用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁和伊利沙伯選哪一間好呢 ?
go

九龍華仁和伊利沙伯選哪一間好呢 ? [複製鏈接]

各位家長:
你們好!
我家住在九龍城區,小兒今年要升中一,他在學校全年級排名前30。
我想請問一下九龍華仁和伊利沙伯這兩間中學,如果想填首選學校的話,選哪一間比較合適呢?哪一間比較好呢?
如果可以的話,是否可以給我十間九龍城區BAND ONE的學校排名?
非常感謝!
   1    0    0    0

吓.......梗係華仁啦,佢同伊利沙伯簡直係兩個級數喎。

回覆 # 的文章

Thank you very much for your info.

People told me that the 'Queen Elizabeth School " is very good. I just don't know how good about the school . do you think 全年級排名前30 can enter "Wah Yan" ma ?

What do you think about "Ying Wa" ? I know it is a 直资 school. so if Wah Yan & Ying Wa which one better ?

Thank you very much for your kindness

原帖由 andrewwu 於 08-11-11 11:08 發表
Thank you very much for your info.

People told me that the 'Queen Elizabeth School " is very good. I just don't know how good about the school . do you think 全年級排名前30 can enter "Wah Yan" ma ?  ...

所謂不同級數,九華係傳統名校,而伊利沙伯只係地區名校。

講真,全級30,自行兩間都無咩機會,只是建議統一時選1st 九華。(不過2nd不要選伊利沙伯呀,無晒位架)

英華唔太熟,但若取錄後要放棄統一派位,我覺得band 1生唔值得,寧願事後叩門好過。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-11 11:23 發表

講真,全級30,自行兩間都無咩機會,只是建議統一時選1st 九華。(不過2nd不要選伊利沙伯呀,無晒位架)

英華唔太熟,但若取錄後要放棄統一派位,我覺得band 1生唔值得,寧 ...

Thank you very much for your useful info. I got it now. but i have one more question, why you said  > (不過2nd不要選伊利沙伯呀,無晒位架) ? why no place ? and 自行兩間都無咩機會...you mean must in top 10 right? oh, so disappointed.

原帖由 andrewwu 於 08-11-11 11:56 發表

Thank you very much for your useful info. I got it now. but i have one more question, why you said  > (不過2nd不要選伊利沙伯呀,無晒位架) ? they have no many places for students ma? thanks! ...

大抽獎玩法唔同,如果兩間英中係該區至top,會在統一 1st choice已經無晒位,如將其放在2nd choice,等於放棄2nd choice。

家長在統一時最易犯的錯,就是只按自己的心頭好排序,但卻不考慮學校會在那個choice便無位,簡單的分析....

至top英中....會在1st無晒位
一般英中......會在2nd無晒位
Band 1中中..會在3-4無晒位

**各區有所不同**

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-11 12:03 發表

大抽獎玩法唔同,如果兩間英中係該區至top,會在統一 1st choice已經無晒位,如將其放在2nd choice,等於放棄2nd choice。

家長在統一時最易犯的錯,就是只按自己的心頭好排序,但卻不考慮學校會在那個choice便無位,簡單的分析 ...
Thank you very much for your clear info. now i got it. what do you think place in school no. 30 what school i should choose ?

如果band 1中至band 1尾的,預咗無得interview或唔收,其實自行成功率一向不高的,上年只得23%,估計自行1st choice可能低於10%(因無公布),但如果唔係咁揀,就無機會"統一"大抽獎入英中。

我唔熟你的校網,俾唔到實則建議你,不過令郎應是Band 1中,叩門能力都OK,應可以在統一時進取些。

1st top 英中
2nd 一般英中
3-4  band 1中中
5-10 非100%Band 1中中(註1)

如果唔想搏,一定要入英中,可改為..

1st 一般英中
2-4  band 1中中
5-10 非100%Band 1中中(註1)

5-10的選擇,因為該類學校去到band 2還有位,所以可在band 1生形式一個"安全網",不止派到太差。

(註1)其實中學係無分banding,所謂學校的banding,是講學校所收學生banding比例,如果間學校收足100% band 1生,便肯定該校為band 1,而部分學校收70%band1 30% band 2,坊間都稱為band 1學校,因為比例上都係band 1生較多。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-11 12:30 發表
如果band 1中至band 1尾的,預咗無得interview或唔收,其實自行成功率一向不高的,上年只得23%,估計自行1st choice可能低於10%(因無公布),但如果唔係咁揀,就無機會"統一"大抽獎入英中。

我唔熟你的校網,俾唔到實則建議你,不過 ...
Thank you very much for your useful info. thanks for your kindness. I still need to see if this time my son can get the better result of the exam.

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-11 11:23 發表

英華唔太熟,但若取錄後要放棄統一派位,我覺得band 1生唔值得,寧 ...

我都想問下意見: 我阿仔於九龍城讀私小(全級約80人)去年佢全級考2名,今次考試應該第3名!
小學男生(女的多入協恩、st cath、st paul)每年會有10-12人入銀禧、1-3名入黃芴南、迦密、旅港、華英、體藝,間中有些年頭有1個當個入喇沙、拔萃及華仁。

咁我阿仔本身想入銀禧,因聽朋友說此間學校校風ok、不太辛苦多活動會開心d,而且同年會有10個朋友仔入到又多師兄師姐,但我聽各方意見都話得應該in多一間好d既,咁如果我自行報銀禧及華仁,好唔好呢?

華仁我真係覺得自己高攀左,只是想即管試下,因之前好多朋友入華仁,多數係好勁,在聖芳濟各頭幾名,文武全才。雖然我阿仔讀書好自動自覺,我怕真係入左,阿仔會包尾,但係自覺阿仔既性格(佢eq好高好好脾氣又好著緊自己成績)又好似幾啱華仁。

而家都心大心細,唔知點好?
或者有無入分析下各校(黃芴南、迦密、華英、旅港)的情況,有無邊間係注意活動多d?

Hi andrewwu :

本人有小小心得, 小女當年全級考56名, 統一派位派上" 真光女書院" band 1, 都算不錯啦, 其後入咗精英班, 你仔仔考全級30位, 點解唔博下"九華", 人生如賭博, 唔博下怎心死啦! 咁快就話你個仔高攀不上, 怎能這樣想架!!男仔到F.2-3 才全面發輝出來, 到時可能 10粒* 是你個仔, 父母盡能力揀間好的學校給小朋友是應該,無人會話你錯, 揀不揀到, 要由上天安排,  之後讀不讀到, 要靠小朋友自己能力與命運...總之問心無愧!!!

ycmaid2004

hi ycmaid,
i like your vision!

andrew wu + bb2wong, 加油!!!

原帖由 ycmaid2007 於 12/11/2008 12:26 發表
Hi andrewwu :

本人有小小心得, 小女當年全級考56名, 統一派位派上" 真光女書院" band 1, 都算不錯啦, 其後入咗精英班, 你仔仔考全級30位, 點解唔博下"九華", 人生如賭博, 唔博下怎心死啦! ...

原帖由 BB2WONG 於 08-11-12 10:37 發表

我都想問下意見: 我阿仔於九龍城讀私小(全級約80人)去年佢全級考2名,今次考試應該第3名!
小學男生(女的多入協恩、st cath、st paul)每年會有10-12人入銀禧、1-3名入黃芴南、迦密、旅港、華英、體藝,間中有些年頭有1個當個 ...

黃芴南、迦密、華英、旅港
四間都係Band1中既英中
田徑方面黃芴南,旅港男仔都係Division one
課外活動e兩間較優勝
入九華,你個仔既成績應該冇問題
但..你個仔有冇咩課外活動/獎項?
如有,入九華勝算會大d

原帖由 BB2WONG 於 08-11-12 10:37 發表

小學男生(女的多入協恩、st cath、st paul)每年會有10-12人入銀禧、1-3名入黃芴南、迦密、旅港、華英、體藝,間中有些年頭有1個當個 ...

因令郎有機會在自行時成功,建議不要考九華,因九華的自行位,大部分給了其欽點小學(德信、聖芳濟閣、油天),尚餘少量配額,因令郎小學人數太少3/80,會較一般160人的學校蝕底,可考慮溂沙,因她已有直屬小學,所以較願意收外來資優生。

父母的責任是協助子女揀最好的學校,至於讀唔讀到,到時才算吧。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-12 20:45 發表

因令郎有機會在自行時成功,建議不要考九華,因九華的自行位,大部分給了其欽點小學(德信、聖芳濟閣、油天),尚餘少量配額,因令郎小學人數太少3/80,會較一般160人的學校蝕底,可考慮溂沙,因她已有自屬小學,所以較願意收外來資優 ...

tks so much.  喇沙真係從來未敢想過,喇沙唔係仲勁過九華?都無家底點敢報?

原帖由 BB2WONG 於 08-11-12 21:30 發表

tks so much.  喇沙真係從來未敢想過,喇沙唔係仲勁過九華?都無家底點敢報?

呢幾年改為自行有兩間見,其實益了令郎呢類Band 1頭,我相信你是穩陣派,拿自行1個choice去報喇沙,另1個就揀番普通英中,如果唔得還有統一派位,再唔得仲有叩門(Band 1頭叩門能力好強的),點都搏得過。

唔敢講華仁定喇沙勁,我身份及議題敏感,不過唔報你將來可能後悔的。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-12 21:43 發表

呢幾年改為自行有兩間見,其實益了令郎呢類Band 1頭,我相信你是穩陣派,拿自行1個choice去報喇沙,另1個就揀番普通英中,如果唔得還有統一派位,再唔得仲有叩門(Band 1頭叩門能力好強的),點都搏得過。

唔敢講華仁定喇沙勁,我身 ...

我估我講得唔夠清楚,雖然我阿仔係全級頭幾名,但學校非什麼名校,自己覺得佢唔係BAND ONE頭,最多是中游份子。所以一直都唔敢高攀BAND ONE頭既中學,而且佢自己認為,入銀禧可能在學校既中上游,但怕去到太名既學校,會變左包尾。佢一向信心不足,所以都認為自己唔夠人黎,但就好緊張自己成績,考試那星期會不能入睡。到時萬一入左名校,怕佢壓力太大,又怕佢包尾令到無心向學................好多好多擔心,好怕自己為佢選左學校。
我昨晚同佢講有好多意見都係應該考間高D既中學,後來佢覺得自行不如報銀禧及華仁,到時華仁如果比TIPS佢知得咋,佢都一樣入銀禧,不過知道自己原來可以去到咁高LEVEL,開心下都好!我覺得佢已疊埋心水入銀禧,如果想佢入其他,要繼續說服他。

不過真的很感謝各位家長既意見,真的真的對於我一隻瞎頭蒼蠅來說,有好大好大的幫助。

原帖由 BB2WONG 於 08-11-13 11:14 發表

我估我講得唔夠清楚,雖然我阿仔係全級頭幾名,但學校非什麼名校,自己覺得佢唔係BAND ONE頭,最多是中游份子。所以一直都唔敢高攀BAND ONE頭既中學,而且佢自己認為,入銀禧可能在學校既中上游,但怕去到太名既學校,會變左包尾。 ...

我很喜歡你與兒子有傾有講...

不過你對Banding有點誤解,其實你的兒子算是Band 1頭的,其實連中學都唔知學生的真正Banding,舉個例,假設你自行入紙某間中學,學校會向教統局拿"學生次第名單",但該文件亦無顯示學生的Banding,只有所有申請者的排名。

學校只是估算申請者的Banding,一般估算,係小學Band 1 2 3各1/3,若以令郎學校計,80人除3,即Band 1約26人,即Band 1頭是1-5名,而20名左右已經當係Band 1尾,而中學亦會按不同小學調整Band 1比率,例如喇沙小學,中學最少估頭70%為Band 1。

另外,華仁即使取錄你,亦不會通水給你,而且若你是1st 銀禧 2nd華仁,如果銀禧收咗你,你是不會知華仁有否收你的,如果你改為1st華仁 2nd銀禧,咁好彩華仁收你,而你又想去銀禧,你一樣要去銀禧叩門的。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-13 13:09 發表

我很喜歡你與兒子有傾有講...

不過你對Banding有點誤解,其實你的兒子算是Band 1頭的,其實連中學都唔知學生的真正Banding,舉個例,假設你自行入紙某間中學,學校會向教統局拿"學生次第名單",但該文件亦無顯示學 ...

唔該晒你意見。因我聽朋友說去in學校時,in佢既老師走時有跟他們說:「希望9月份開學見到你」聽到此句說話的差不多都入到佢地in既中學,所以我以為學校會有tips比學生是否收他們?

原帖由 BB2WONG 於 08-11-13 15:33 發表

唔該晒你意見。因我聽朋友說去in學校時,in佢既老師走時有跟他們說:「希望9月份開學見到你」聽到此句說話的差不多都入到佢地in既中學,所以我以為學校會有tips比學生是否收他們? ...

好多時面試的老師未必係話得事的,而且,你想見的九龍華仁,面試好鬼馬虎的,基本上憑成績已經揀了九成人了。

令郎是適合入讀喇沙/華仁,因為這類名校好講求自覺性,學校不會吹谷成績,功課/補課很少的。

你不用擔心令郎會在這類名校考包尾,派位機制是自行收40% 統一派60%,而在統一的60%,估計都有2/3係Band 1中至尾,合計來講,即約60%係Band 1頭....以令郎的成績,起碼會鬥嬴40%人。
‹ 上一主題|下一主題