用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 How to get 天主教領洗 with my son ?
go

How to get 天主教領洗 with my son ? [複製鏈接]

My son is 2.75 years old and I want him to get 天主教領洗. What can I do?
   0    0    0    0

If I want to go to 主日學 with my son now, do you have any suggested locations or websites for me to check? Many thanks!

Any Catholic church will do. But you will have to take the course for at least 1.5 years before you can be allowed to be batised.  Normally, it will would be conducted during X'mas. At the same time you son also has to study at the Sunday Church School.

I heard that 52 weeks study is o.k. really? May I know which church will do so?

Check PM!
原帖由 puiyuenmama 於 08-11-25 16:47 發表
I heard that 52 weeks study is o.k. really? May I know which church will do so?

樓主可以去不同堂區打聽一下成人慕導班的資料,成人慕導班一般上一年至年半不等,通常在聖誕節或復活節領洗,但我相信對樓主小朋友可以提早領洗沒有太大的幫助,因為香港教區規定,如果父母任何一方是天主教徒,他們的小朋友一定要在3歲前領洗,否則要等小朋友6歲是上兒童慕導班,才可
領洗,樓主的小朋友已經是2.75歲,待樓主可以領洗時,小朋友已經過了3歲。

有個別堂區可以ma ma上完堂, 洗時一齊洗。不過就要妳有個教友給妳一本堂區手冊, 上有全港所有堂會電話, 妳一間間去問, 唔好灰心。

醒目開學勳章 王國長老

首先, 唔好鬧我, 我女小三架喇, 我唔係想要果5分呀!!

我地全家都唔係教徒, 我女而家上緊sunday school, 全個"課程"大概要一年時間(唔記得, 返去睇下schedule先)
sunday school大概係每月9月開學, 學上面有媽咪話齋, 而家好多church都concern小朋友係為左果5分而嘗試去信教, 我地果時想搵sunday school都經歷過一d困難(even我女唔係果個尷尬年齡), 好彩最後都入到

另一個原因教堂唔願意收非教徒小朋友, 係因為佢地收學生都係想有恆心學落去, 而非教徒父母可能會"懶下懶下", 去去下又唔想起身咁, 小朋友就唔commit喇, 呢樣你都要明白

至於係咪上完果一年sunday school就可以領洗, 我相信係掛..........我無問, 因為我原意係想我女認真去接觸呢個宗教(佢問得太多宗教問題了, 我答唔到), 至於佢最後受唔受洗, 就由天父決定了
原帖由 Letitia 於 08-11-25 05:18 PM 發表
唔係真心信主既就唔好領洗啦 !!!

Hi Charlotte_mom, I am happy that you let your daughter to get to know God. It's not easy to bring up a Catholic child when the parent is not a Catholic. Why not attend adult Sunday school? I agree with you that it's a commitment to be a Catholic. You and your child will have so much joy if you share the same belief. I also trust that you daughter will be so happy if you also believe in God.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-25 17:32 發表
首先, 唔好鬧我, 我女小三架喇, 我唔係想要果5分呀!!

我地全家都唔係教徒, 我女而家上緊sunday school, 全個"課程"大概要一年時間(唔記得, 返去睇下schedule先)
sunday school大概係每月9月開學, 學上面有媽咪話齋, ...

一開始唔信唔伐表最後都唔信, 而且大人唔信, 小朋友入了教會學校都有機會信。我聽好多church father 都無唔仲意人去要個5分, 因為平時d人請都唔到, 但一為小朋友, 就好願意上教會聽道理。 天主召喚人有不同方法。

醒目開學勳章 王國長老

我自己讀左好多年天主教學校, 不過覺得未夠熱誠去受洗, 而我俾個女去sunday school, 因為佢對宗教好有興趣, 問好多問題, 我唔識佢就去問工人! 所以我同工人講話帶個女去church, 佢一d都唔surprised
暫時我仲係處於"陪太子讀書"階段吧了

momochiu,
我都會咁睇, 去church為左果5分, 起碼叫有努力過, 好過聽聞有d case, 去菲律賓旅遊領洗, 我就真係頂唔順.......
原帖由 Felicia726 於 08-11-25 06:20 PM 發表
Hi Charlotte_mom, I am happy that you let your daughter to get to know God. It's not easy to bring up a Catholic child when the parent is not a Catholic. Why not attend adult Sunday school? I agree wi ...

我兒時是讀主日學出生,不要認為領洗完就完成了,領洗只是一個開始,因為在教會共有7件聖事, 一生人只可以做齊6件聖事,通常小朋友讀第一年主日學,經審核後可以領洗,讀第2年,經審核後可以領聖體聖事,然後讀第3年,經審核後可以領堅振聖事,以前有規定某一個歲數才可領聖體聖事及堅振聖事,不知現在有否改變,而且一般教會學校會更新小朋友的領聖事的進度,一位不是教友的父母為想信教的子女付出會更多,也會更容易放棄。希望這些資料會幫到你。

其實天父如何在每個人身上行奇蹟是不同的. 所以家長只需到附近堂區問下成人慕道班課程便可. 18個月是一個很長的時間, 但我相信聖神會臨在你心. 到時, 請你與我們分享.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-25 18:26 發表
我自己讀左好多年天主教學校, 不過覺得未夠熱誠去受洗, ............暫時我仲係處於" ...

嘩 ! 乜攪到呢版好似好神聖咁。

Charlotte_mom , 雖然你未夠「熱」,但你覺唔覺得係教會學校讀書咁多年,感受咗好多愛同福樂?依家你個女就係做你的先驅,快 d 去學道理啦,越學越「熱」就可以去洗喇 !

但據我所知, 小朋友在7歲前也可跟隨父母領洗的...並不須要上主日學便可領洗...這是千真萬確的事!

原帖由 MariaTsui 於 08-11-25 17:02 發表
樓主可以去不同堂區打聽一下成人慕導班的資料,成人慕導班一般上一年至年半不等,通常在聖誕節或復活節領洗,但我相信對樓主小朋友可以提早領洗沒有太大的幫助,因為香港教區規定,如果父母任何一方是天主教徒,他們的小朋 ...

其實沒有領洗歲數的定義,若你去慕道班聽道理,大既一年半後領洗有時也會比你同小朋友一起領洗,但希望到你領洗時,你考慮清楚是真心信主的!

醒目開學勳章 王國長老

check左喇, 我女今年返既主日學, 開課日期係9月12日, 到出年6月14日係"聖體及堅振聖事"&結業禮
通常每個月有一個sunday係假期, 至於sunday前/後去唔去彌撒呢個問題, 去就當然最好, 唔去亦無話唔得, 家長既角色, 亦可以只係純粹"接送者"身份, 唔係一定必須同時參與活動, 希望呢d資料有用
雖然我唔係教徒, 都希望每一個人去接觸宗教既時候, 係為左認識個宗教, 而唔係一d物質上既利益lor
‹ 上一主題|下一主題