用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學
go

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學 [複製鏈接]

我仔派左第三志願: 聖公會聖雅各小學 , 但想試叩門聖約瑟小學(我仔的第一志願). 但在討論區裡又好似見到聖雅各小學 有幾好的 comment. 所以好煩 ! 一心選聖約瑟小學的原因是佢有中學, 而且喜歡它們英文程度高如數學也是用英文教學, 所以上到中學時唔使怕難適應. 可否比D意見?
   0    0    0    0

回覆 #1 WaiWaiMar 的文章

St Joseph is so hard and not easy to knock
in.

所以我想試一試聖約瑟小學. 如果真係唔得既話. 都知應唔應該留番係度, 抑或再試其他呢? 真係煩 ! 有無人可以教下我點做呢. 好怕幫阿仔選錯學校呀!

聖約瑟小學是否彩石里那間呀,中學好像一般WOR. 小學就幾好。

係灣仔聖約瑟小學

原文章由 Esso 於 08-6-9 19:12 發表
是否彩石里那間呀,中學好像一般WOR. 小學就幾好。

waiwaima,

作為過來人,可以同你分享一些資料,我個大B現就讀St.Jame, P3.他在校內成績不錯,但最近參加一個校外的評估就只得一般的成績.所以今年到細B時,經多返考慮,最後決定出去看看外邊的天空,不能說這決定係唔係一定正確,我相信這是一般媽媽的想法.
而你的情況,要視乎你現在有冇其他選擇,如果冇的話,入去讀一年看看環境再打算啦!

原文章由 WaiWaiMar 於 08-6-9 10:09 發表
我仔派左第三志願: 聖公會聖雅各小學 , 但想試叩門聖約瑟小學(我仔的第一志願). 但在討論區裡又好似見到聖雅各小學 有幾好的 comment. 所以好煩 ! 一心選聖約瑟小學的原因是佢有中學, 而且喜歡它們英文程度高 ...

Dear WaiWaiMar,

我有個朋友個仔讀聖雅各, 之後讀鄧肇堅中學, 跟住讀科大; 而我有個姪仔, 小學讀st joseph, 中學讀黃鳳翎.

呢個足可以反映成敗原因係在於小朋友, 父母以及週圍環境本身因素, 學校祇不過是輔助, 如果你明白呢個concept你就唔會轉學校, otherwise....
Cheers,

張太太字

原文章由 張太太 於 08-6-9 21:26 發表

Dear WaiWaiMar,

我有個朋友個仔讀聖雅各, 之後讀鄧肇堅中學, 跟住讀科大; 而我有個姪仔, 小學讀st joseph, 中學讀黃鳳翎.

Dear all mammies,

I read from St. James' website and notice that the majority of their graduates in 2007 went to 鄧肇堅.  How is 鄧肇堅 nowadays, good or ok?  In my secondary school days, 鄧肇堅 was not that outstanding in Wan Chai District.  Please correct if I'm wrong.  Thank you!  

Becky
My lovely Chezkel is 6.5 yrs old la!!

Is your son a Catholic? If not, the chance is quite slim!!If yes, get a reference letter from a famous Father asap.

原文章由 WaiWaiMar 於 08-6-9 10:09 發表
我仔派左第三志願: 聖公會聖雅各小學 , 但想試叩門聖約瑟小學(我仔的第一志願). 但在討論區裡又好似見到聖雅各小學 有幾好的 comment. 所以好煩 ! 一心選聖約瑟小學的原因是佢有中學, 而且喜歡它們英文程度高 ...

王國長老

叩門信就照入喇,
係呢d 階段,真係收左你先再諗,
唔入信就100%無希望,
入左信就有個希望,
不過真係好似買張六合彩咁,
不要寄予厚望....

多謝晒呀張太太及working-mom!我相當認同你們的話, 真係令我舒服好多, 衷心感謝你地既Support!!

你地既說話加上我今朝在註冊時看到既情況, 才發覺呢間學校都係一間相當好既學校.好值得讀. 加上我嘗試同那些前來後補(前來後補既場面非常虛"陷")既的家長傾過"計",聽佢地D comment 都既solid, 唔係個D "人云亦云,盲頭鳥"英"".而且由校公到職員以至老師都相當有禮貌有耐性. 唔錯!

學校給了我一些單張介紹, 我覺得它們很全面, 不似一些名校只著重學科或只著重音樂. 而且此校仲有日文學, 都既特別.

>>所以我想試一試聖約瑟小學
我個仔係聖約瑟幼稚園生,依家叩門都未知機會如何.外來生就更加渺茫.
不過咁樣講,你有興趣,試左先萛.
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

你派到邊間小學? 聖約瑟幼稚園生叩門唔係收番哂咩?

原文章由 rossikwan 於 08-6-11 13:39 發表
我個仔係聖約瑟幼稚園生,依家叩門都未知機會如何.外來生就更加渺茫.

rossikwan,
你派到邊間小學? 聖約瑟幼稚園生叩門唔係收番哂咩?

原文章由 rossikwan 於 08-6-11 13:39 發表

我小朋友會放棄去 灣仔聖約瑟小學 註冊, 所以應該有1個位....!  要叩門既家長...努力,加油 la !

rossikwan
我仔仔同過你仔仔 做過1年同學仔(K1).....祝你叩門成功!

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-11 16:37 編輯 ]

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆 #12 rossikwan 的文章

請問 聖約瑟叩門是有form 或是用信的, 因我
想幫囝囝試一試, 否則唔會死心的!

Hi HoiChun,

奇怪? 點解您派到又唔讀呢? 您一定係放得好前志願傢拉, 所以想知道下.

原文章由 hoichun 於 08-6-11 16:13 發表

我小朋友會放棄去 灣仔聖約瑟小學 註冊, 所以應該有1個位....!  要叩門既家長...努力,加油 la !

rossikwan
我仔仔同過你仔仔 做過1年同學仔(K1).....祝你叩門成功! ...

Hi HoiChun,

奇怪? 點解您派到又唔讀呢? 您一定係放得好前志願傢拉, 所以想知道下.

原文章由 hoichun 於 08-6-11 16:13 發表

rossikwan
我仔仔同過你仔仔 做過1年同學仔(K1).....祝你叩門成功! ...

Hi DaisyMak,

我叩門時只send信及亞仔個profile. 係學校個website完全搵唔到後補申請表.

原文章由 daisymak 於 08-6-11 19:46 發表
請問 聖約瑟叩門是有form 或是用信的, 因我
想幫囝囝試一試, 否則唔會死心的!

原文章由 WaiWaiMar 於 08-6-11 20:04 發表
Hi DaisyMak,

我叩門時只send信及亞仔個profile. 係學校個website完全搵唔到後補申請表.

多謝你的資料, 我現在就準備, 希望唔會太晚吧!
‹ 上一主題|下一主題