用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請容許我SHOW OFF 一下.
go

請容許我SHOW OFF 一下. [複製鏈接]

請容許我SHOW OFF 一下.我呢幾年真係好辛苦咁教女功課.

經過多年努力, 期間鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊,想盡各種方法,每日嘔血,不斷改進,今日阿女終於係測驗得到好成績,數學A,英文同英文WRITING都係A,而且WRITING份卷重係全班最高分,我真係好開心! 當初教到喊,今日終於有回報喇!

尤其是WRITING呀,相信佢呢幾年真係學到野先會寫得出一篇文章.由於佢O既成績令我好似打左支強心針,當初對佢同對自己的方式都好有懷疑的我,依家有信心繼續努力陪太子女讀書.希望大家都繼努力!

咁多年黎上BK,係大家身上學到好多野.共勉之啦!
   1    0    0    0

原文章由 cherrylemon 於 07-11-1 22:58 硐表
請容許我SHOW OFF 一下.我呢幾年真係好辛苦咁教女功課.

經過多年努力, 期間鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊,想盡各種方法,每日嘔血,不斷改進,今日阿女終於係測驗得到好成績,數學A,英文同英文WRITING都係A,而且WRITING ...
Congratulations!!!!!!!

多謝你"彩"我!!

我頭先同個女傾偈,講到差D想喊(同佢講下咁多年來我點解咁鬧佢呀咁囉!)

旁人可能會覺得"洗唔洗咁誇張"...但畢竟呢次真係我覺得佢最表現到實力&進步的一次成績, 加上自己好似好多年都係O係失敗同惶恐(高分又驚佢係"虛火",低分又驚佢會"低處未算低",表現非常飄忽,但由於見到佢今次寫作真係有紋有路,先夠胆咁放心地開心) 之中,所以真係有D感觸呀!!!!

雖然我女只係K2,巳經好明你心情!!當她們有些成績/進步,自覺大家嘅努力無白費,我地都只係想可以陪她,鼓勵她走以後彎彎曲曲的路,而唔係抱她走過,加油呀!!

完全明白你的感受,當見到囡囡的成績時,就証明自己之前的努力沒有白費。

我相信真正用心教過小朋友功課o既家長,
都會明白箇中不為人知的艱鉅.

我冇乜朋友可以分享,
因為好難同未生小朋友的朋友分享我的心情,
因為佢地只會認為我好緊張同誇張.
但其實教過就知味道!

多謝分享!!

鼓勵她走以後彎彎曲曲的路,而唔係抱她走過.

呢句好o岩. 只有豐富佢地的知識,先可以永遠保護她&愛護她.

原文章由 cherrylemon 於 07-11-1 22:58 硐表

經過多年努力, 期間鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊,想盡各種方法,每日嘔血,不斷改進,今日阿女終於係測驗得到好成績,數學A,英文同英文WRITING都係A,而且WRITING ...

Hi cherrylemon,

見到你囡囡及你辛苦努力後有好成績真係替你高興!

想請教WRITING方面, 你用什麼方法教你囡囡, 可否分享一下

cherrylemon,

恭喜哂! 我家都有一個未開腦既仔,不過唔係我教,係我老公教,你講既方法「鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊」,佢都一樣做足,我在一旁見到都心痛,但玉不琢不成器,係佢教導之下,由科科唔合格,至到全科合格,而且某d科目仲攞到好高分數,雖然佢係全級成績仍然落後,但有明顯進步,我都好開心。

好明白你感受,真係要落成擔心機去扶植小孩,有收成當然係一件可喜可賀既事啦! 相信親自教導比佢係出面補習取得好成績,成功感更勝倍。

我試過好多方法,真係一言難盡.

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out to shop, go shopping再解釋同教佢.咁我覺得呢個老師好.因為每篇作文每個錯處都會教返佢. 唔係一般外國人全部剔剔剔,錯左都唔知,佢試過作400字作文,錯多過o岩.

-做grammer ex., 坊間d ex 有部份好白痴, present tense就成版係present, past tense就成版係past tense,我會將幾個ex 用電腦打好, "LoW"亂再PRINT OUT比佢做.

-作句(同一句子作唔同tense)咁佢先識分past tense, present tense, future tense & present continous....佢暫時學到呢幾種. preposition 就要溫同即時比d日子,時期,地點.....呀之類叫佢分邊d係on, in , at......分好晒時又變成一個表....又教佢句子結構要有subject, object....之類. article又要佢記熟,例如usa之前點解要the, Greece就唔洗.......逐樣教同溫.不斷重複又重複....要背irregular vebs list.

-加入複雜句子,要佢學習,例如,I will go to Japan tomorrow.  I am really excited. 教佢用conjuction重作. 變成I am really excited since I will go to Japan tomorrow. 令作文睇落大個女d同豐富d. 比d 字佢(although, as, until, but.......)作句,從中教佢.

-要佢建立自己的vocab. list.隨識串,識解,重要識詞性 (noun, verb, adjective......)教佢乜野詞性係用黎做d乜野,例如adjective要用黎形容noun咁........vocab. list堅持要佢自己寫同搵解釋.因為係佢自己編排,佢會好有印象.

-要佢用多d字例如big其實可以用large, huge......very可以用extremely.....如果唔係佢篇文會出現十幾個very...

- 針對佢唔睇大題目的習慣,我會時常將慣出的方式經常變換,等佢一錯就全部錯晒,以後唔敢唔睇......

-又針對佢prove read時唔認真,導致錯漏百出,我依家要佢自己改一次自己D作文先可以文比我.佢試過一篇作文寫左7,8次CINNAMOROLL,次次唔同串法, 吹脹,佢考試測驗都重有呢種情況. 好似第一個寫SLEEPING, 第二個就寫左STEEPING.我以前懷疑佢有讀寫障礙.

-另外,我地有個獎罪制度.就係印仔喇,可加可減,可換禮物可換錢,但換錢就要9折,同只可以用一半印仔換錢.呢d都只係gimmick. 做就會令佢開心d.

-其實有幾part都係o岩o岩起步.希望有效啦!

snoopy.
好開心你問呢個問題,因為我真係好比心機去諗出以上種種.
我唔知係咪會幫到個小朋友,但我都大胆講出黎大家分享下,講得唔o岩唔好見笑.

重有用英文寫日記(雖然每日都係幾句)

睇書, 唔好迫佢查字,因為唔想佢對睇書有壓力,我想閱讀成為佢興趣,佢依家主動要求睇HARRY POTTER,我話驚太深,但佢話佢想試下,咁睇左兩日,佢今日話比我知佢明.

佢又睇NARNIA,成本字典咁厚,我話驚佢悶,但佢每晚主動拎入房睇,佢話佢鍾意睇.

但我肯定呢個唔係我功勞,因為佢D同學比佢睇得更多書,佢話佢D同學小息都睇書,佢重話佢同學同佢講鍾意睇書多過玩.佢個同學已經睇晒7本HARRY PORTER. 小四咋喎,點睇呀??????

恭喜你收成正果 我同呀仔仲係"鬧氹嬲掟書拍枱"階段, 你既說話好似幫我打咗支強心針咁: 我要努力我要向上......

恭喜恭喜

請問妳女兒讀幾年级?

睇到你個post好開心,: 希望我都會有呢一日
原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:20 硐表

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out t ...

Thank you for your valuable sharing. Can you share other experience regarding other subjects?

原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:20 硐表

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out t ...

cherrylemon:
你真係俾好多心機
恭喜--- 之前的努力和辛勞, 開始有成果.

修成正果啦

恭喜恭喜

真替你高興!當初付出的努力,現在終於得到回報,實在可喜可賀!從在如何教導貴千金的英作問題上,看得出你能夠耐心地找出適當的辦法對症下藥,這點正是學習精華之一,值得大家借鏡。加油!:

真係恭喜你!我都想快啲有可以showoff的一日,我囡最弱都係英文呢科,看到你的教英文方法,真的很實用,我都會繼續努力,小朋友讀書是一條漫長的道路,我們做家長的教兒又何嘗不是呢,讓大家共勉之吧!
‹ 上一主題|下一主題