用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀??? ...
go

好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀??? [複製鏈接]

delete~~~

del~

醒目開學勳章

Re: 好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀???

係呀...今日收到通告,你唔講我都無留意﹐攪叉錯呀@#$%,學校唔用普通話都出句聲0丫,平時見我囡講普通話有紋有路,一下子唔該、唔教都唔出聲?整咁多門面野黎仲乜?學校為求學,唔係求門面ga ma,而家攪到兩頭唔到岸,嬲到我死呀﹗今年仲要換新校長,校長呀~~校長呀~~~你真係要諗諗計﹗   

我地家長都知學校係好靚,但入黎講明用普通話教學,點知原來係教,教兩年丫嘛﹗第三年唔教﹗唔係呀話?   

唉...有無d咩實際o既解決方法我地可以做呀?

學校又會咁既? 雖然我唔係紅馬家長, 但下星期阿囡會去後備面試, 我都好鍾意用普通教學架, 咁點算呀

醒目開學勳章

我都頭痕緊呀?無拿拿三年級無普通話?點算?有乜方法?寫信?

It is for the whole school or only P3, so strange  

Hi Sharon
呢間學校淨係一,二年級用普通話教,之後三年級開始就轉返廣東話教

hi vvmaykk

你囡囡而加派左邊間呀?如果紅馬有機會interview就即管去試下囉,因為佢都幾爭崩頭架,唔係咁容易入架

hi chole

你認為家教會幫唔幫到手?一係我地係度呼籲下紅馬p.2升p.3家長,一齊向學校返映下有無得諗呀?

此校是官校,一定唔理其它意見。

Hi Kitty

咁其實你認為我地係咪咩都做唔到?可唔可以同教統局反映一下?thx

hi minijelly

我囡囡派咗去官塘官小下午校, 但冇去註冊, 叩咗門去華德, 但我仍然想叩多幾間, 搵d更加好

minijelly

可唔可以同老師反影你地p.2家長意見呀? 冇理由話 cut 就cut架, 咁讀讀吓又唔用普通話教, 會唔會退步架? 學校有冇加強番普通話堂呀?

我想買的書不是普通話版不代表上課不用普通話,買的書是普通話版也不代表上課時一定用普通話,最好打電話去學校先確認一下,看看是否真的不教普通話再說吧,好象學校另外還有專門的普通話課,我想學校不會完全不教的吧,我見一些高年級學生普通話朗誦都幾好.
minijelly 寫道:
好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)o既家長呀???  
我個女今年升三年級,一路以來中文堂都係用普通話教架,睇到小朋友一路咁進步,証明普通話教學o既成功,係今年年頭有位家長話聽聞三年級開始用返廣東話授課,當時老師就話可能唔夠人手/師資,但仲味決定的,點知... ...今日亞囡派張書單返黎,發現中文書確實唔駛買普通話版,嘩...火到我吖,
第一我覺得學校完全無尊重過d家長,咁大件事,事前一d都無通知過家長,如果唔係當日個家長提問,大家跟本就唔知學校有呢個打算,
第二我揀呢間學校的其中一個原因就係因為普通話教學,當日學校都用呢樣野做selling point,而加有成績喇,就無端端扼殺小朋友學普通話o既機會
第三學校之前籌款,籌左好多錢,走去換晒LCD mon,大門口個電子屏幕,用咁多無謂錢黎換d唔係必須o既野???點解唔好好培訓d老師???

我實在係對學校o既政策好失望,覺得浪費學生o既心血努力! 請問有無升小三o既學生家長能夠分享下大家o既睇法?

thanks

用普通話教學是綽頭,吸引到家長, 但可能學校不夠普通話資格教師, 所以有心無力~     

醒目開學勳章

minijelly 寫道:
hi chole

你認為家教會幫唔幫到手?一係我地係度呼籲下紅馬p.2升p.3家長,一齊向學校返映下有無得諗呀?

搵下都好喎﹗

家教會真係唔知得唔得?如果搵唔知點搵,同搵邊位?話晒我每年都比50蚊會費ga ma...但我一d參與都無bor﹗哈哈~~

而家去搵家教會我諗都係無用,已成定局,書單都出埋。等三年級開家長會時一定要提出,下學期或四年級都有一線生機丫。真係嬲都出唔到聲﹗     

醒目開學勳章

macylovemama 寫道:
用普通話教學是綽頭,吸引到家長, 但可能學校不夠普通話資格教師, 所以有心無力~     

全中,就係唔夠﹗但d錢就用黎買呢樣、買個樣囉~~~哇...門口個電子螢幕不知幾大幾靚呀﹗

醒目開學勳章

[quote]
shanshanlee 寫道:
我想買的書不是普通話版不代表上課不用普通話,買的書是普通話版也不代表上課時一定用普通話,最好打電話去學校先確認一下,看看是否真的不教普通話再說吧,好象學校另外還有專門的普通話課,我想學校不會完全不教的吧,我見一些高年級學生普通話朗誦都幾好.[quote]

當二年級開家長會時已有個家長提過此問題,否則我仲傻下傻下都唔知,亦唔會留意ga﹗一個星期得兩堂普通話,點加強都唔會夠日日都有中文課呢?係唔係?唉~~~都唔知亞囡d普通話會唔會退步??

間間學校都有的plasma 或 LCD 電子幕可給學校加強D it feel    至於資源當然要給多D 一年級.....因為學校都是靠收生,才能生存     

三年級的學生都已上岸,又無助收生,鬼理你     

vvmakyy 寫道:
hi minijelly

我囡囡派咗去官塘官小下午校, 但冇去註冊, 叩咗門去華德, 但我仍然想叩多幾間, 搵d更加好

官塘區o既學校我唔係幾熟,不過聽其他媽咪講,好似藍田循道衛理小學校風,師資都唔錯喎,希望你囡囡快d搵到間心儀o既好小學啦
‹ 上一主題|下一主題