now for K2 and what were her reasons for the change?

>>>.由 jjd 於 2004-11-08 16:57:44

"""不過對於聖若望其他一切負面的形像,就充滿介心."""

what are the negative comments of this school ?

thanks!

Judging from the interview arrangement on 6th Nov, I found this school did not respect the applicants.  How come they asked the parents and children to wait along Waterloo Road on that sunny day for more than 30 mins for interview.  Why didn't they arrange the applicants to wait within classrooms. It was not the first time for them to arrange interview.  They could simply arrange one more day for interview instead of requesting so many people to attend within one or two days.

How can I let my kid to study in a school that show not care to the kids??
:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
Lilypie 5th Birthday Ticker

totally agree ....parents be careful of this school as has a lot of promoters in bk. also lots of negative things. I speak no more or I will be told off.

lamba 寫道:
>>>.由 jjd 於 2004-11-08 16:57:44

"""不過對於聖若望其他一切負面的形像,就充滿介心."""

what are the negative comments of this school ?

thanks!

lamba,
雖然不能盡信,但空穴來風未必無因.
SJC

我都係今年 sjc kinder K1 既媽咪(之前), 我哋已經轉咗校。囡囡既班任係 kinder & primary 既Principal。响家長日見佢, 佢同我哋講唔好相信網上既留言, 佢從來唔睇、唔信, 但又講倒chatroom 有關sjc messsage(of course, the negative comment), 仲一字不漏講番出嚟, 咁佢哋有冇上嚟睇 or 發表, 边D 係真, 边D係假, 边D自問自答, 大家心裡有数。     

大家有無發覺另外個幾個有關sjc messsage既topic內,留positive comments的全部都是新member。之前我都沒有留意,是一些舊sjc 家長告訴大家這些是sjc 的老師。
我都有同囡囡去interview,去之前我都見到這個網上的negative comment,我都不相信,我心唸人地咁大間名校,應該不會是這樣的。
但去完interview後,得四個字結結論:不知所謂!我同其他家長一樣,沒有交留位費!
各位sjc 家長,唔好意思,諒我直言!

我真係估唔到你們的反應會係咁, 我們應該欣賞人地教到有個英文第一的學生, 你地千辛萬苦為咩, 都係人地出名, 有代表性, 就算係 LA SALLE 第尾, 你都唔會話佢差, 起碼第一只有一個, 差一分都係第二.

我都係今年sjc kinder K1 donald duck class 媽咪,我真的不明白為何有些人對此校有這麼激烈批批評. 我自己就很喜歡此校, 班主任Ms Cheung亦很好, 小女亦非常喜歡返學.
有家果長謂interview不知所謂, 我真的不明白. 記得上年我interview St Cathrine, 根德園亦一樣要排長骨龍, 並不是約3點就3點interview, 也不見得它們安特別好. 是不是SJC 沒有它們這麼出名,你們就對它作出苛刻批評. 每個家長都希望給子女最好教育選一間最接近自己理想學校, 所以轉校不足為奇.
記得去年我在選擇此校前, 曾和丈夫在學校門口等待就讀此校家長, 並訪問了5位媽咪, 他們對此校亦很滿意, 當時有一位媽媽既仔仔亦是從根德園轉來, 唔通你地就話根德園 唔好, 其實只是家長對學校都有不同要求罷了. 請一些不是真正用家,不它要作出太激烈批評. (我真係SJC家長)

簽名被屏蔽

重申,我真係對SJC冇comment,只是認為:"....可以放心了"實在太片面。依家再整多句:"就算係 LA SALLE 第尾, 你都唔會話佢差,...",真係頂吾住---太膚淺。

吾好問點膚淺,會明既吾使講都明,吾明既講幾多都吾會明。     

我亞仔今年都讀梗聖約望k1,其實當時我都唔係咁鍾意呢間學校,而且要交太貴留位費,這間學校我只想做後備,但又驚其他學校唔收,所以最後都交咗.而我心水的兩間學校(一條龍)都不被取錄,其餘剩下後備兩間我便選了聖約望.雖然剛開學時都不是太鍾意,因睇到很多批評,但開學至今巳有三個多月仔仔很愛返學,如果朝早他不願起床我就會同佢講"你仲唔起身Miss Ting一陣唔等你,你見唔到Miss Ting呀,咁佢就會即刻彈起身.開學至今我都知道亞仔好鍾意個班主任,但我對此校都未改觀,直至上月學校去旅行我見到個仔係不停纏住個Miss.總知個Miss去邊佢就跟去邊,咁我都留意到Miss好有耐性,雖然你可以話Miss做戲,但我相信亞仔的反應如果Miss平時唔鍚佢,佢唔會咁纏法(因我仔上年讀N1時個Miss唔鍚佢,佢見到個Miss直頭低下頭唔願行過去,試過我車佢返學去到學校門口,佢掉頭走番上車喊住話唔返學當時佢都無同我講點解我問佢,佢就話我唔乖比Miss吵,咁我只好叫佢你乖啲Miss咪錫你囉!其實個心都好唔開心,邊個媽咪唔想個仔多人錫呀.直至讀完佢至話我聽"我唔食菜Miss擰住我個鼻要我開口食")我聽完簡直嚇咗一跳.所以我相信亞仔的反應.加上亞仔在聖約望學到很多嘢,還懂得背詩,英文又進步很多.而且學校可以訂鮮奶在茶點堂飲.現在對學校的體法改變了,但當睇到一啲網上批評時我都會唔開口心.
Hello! 我叫Vincent[url=]ImageShack[/url] :-D :-D :-D

sjc老師,請你們收手吧!有些事是越描越黑的。已到過sjc interview的家長都會心中有數呢!

這是信心的問題, 如那間學校不是出了很多出色的學生, 都不會有咁多人想入, 唔好自欺欺人啦, 唔明的只有你自己, 名次已是一個標籤, 你要知道這是個現實的社會, 你冇好成績, 好多工都做唔到, 你可唔可以叫你老闆唔好咁膚淺呀, 係你自己天真
‹ 上一主題|下一主題