用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 Appointment of New Chief Principal
go

Appointment of New Chief Principal [複製鏈接]

A-school has appointed Dr. Wil Chan (exiting Hong Kong International School Middle School Principal) as Chief Principal of School with effect from Septebmer 1, 2008.

Details : http://www.hkbuas.edu.hk/chi/index.html
   0    0    0    0

又一個猛人加入, 呢間學校d校長層好利害

今日去聽小一簡介會, 唔係你地所講既乜野猛人做小學部校長, 而係由現任副校長羅美寶, 直接升任做小學部既正校長喎, 咁即係點呀?

原文章由 makfr 於 08-6-2 22:23 發表
A-school has appointed Dr. Wil Chan (exiting Hong Kong International School Middle School Principal) as Chief Principal of School with effect from Septebmer 1, 2008.

Details : http://www.hkbuas.edu.h ...

十月媽咪,

其實Dr Wil Chan係做Chief Principal,即係總校長,supervise中、小學校長。

咁請問Dr. Wil Chan做總校長之前, 邊個係總校長呀? 我仲以為佢係代替陳呂令意校長既添, 原來又唔係...好似好複雜咁?!

其實陳呂令意校長走左之後, 係咪一直由陳偉佳博士做代小學校長呢? 而今年九月, 就正式升羅副校長做小學部校長呢?

原文章由 makfr 於 08-6-29 22:18 發表

十月媽咪,

其實Dr Wil Chan係做Chief Principal,即係總校長,supervise中、小學校長。

原文章由 十月媽咪 於 08-6-29 22:47 發表
咁請問Dr. Wil Chan做總校長之前, 邊個係總校長呀? 我仲以為佢係代替陳呂令意校長既添, 原來又唔係...好似好複雜咁?!

其實陳呂令意校長走左之後, 係咪一直由陳偉佳博士做代小學校長呢? 而今年九月, 就正式升羅副校 ...

i attended the 簡介會 on Sat.  I was quite disappointed. The princial Dr. Chan used 20 mins speaking about the very boring things which I thought only one or two sentences you can present.
Ewong

我都有相同既感覺, 阿陳博士講左20分鐘, 坦白講, 我都唔知佢講左D乜, 有一句無一句咁, 真係...........

其實今次已經係我第二次聽佢地既小一簡介會, 上年小女仲係K1果陣, 我已經聽過陳呂令意校長既presentation, 對浸小充滿期望的, 可能陳校長presentation得好好既關係, 但今年既陳博士...慶幸自己上年已經聽過一次, 對浸小有基本既了解&概念, 又好彩小學部校長會直接升羅副校長接任, 我見佢地既學生都好鍾意羅校長, 相信佢都付出唔少的, anyway, 報左名, 考左又收左至再慢慢諗!

原文章由 Ewongmum 於 08-6-30 09:20 發表

i attended the 簡介會 on Sat.  I was quite disappointed. The princial Dr. Chan used 20 mins speaking about the very boring things which I thought only one or two sentences you can present.

Which Dr. Chan?   Dr. Wil Chan or Dr. 陳 偉 佳

原文章由 Ewongmum 於 08-6-30 09:20 發表

a :hammer: :yawn:

咪係陳偉佳博士囉, 即係網頁寫住話"署理"校長果個呀!

原文章由 weiwei 於 08-6-30 10:05 發表
Which Dr. Chan?   Dr. Wil Chan or Dr. 陳 偉 佳

原文章由 weiwei 於 08-6-30 10:05 發表

yes, his presentation was very disappointing to me.  In the senimar, they did not tell us what is special about the school.  Only academics are not the only importance. Not very much homework , but "What" good about the school ?
Ewong

Ms Lilian Chan left A-school in August last year.  Dr Benjamin Chan was the Principal of the Secondary school and appointed to Acting Chief Principal until recently the school annouced that Dr Wil Chan will be the new Chief Principal of the school.  So there are 3 principals in this school:  Miss Din is the Principal of the primary section, Dr B Chan is the Principal of the secondary section and Dr Wil Chan is the Chief Principal of the school.

I must admit that Ms Lilian's talk was more attractive than Dr B Chan's talk. However, it is always true that women are more articulate than men.

原文章由 十月媽咪 於 08-6-29 22:47 發表

其實陳呂令意校長走左之後, 係咪一直由陳偉佳博士做代小學校長呢? 而今年九月, 就正式升羅副校 ...

醒目開學勳章

我都有個疑問, 點解間學校成日轉校長, 佢地o既方向有冇定好呢?

請問有無王錦輝的家長收過下面的信? 知不知道這是什麼一回事? 根據我了解, 家教會話無出過這封信, 而學校又無出過通告.  點解這個林先生, 可以用家教會副主席的名義發出這樣的信。 若他真是副主席, 怎可以未經學校或家教會的同意, 就使用別人的電郵地址, 究竟這位林先生有何目的?  為了個人利益?  還是與某些人串通以逹到某些私利?  據說, 這封信傳出後, 有不少家長亦感到奇怪而有查詢過, 可是卻被人禁止再把事件外傳.  點解不可以比人知道?  難道不想讓校董會知道?  現在, 校董會亦巳選出新的校長, 別有用心的人, 又不知再攪什麼.  請各位知情人事, 分享一下.  

有關陳偉佳先生申請擔任新校長事

本人林鴻X 是浸大附屬中小學王錦輝學校第一屆家長教師會副主席,由於本會在25-4-2008 召開執行委員會會議當日,本會主席因事缺,故由人代主席主持會議,在會議的其他事項中,由人動議,並由陸景福委員和議,全體委員用拍掌方式一致通過支持陳偉佳先生申請新校長職位,因此本人有責任將此動議向各家長報告,我們支持的理由有下列幾點:

1. 學校方面:--陳偉佳署任校長在這一年中,不斷努力提高

學校知
名度。例如: 學生對外活動和比賽獲獎無數及有傳媒正面報導。

-
行政管理已創校初期的混亂到現在已上了軌道。

-
能發揮全校師生團隊精神。

-
大大改善校園綠色環境,例如辦校園植樹等。

-
辦學校與國內學校文化交流,例如北京奧運之旅。

2.  學生方面:-陳校長積極推行「飛躍33」計劃,大大提高學生學習視野,同時亦為成不逮的學生進行補底,能因

材施教,充份表現陳校長熱心於教學,實在難能可貴。

-陳校長非常愛護學生,親自率領學生前往北京交流。

-經常與學生交談及輔導學生,深得中小學生愛戴及老師和家長支持。

3.  家長方面:-協助成立家長教師會,虛心接納家長意見。
                -增加及深化家長教育講座,家長獲益良多。
                -經常邀請家長參加學校活動,例如植樹及公益金步行籌款
等。
                -邀請家長參與書商、膳食、校服商,車等會議,家長可以在會議中提出意見,充份表現陳校長開明及廣納意見。
除此之外.我們最關注學校能夠順利過渡,千萬不能再一次混亂,請大家鼎力支特。基於上述原因,本人提議可以用一人一信的方式表達支持陳偉佳先生擔任新校長,信件內容可以自由發揮,可長可短,最重要附上家長姓名,然後E-mail給我,我收集齊全部信件交給校監.亦可參考我簡單.的例子.截止日期於21-5-2008前備註:此乃純屬個人意願及支持 , 中英版均可,如有其他意見,請來電我反映Tel-6448XXXX (歡迎來電查詢)

敬啟者:

本人__XXX__全力支持陳偉佳先生擔任新校長

此致

校監

__XXX_

請問有無王錦輝的家長收過下面的信? 知不知道這是什麼一回事? 根據我了解, 家教會話無出過這封信, 而學校又無出過通告.  點解這個林先生, 可以用家教會副主席的名義發出這樣的信。 若他真是副主席, 怎可以未經學校或家教會的同意, 就使用別人的電郵地址, 究竟這位林先生有何目的?  為了個人利益?  還是與某些人串通以逹到某些私利?  據說, 這封信傳出後, 有不少家長亦感到奇怪而有查詢過, 可是卻被人禁止再把事件外傳.  點解不可以比人知道?  難道不想讓校董會知道?  現在, 校董會亦巳選出新的校長, 別有用心的人, 又不知再攪什麼.  請各位知情人事, 分享一下.  

有關陳偉佳先生申請擔任新校長事

本人林鴻X 是浸大附屬中小學王錦輝學校第一屆家長教師會副主席,由於本會在25-4-2008 召開執行委員會會議當日,本會主席因事缺,故由人代主席主持會議,在會議的其他事項中,由人動議,並由陸景福委員和議,全體委員用拍掌方式一致通過支持陳偉佳先生申請新校長職位,因此本人有責任將此動議向各家長報告,我們支持的理由有下列幾點:

1. 學校方面:--陳偉佳署任校長在這一年中,不斷努力提高

學校知
名度。例如: 學生對外活動和比賽獲獎無數及有傳媒正面報導。

-
行政管理已創校初期的混亂到現在已上了軌道。

-
能發揮全校師生團隊精神。

-
大大改善校園綠色環境,例如辦校園植樹等。

-
辦學校與國內學校文化交流,例如北京奧運之旅。

2.  學生方面:-陳校長積極推行「飛躍33」計劃,大大提高學生學習視野,同時亦為成不逮的學生進行補底,能因

材施教,充份表現陳校長熱心於教學,實在難能可貴。

-陳校長非常愛護學生,親自率領學生前往北京交流。

-經常與學生交談及輔導學生,深得中小學生愛戴及老師和家長支持。

3.  家長方面:-協助成立家長教師會,虛心接納家長意見。
                -增加及深化家長教育講座,家長獲益良多。
                -經常邀請家長參加學校活動,例如植樹及公益金步行籌款
等。
                -邀請家長參與書商、膳食、校服商,車等會議,家長可以在會議中提出意見,充份表現陳校長開明及廣納意見。
除此之外.我們最關注學校能夠順利過渡,千萬不能再一次混亂,請大家鼎力支特。基於上述原因,本人提議可以用一人一信的方式表達支持陳偉佳先生擔任新校長,信件內容可以自由發揮,可長可短,最重要附上家長姓名,然後E-mail給我,我收集齊全部信件交給校監.亦可參考我簡單.的例子.截止日期於21-5-2008前備註:此乃純屬個人意願及支持 , 中英版均可,如有其他意見,請來電我反映Tel-6448XXXX (歡迎來電查詢)

敬啟者:

本人__XXX__全力支持陳偉佳先生擔任新校長

此致

校監

__XXX_

I did not receive this letter as I am not belong to PTA.  I hope this matter will settle down soon and I have full trust in the school whoever is the principal.

原文章由 Hellokittyhi 於 08-7-10 14:17 發表
請問有無王錦輝的家長收過下面的信? 知不知道這是什麼一回事? 根據我了解, 家教會話無出過這封信, 而學校又無出過通告.  點解這個林先生, 可以用家教會副主席的名義發出這樣的信。 若他真是副主席, 怎可以未經學校或 ...

我有收到此封信, 當時也感到奇怪, 問過有些家長, 他們多數說沒有收到.  有少數收到的, 就話不會理會.  因為都不清楚用意是什麼.

我個人也沒有回覆, 理由跟其他家長一樣.

我想這位林先生, 想增加自己知名度, 幫吓校長又可以加分.  其實入家教會, 好多時都有這個目的.

不過, 現時家長最關心的事, 是午餐供應商及校車的事.  至於選校長, 既然校懂會巳有安排, 而家教會又剛成立, 好多事都不清楚. 林先生可以先處理吓現時多數家長關心的問題.

Appointment of New Chief Principal

有關此封信,據我所知都有很多家長收到,而他/她們都唔係PTA嘅成員.但最奇怪都係我識嘅家長都唔識呢位林生.
正如你所講,可能佢想增加自己知名度.因為我再睇番PTA會章,出年嘅主席會由中學部家長出任.佢做呢件事,又會唔會想為出年鋪路,以為可以順理成章呢!我希望家長嘅眼睛係雪亮的.
我有幸抽到參加PTA攪嘅BBQ晚會,本想認識下呢位林生,估唔到佢竟然no show.
其實我只希望PTA,校方或呢位林生主動澄清下.但竟然無回應.有人話我知,我可以提供我嘅資料俾呢位林生,佢先會回應.我真係好詑異,處事手法好似時光倒來,叫被投訴者直接接觸投訴者處理投訴.我真希望有人明白我嘅感受,請大家發表下意見.

Appointment of New Chief Principal

有關此封信,據我所知都有很多家長收到,而他/她們都唔係PTA嘅成員.但最奇怪都係我識嘅家長都唔識呢位林生.
正如你所講,可能佢想增加自己知名度.因為我再睇番PTA會章,出年嘅主席會由中學部家長出任.佢做呢件事,又會唔會想為出年鋪路,以為可以順理成章呢!我希望家長嘅眼睛係雪亮的.
我有幸抽到參加PTA攪嘅BBQ晚會,本想認識下呢位林生,估唔到佢竟然no show.
其實我只希望PTA,校方或呢位林生主動澄清下.但竟然無回應.有人話我知,我可以提供我嘅資料俾呢位林生,佢先會回應.我真係好詑異,處事手法好似時光倒來,叫被投訴者直接接觸投訴者處理投訴.我真希望有人明白我嘅感受,請大家發表下意見.

請問你地有無人知, 如果想寫封自薦信放埋入個portfilio度, 台頭應該係寫"陳校長", 定係"羅校長"呢? 抑或索性寫Dear Prinicple呢?

提外話, 其實呢個林生講乜都咪理佢咁多啦, 你地做家長既, 心入面知道邊個校長好咪得囉, 陳校長又好, 羅校長又好, 總之有心搞好浸小既, 就係好校長啦, 再繼續討論呢位林生, 咪真係益左佢增加知名度囉, 係咪?!

聽聞 2008-2009 小學校長由羅小姐擔任.  我想若你申請小一, 寫羅校長會好一點.  有誠意 d.

你都說得對, 最緊要係有個好校長.

有些學校,  PDA 的功能都好重要. 佢地會幫學生爭取公平和合理的事情.  所以 PDA 的人若只顧自己, 對 PDA 會有影響的.

我想 Hellokittyhi 都是抱不平的家長, 將一些無人知的事, 在這裡公開. 起碼, 若那位林先生看到, 都要檢討一下啦!

老實說, 我也不懂那位林先生, 點解佢會有我個 email 呢?

原文章由 十月媽咪 於 08-7-15 07:19 發表
請問你地有無人知, 如果想寫封自薦信放埋入個portfilio度, 台頭應該係寫"陳校長", 定係"羅校長"呢? 抑或索性寫Dear Prinicple呢?

提外話, 其實呢個林生講乜都咪理佢咁多啦, 你地做家長既, 心入面知道邊個校長好咪得 ...
‹ 上一主題|下一主題