用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小一前番政府評估兩個鐘做d咩,問d咩??
go

小一前番政府評估兩個鐘做d咩,問d咩?? [複製鏈接]

仔仔下個月去做test,請問小一前評估兩個鐘做d咩,問d咩?? 好想同佢train定等成績好d,please help!!! thx
   0    0    0    0

原帖由 MARSTEN 於 09-9-22 15:27 發表
仔仔下個月去做test,請問小一前評估兩個鐘做d咩,問d咩?? 好想同佢train定等成績好d,please help!!! thx

我個仔12月先有得做評估, 到時大約5歲半.
我想問吓好成績有咩用o架?
我聽過人講過一條問題 "咩係橙呀?"

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

1小時單獨問家長問題,一小時單獨問小朋友問題,問D咩我就唔知,有智能測試,之後同家長講結果!

用來評估小朋友是適合特殊學校或是主流學校,如上主流,則再加評估那方面尚需要支援

嗰時我仔係要見兩位治療師做唔同既TEST,一個係言語方面,另一個就test佢IQ同動作協調嗰D野囉,要佢寫字又要佢行樓梯嗰D,都唔係淨係問問題架.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 lingchuling 於 09-9-23 00:04 發表
用來評估小朋友是適合特殊學校或是主流學校,如上主流,則再加評估那方面尚需要支援

後日都交小一申請表喇, 所以呢次評估趕唔切用來衡量揀特殊學校或主流.

原帖由 MARSTEN 於 09-9-22 15:27 發表

小一前的評估, 目的是看下小朋友的智能, 能否適合上主流
而大多數的評估, 都是吾比家長入, 就算比家長入(小朋友吾合作,要家長陪同), 都會要求該家長吾disclose 內容出黎,  因為一disclose 左出, d 家長就會幫小朋友'補習', 甘個評估就會失去意義, 但亦有吾小題目流出黎, 家長聽黎聽去都係果幾樣野

原帖由 kikiboy 於 09-9-23 09:28 發表

後日都交小一申請表喇, 所以呢次評估趕唔切用來衡量揀特殊學校或主流.

其實讀吾讀到主流小學, 老師/家長, 都會心裡有數

只是看下家長是吾是接受現實, 定係要經過評估去衝量是吾是適合讀主流

再講, 依家係第一part 報名, 還有大抽獎

我只是傾半小時,及小朋友做約半小時IQ評估,做簡單那套韋氏,所以我根本不太能知他實際的IQ‧
我只知道不同區域所做的評估也有不同。

評估d問題個治療師話要個小朋友佢自己自然識既,家長唔可以專登去教佢
一齊為未來而努力!!

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-23 11:25 發表

只是看下家長是吾是接受現實, 定係要經過評估去衝量是吾是適合讀主流

再講, 依家係第一part 報名, 還有大抽獎 ...

, 讀主流定係特殊家長/老師真係心中有數. 所以我話等唔到份評估報告來決定, 例如一個細仔年尾出世, 唔好講第一輪派位睇唔到份報告喇, 一月份第二輪大抽獎都交晒申請表都未做評估啦.

等政府評估報告先決定真係冇書讀咯.

果時, 心理學家隨手就考小朋友的返應, 可能比張紙 & 顏色叫佢劃畫, 玩緊 保齡球 會考數字 , 另外會有些時事&反應問題, 是考臨場反應. 數學, 認字等, 只能平時同佢說多些話.
如果小朋友高iq , 就會向"深的方向" , 相反就淺些啦. 甚至降 1y 黎考.

我小朋友識寫1-10,數就數到幾十,英文大楷ok,中文都係簡單既字(早上,下午,明天,木,本...)
砌圖70幾塊
講到十幾樣生果,交通工具等等...
識畫面孔,圖形,船,車,生果

咁pass唔pass呢? 佢智力都無問題,無理由叫佢去特殊掛??

程度去到邊先入特殊呢??

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-23 11:25 發表

再講, 依家係第一part 報名, 還有大抽獎 ...

deleted..........

原帖由 kikiboy 於 09-9-23 16:12 發表

係, 讀主流定係特殊家長/老師真係心中有數. 所以我話等唔到份評估報告來決定, 例如一個細仔年尾出世, 唔好講第一輪派位睇唔到份報告喇, 一月份第二輪大抽獎都交晒申請表都未做評估啦.

等政府評估報告先決定真係 ...

我記得, 我仔好似係10月定11月份做大評估既
但我吾記得果一年既大抽獎係幾多月份開始
如果照今年既1月份既話
我仔應該係趕得切係大抽獎前做完評估

btw, 我仔係repeat 一年k3 既, 所以佢無呢個問題出現

原帖由 MARSTEN 於 09-9-23 23:59 發表
程度去到邊先入特殊呢??

大評估係做iq test, iq below 正常就會suggest 小朋友去讀特殊, 但有家長亦會堅持比小朋友讀主流(尤其marginal case 果d)

決定權最後都係在父母, 評估中心只係suggest..........

評估主要係考智能, 而吾係去考小一入學, 當然寫字亦係其中一部份, 我仔評估時就係寫字慢同吾專注, 呢個心理學家亦有同我提及

學校考深淺呢個問題, 對我黎講, 目前最緊要的係要追返佢的專注力, 手眼協調同社交, 識幾多個英文生字, 計到幾多條數學題都還係其次, 比人學快一步, 吾=理想達到

本身硬件都未配合到其他軟件, 點可以smooth甘運行

努力! 順其自然, 見步行步, 吾好比太大壓力個仔同自己, 到時可能會有更佳的表現

提一提, 最好約評估時間係朝早, 因為下午lunch 之後會飯氣攻心, 影響表現

想問下除了建議小朋友讀主流/特殊學校外,有冇其他升小學建議﹖據講要打電話去催的,是嗎﹖

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-24 10:30 發表

大評估係做iq test, iq below 正常就會suggest 小朋友去讀特殊, 但有家長亦會堅持比小朋友讀主流(尤其marginal case 果d)

決定權最後都係在父母, 評估中心只係suggest..........

評估主要係考智能, 而吾係去考小 ...

想問下除了建議小朋友讀主流/特殊學校外,有冇其他升小學建議﹖- 無, 係社工up 兩句

據講要打電話去催的,是嗎﹖- 我吾駛催, 佢自己call我

可以話催都無用,佢地自動排日期的,但係如果自己係私人train開,佢地就唔會搵你番去做test,我朋友就係咁,只係收到佢地寄俾佢一式兩份評估表,一份俾學校填,一份家長填,無叫佢番去做test呢~ 果兩份野可能就係入小一時俾學校睇的

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-24 13:52 發表
想問下除了建議小朋友讀主流/特殊學校外,有冇其他升小學建議﹖- 無, 係社工up 兩句

據講要打電話去催的,是嗎﹖- 我吾駛催, 佢自己call我
‹ 上一主題|下一主題