用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係咪小朋友讀到小三成績就會明顯退步呢? ...
go

係咪小朋友讀到小三成績就會明顯退步呢? [複製鏈接]

例一:我友人的女入了TST某名校,在小一時小朋友四周對人說考得有幾好, 名列前茅個隻。事格兩年,友人 想為囡轉校 ,原因 是功課實在太多等等....晚晚都做到很夜 , 成績? 我估都退步了。
例二:個姪女現於普通小學讀小三,她小一、二的成績也不錯,但到了小三就開始差了不少。
由於小兒正是小一學生,成績普普通通矣而,又吾係太聰明,真係驚一路讀上去媽媽會頂吾住。
請有expenience 之家長分享下教子女心得。
   2    0    0    0

我仔仔都係小一, 總結高年級媽咪d經驗, 小一小二係基礎(好淺), 個個都成績好唔出奇, 有d靠小聰明就過關, 但小三會開始深, 果時先知龍與鳳......即係勤力既就跑出, 相反懶懶閒又唔多聰明既就會覺辛苦.

我仔仔都係平凡一族, 所以而家已要勤力打好基礎, 唔係第時就唔知點算.

即係話勤力 十 努力就有機會跑出?

係勤力+聰明

小學一二年級的成績是家長的. 小三開始才是小朋友自己的. 家長要迫都迫不來!

小一二家長督促小朋友溫習和做功課, 小朋友還會跟著吩咐去做,但小朋友大大吓就有自己的主見,會反叛,唔做.

原文章由 jjmummy 於 08-5-13 09:37 發表
例一:我友人的女入了TST某名校,在小一時小朋友四周對人說考得有幾好, 名列前茅個隻。事格兩年,友人 想為囡轉校 ,原因 是功課實在太多等等....晚晚都做到很夜 , 成績? 我估都退步了。
例二:個姪女現於普通小學讀小三,她小一 ...
Gordon_No_4

話雖如此, 如果父母不断續從旁指導,任小孩自由發揮,我不排除有成功例子。但大人都有惰性啦,更可况小孩呢?

係咪小朋友讀到小三成績就會明顯退步呢?

通常一二年級都睇唔到小朋友邊科會好些, 到三年小朋友會好明顯喜歡中文多些, 還是英文多些. 而邊科成績好些是因為讀幼稚園時著重中文還是英文. 所以基礎在幼稚園時而建立了.

現在我仔仔 P.4, 己轉校因P.2 時發現佢是學障及專注力不足。
P.1 - P.3 是讀天主教系列小學, 當時貪佢有聯系英中, 想只要KEEP 主全級前50名應該可以入該聯系英中。
聯系英中加上該小學課程亦不淺, 於P.1-P.2小兒靠小聰明 KEEP 主於全級 25 - 50名 (全級18x人, 平均分9x.xx), 惟去到P.3 因為有 "TSA", 很多學校因為TSA RESULT 要有良好的表現, 特別是 中英數 "高於全港水平"。通常要求學生早上回校補課(因下午很多小朋友家長己按排有課外活動或自行補習), 我那區很多學校都系咁, 仔仔靠小聰明(沒有補習)便慢慢下跌全級50-80名(平均分7x - 8x), 加上功課真的會多好同及深好多, 實在太多了每星期都有二天做功課到晚上零晨1-2點, 亦因多種原因合在一起所以於 P.4 己幫佢轉校

根據這經驗及朋友的經驗, 應該於 P.1 時不要因為佢小聰明而放鬆, 於P.1 及 P.2 課功不太煩重時要養快速做功課及温習的良好習慣, 還要勤力打好基礎, 唔係好似我咁去到P.3 就遲了...

見到妳地甘講, 真係好擔心, 我個仔超反叛, P1 成績平均 9X, P2 下跌到 6X, 讚, 罵, 賞..... 樣樣試過, 補習社, 私人補習都試過, 每次都係俾人投訴唔專心, 唔聽人講, 軟同硬對佢都冇用, 最終只有每晚我放工同佢一齊做功課,(坐佢身邊不繼 PULL 佢) 真係覺得好累, 佢永遠唔會自動自覺做功課, 試過唔理佢, 佢就日日欠交功課, 默書得幾分都冇問題, 九月就 P3 喇, 真係好擔心.................

原文章由 Gordon_No_4 於 08-5-13 13:03 發表
小學一二年級的成績是家長的. 小三開始才是小朋友自己的. 家長要迫都迫不來!

小一二家長督促小朋友溫習和做功課, 小朋友還會跟著吩咐去做,但小朋友大大吓就有自己的主見,會反叛,唔做.

...

Skywan,
咁你小朋友轉了校係咪好了很多呢? 再者, 咁講法小一、二考得好並不代表怎麼。
另外你小朋友有學障及專注力不足而小一都考得吾錯。 那你怎或何時留意到他有這問題呢?

原文章由 Skywan 於 08-5-13 13:51 發表
現在我仔仔 P.4, 己轉校因P.2 時發現佢是學障及專注力不足。
P.1 - P.3 是讀天主教系列小學, 當時貪佢有聯系英中, 想只要KEEP 主全級前50名應該可以入該聯系英中。
聯系英中加上該小學課程亦不淺, 於P.1-P.2小兒靠小 ...

我自己就覺得, 係因為:
1. 小一小二課程較淺,只要肯溫下書, 都不難取得好成績;
2. 年齡差距; 對於小一小二既小朋友, 年頭同年尾都可以差好遠, 你諗下, 如果叫一個2歲既小朋友,同一個3歲既小朋友去考幼稚園, 邊個著數d?當隨著年齡一路一路大,年齡既差距影響會越來越細.

講得好啱架,小一靠小聰明都仲得,小二就好勉強,小三,我諗不可能喇.

我個女有個朋友仔,細我個女一個月,我個女只係大佢十幾日,讀咗二年級,佢就讀咗一年級,結果係,那個女仔考到全級第一名.(當然有人就算係大b都會例外,但多數都會著數d)

贊成!
真的小1和2的成績不能作準,但小3亦無需太著意,小4就係關口.

原文章由 kimberleych 於 08-5-13 14:26 發表
2. 年齡差距; 對於小一小二既小朋友, 年頭同年尾都可以差好遠, 你諗下, 如果叫一個2歲既小朋友,同一個3歲既小朋友去考幼稚園, 邊個著數 ...

原文章由 kimberleych 於 08-5-13 14:26 發表
2. 年齡差距; 對於小一小二既小朋友, 年頭同年尾都可以差好遠, 你諗下, 如果叫一個2歲既小朋友,同一個3歲既小朋友去考幼稚園, 邊個著數 ...

非常同意, 我個仔的情況就是這樣, 小一佢明顯比其他小朋友突出, 因佢是年頭出生的, 但到了小二就明顯滑落, 因佢以前是靠記性, 佢記性比較好, 但原來小二下學期已開始不是靠記性, 是要用到理論, 計算及轉數, 佢就明顯下滑了. 再加上佢專注力不足, 就更加難攪. 所以妳講的是正確的.

其實,我個女係細b,初初都好辛苦架;但後來讀下讀下,佢適應咗,再加上我真係好比心機去引導佢,所以小一同小二既成績都ok,但佢有同學,小一考全班頭幾名,小二就跌到落20幾.

所以,小朋友細,真係唔好太早放手,比多小小扶持佢地,我指既唔係扶著佢行,而係暗地裡睇實佢.

原文章由 Gordon_No_4 於 08-5-13 13:03 發表

...

說得好 !!

我以前都唔知道,
小朋友的反叛期,
由teens提前去到小三 !!

原來呢個理論已經去到小三咁早。記得以前讀書,中五之前都可以靠勤力,肯讀多多少少都有得執下,但去到中六,高低立見,d野都唔係你話肯讀就識,真係要講聰明,個腦轉得快好明顯係高一線。

我個仔就係個腦轉得慢, 一到二年級下學期就明顯滑落, 因數學開始教除數,分數,而且文字體又多, 對佢黎講是極難的, 中文又要作句, 文法一唔通就慘, 英文又係, 佢唔係唔明, 而係要解題, 佢個人又大意, 叫佢做complete sentance 佢就答short answer 跟本唔睇題目, 唉

原文章由 Bluestar 於 08-5-13 18:21 發表

說得好 !!

我以前都唔知道,
小朋友的反叛期,
由teens提前去到小三 !!

我個仔的反叛期,由出世就已經開始,至今都仲未停過﹗

Reddy:

轉學后好小小啦!  

學障及專注力不足系邊緣人吾系最嚴重個種。
於"幼稚園" 己發現佢成日寫鏡字(中 + 英都有此情況但不是每個字都是), 帶佢去健康院(定期的檢查己跟護士/醫生講)話佢還小,佷多小朋友也有這情況發生常把 b & d, g &q, s & z 等字寫錯方向, 如上到小學還有才是問題。

小一時此情還有去到小二上學期仍然持續發生, 他可以把一些較深字寫成鏡字, 最明顯是中文字例如:美麗 - "麗"字,  "張"  "詞語"等字或還有些右左上下倒轉 - 詞, 語,  相, 知等......唉! 就是因為成績好所以老師覺得佢無問題。最后評估中心負責的專家話仔仔都几聰明, 自記會用其他方法互補另一方面的不足, 專家話仔仔小肌肉發展問題最大, 要接受物理治療, 鏡字有可能是因專注力不足影響所以出現, 專由註校社工跟進, 而且專注力因為佢吾系最嚴重個種隨著小朋友長大會有改善, 所以電話跟進9月個月。評估中心給一封信轉交學校是給預建意處理佢的問題。

其實佢中英數常(小一 & 小二時)除了中文差d, 其他科的成績都好好, 特別數學小一小二時考試時也拿 - 2次滿分, 2次99分, 最差都有94分, 由於有其他的分數拉curve 即使中文弱都不問題, 常識成績都好好........ 因為佢好鐘意睇課外書, 什么書都睇就系吾睇校內的書....比佢激死,  
至直現在這兩科(常數在 P.4) 仍然保持A GRACE( 9X) 的成績。但系 中+ 英 因為佢見倒d 閱讀理解的題目就...... 投降.... 吾識做 ..... 所以這不段下跌由 9x -> 8x 現在是 7x..... 我想很快..... 保吾住了 ....... 特別是中文

不過我很都同意, P.3 才是小朋友自己的實力, 如果勤力又聰明跑出必然, 如果只有勤力或只有聰明的話我念 P.3 - P.4 還得, P.5 都可能會跌.... 因為現在讀小學大部份的考試問題都系考你識吾識轉.... 特別越高年級中英文閱讀理解占的分數越多, 不是勤力就可以取得好成績.....

原文章由 reddy 於 08-5-13 14:15 發表
Skywan,
咁你小朋友轉了校係咪好了很多呢? 再者, 咁講法小一、二考得好並不代表怎麼。
另外你小朋友有學障及專注力不足而小一都考得吾錯。 那你怎或何時留意到他有這問題呢?

...

[ 本文章最後由 Skywan 於 08-5-15 13:48 編輯 ]

Skywan,

Thank you for sharing.

原文章由 Skywan 於 08-5-14 00:15 發表
Reddy:

轉學后好小小啦!  

學障及專注力不足系邊緣人吾系最嚴重個種。
於"幼稚園" 己發現佢成日寫鏡字(中 + 英都有此情況但不是每個字都是), 帶佢去健康院(定期的檢查己跟護士/醫生講)話佢還小,佷多小朋友也有這情 ...
‹ 上一主題|下一主題