用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

我小兒好幸運地在第一round 入了禧年小學...

1A
囡囡媽

1B
qkhui
elainepekkle

1C

1D
維維waiwai
KM1357
嵐嵐

0    0    0    0

我都係順利第一關入到、妳幾多分入架?我十五分入、我係跨區架。

我都係15分入ka, 我唔係跨區, 點解你會跨區選禧年o既?
你本身係咩區ka ?

原文章由 唔該 於 07-11-28 20:24 發表
我都係順利第一關入到、妳幾多分入架?我十五分入、我係跨區架。

我本身係91、其實我依區都有好多好學校、好似呂明才咁.......但我覺得唔啱我個仔、同埋我依邊好ge學校都係正邨屋、好多好多新移民、我鍾意禧年校風好、隔離間中學校風又好、富安果度又唔雜、禧年可能唔就腳、所以少人揀、新移民都唔係咁多。小一開始用普通話教學、又唔會好似一啲學校咁、用用吓普通話又冇咗、祗係比一啲精英班、而其它就..........

係呢.........咁咩令妳會揀禧年呢?大家分享吓好嘛?
妳覺得禧年算唔算傳統教學?妳平時有冇聽聞依間學校ge嘢?

我鍾意禧年校風好, 又近home, 我住富安,
我仔間幼稚園校長同主任都推薦我選禧年
同埋好似你所講, 中文全普通話....
不過我聽校長講, le 間都多功課, 不過o的老師好好

原文章由 唔該 於 07-11-29 14:10 發表
我本身係91、其實我依區都有好多好學校、好似呂明才咁.......但我覺得唔啱我個仔、同埋我依邊好ge學校都係正邨屋、好多好多新移民、我鍾意禧年校風好、隔離間中學校風又好、富安果度又唔雜、禧年可能唔就腳、所以少 ...

妳住富安、好方便呀.......唔駛坐車、又可以瞓耐啲、妳平時出出入入都可以望吓佢上pe同小息。妳實好開心、妳可入到第一志願近屋企又係一間好學校。
妳個校長都讚禧年好、咁我聽到妳咁講我對禧年又加多啲分呀、妳小朋友讀邊間幼稚園呀?妳間學校多唔多人揀禧年?我間唔多、佢哋多數揀最出名果三間、反而我就不感興趣、其實靈糧小學我都鍾意、但禧年對我嚟講就方便同地點好啲。唔知第日會唔會同妳個小朋友同一班呢:

hi, 係ar, 好方便
我仔都有好多同學選le 間學校, 都有o的一齊入到
我仔讀威寶幼稚園, 都係在富安ka....
唔知會唔會同一班le....
我們可以多多聯絡....

原文章由 唔該 於 07-11-29 20:35 發表
妳住富安、好方便呀.......唔駛坐車、又可以瞓耐啲、妳平時出出入入都可以望吓佢上pe同小息。妳實好開心、妳可入到第一志願近屋企又係一間好學校。
妳個校長都讚禧年好、咁我聽到妳咁講我對禧年又加多啲分呀、妳小朋 ...

妳有咁多同學仔都報禧年、妳就好啦有咁多人照應、起碼多啲小朋友收下風知多啲校內ge事、我讀靈糧架、我果間有冇乜人揀禧年、妳間幼稚園都好好吖、聽聞啲老師好錫小朋友。我讀靈糧就一般、但好多人都好鍾意我依間幼稚園、覺得我哋啲老師好有愛心、教學又夠活。但我祗可話一般、唔係坊間講ge咁樣。

你們好呀! 我囡囡都係第1 round入左禧年呀! 希望日後多多聯絡呀!

原文章由 唔該 於 07-11-30 13:42 發表
妳有咁多同學仔都報禧年、妳就好啦有咁多人照應、起碼多啲小朋友收下風知多啲校內ge事、我讀靈糧架、我果間有冇乜人揀禧年、妳間幼稚園都好好吖、聽聞啲老師好錫小朋友。我讀靈糧就一般、但好多人都好鍾意我依間幼稚 ...
囡囡媽

原文章由 囡囡媽 於 07-11-30 21:18 發表
你們好呀! 我囡囡都係第1 round入左禧年呀! 希望日後多多聯絡呀!

妳好呀.........妳多多指教、依到又多一位禧年家長、真係好、希望大家可以keep住依個討論區、日後大家都可以利用依到、互通消息。囡囡媽妳囡囡讀邊間幼稚園呢?乜嘢令到妳揀禧年呢?大家分享吓好嗎?

HI, 囡囡媽 & 唔該,
係la, 我們keep 住聯絡la.. 囡囡媽, 你住邊度ka?
囡囡讀邊間幼稚園ar.....
唔該, 係ar, 我仔間幼稚園唔錯ka, o的老師好好ka....

原文章由 唔該 於 07-12-1 08:04 發表

妳好呀.........妳多多指教、依到又多一位禧年家長、真係好、希望大家可以keep住依個討論區、日後大家都可以利用依到、互通消息。囡囡媽妳囡囡讀邊間幼稚園呢?乜嘢令到妳揀禧年呢?大家分享吓好嗎? ...

我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾在校外等, 日晒雨淋話之你.
不過校長做埋今年退休啦!

原文章由 LULU2007 於 07-12-3 15:55 發表
我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾 ...

唔係呀........校長做埋今年........我聽妳咁講之後我好唔開心呀、我好擔心校長走咗之後行政同人仕都有變。我揀禧年之前我係有打過電話比校長同佢傾過電話、佢真係好好、係佢比到支强心針我架。佢做埋今年、咁出年到我地ge小朋友入學咪己經唔係孫校長。點算呀.......咁妳知唔知嚟緊ge新校長係點架?新校長係邊間學校過嚟架?唔該報報料、唔該........唔該...........

原文章由 qkhui 於 07-12-3 12:07 發表
HI, 囡囡媽 & 唔該,
係la, 我們keep 住聯絡la.. 囡囡媽, 你住邊度ka?
囡囡讀邊間幼稚園ar.....
唔該, 係ar, 我仔間幼稚園唔錯ka, o的老師好好ka....

我本來入到禧年好開心、但依家真係好擔心。妳點睇呀?

HI, 早..我諗唔多唔少都會有影響, 不過我相信都ok o既.
既然你之前打過比校長同佢傾過計, 不如你再打去同佢傾多一次, 看看他退休後, 學校會有什麼改變...

原文章由 唔該 於 07-12-3 20:18 發表

我本來入到禧年好開心、但依家真係好擔心。妳點睇呀?

原文章由 qkhui 於 07-12-4 09:31 發表
HI, 早..我諗唔多唔少都會有影響, 不過我相信都ok o既.
既然你之前打過比校長同佢傾過計, 不如你再打去同佢傾多一次, 看看他退休後, 學校會有什麼改變...

...

我打咗電話比校長、佢做埋出年八月就唔做、佢要跟佢先生北上做嘢、但我唔太記得係做咩、好似係跟教會有關ge工作。我講出我ge擔心、佢同我講佢敢保証、學校質素會保持住、有一班同佢一起過嚟禧年做的老師同佢理念係一樣、叫我唔駛怕、就算學校有變、佢話佢雖然唔係禧年、但佢一樣有權力、禧年有事佢會出手的。講真我心情確實係有影响。希望到時禧年真的可以維持現在的咁好啦。

qkhui & 唔該,

我都係家住富安花園,小女在九龍塘讀幼稚園。可能你們會問我讀九龍塘幼稚園,為何會選禧年小學。其實曾經有段時間都想過幫小女考出區外,但這個念頭好快就打消了。
就係我囡囡同我講唔想再坐校車了! 我想到過去四年小女都要比其他小朋友早起,我唔想未來的6年都要佢咁辛苦,只願將坐校車的時間變為佢溫習及遊戲的時間,每朝早可以送囡囡入校門後才上班,亦唔想因為某些學校的功課壓力而令親子關係變壞。加上我附近鄰居的口碑及我喜歡禧年的低調而有水準的作風,所以我一開始就一心一意只選禧年。所以知道禧年收左小女後,我都係好高興呀!

不過知道孫校長要榮休後,個心都戚戚然,只希望學校仍會保持一貫水準啦!

原文章由 唔該 於 07-12-4 23:26 發表

我打咗電話比校長、佢做埋出年八月就唔做、佢要跟佢先生北上做嘢、但我唔太記得係做咩、好似係跟教會有關ge工作。我講出我ge擔心、佢同我講佢敢保証、學校質素會保持住、有一班同佢一起過嚟禧年做的老師同佢理念 ...
囡囡媽

囡囡媽, 噉你個小朋友都真係會好辛苦wor, 日日都坐校車..
不過你都真係一個好媽媽, 最終都為囡囡著想.. 而幫她選擇一間你們都喜歡的小學..

唔該, 噉你打比校長, 校長有無講會是誰做校長le?  其實講真, 都真係有o的擔心ka.. 不過我們都應該要相信校長的說話.. 對這小學要有信心....:

原文章由 囡囡媽 於 07-12-5 23:55 發表
qkhui & 唔該,

我都係家住富安花園,小女在九龍塘讀幼稚園。可能你們會問我讀九龍塘幼稚園,為何會選禧年小學。其實曾經有段時間都想過幫小女考出區外,但這個念頭好快就打消了。
就係我囡囡同我講唔想再坐校車了! 我想到 ...

HI, LULU2007, 我想問一問, 禧年功課同課程算不算多及深ar?
另外你小朋友有無補習ar?
因為我要返工, 害怕放工後沒有時間幫仔仔溫習及做功課... 所以可能到時會將小朋友放學後放在補習社, 做功課及溫習.....

原文章由 LULU2007 於 07-12-3 15:55 發表
我個女讀緊禧年, 我覺得老師&行政方面都係會以人為本, 同其他区内嘅小學比較優勝D, e.g. P1-P2 學生放學後有留校自修, 可以做完功課才放學.  接小朋友放學可以在等候区等有椅坐, 有瓦庶頭, 都幾好架! 其他學校未夠鍾 ...

P.1-2 D功課不太多, 小朋友可以应付,
中文用普通話教唔算深, 英文就唔深, 數學係教快咗1/4學期(即係1年班下學期尾巳经教緊2年班嘅野)
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改錯漏啦!
小朋友要慢慢來啦, 佢地好快會適应啦!
而學校亦會好体亮初小學生,放心啦!
‹ 上一主題|下一主題