用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩轉直資,要學生瞓地下
樓主: smallfoothk
go

協恩轉直資,要學生瞓地下 [複製鏈接]

..【明報專訊】傳統女名校協恩中學新學年將轉辦直資,學校至今已有180名獲錄取及註冊的中一新生,當中近三成共63人獲批學費減免或獎學金,涉款佔總學費23.2%,較當初承諾的30%為低,餘款達36.7萬元。校方稱會繼續處理資助申請,並將向22名獲全免學費的合資格新生,提供每年1萬元的生活津貼。

協恩中學今年收到1517份報名申請,較往年超出近兩倍,不過校方早已預留學額予成績達首87%的協恩附小女生,故2012/13學年將有97名學生由附小直升,另外83人則是外校生。校長李鎮洪稱,學額分配制將沿用至現屆附小的小二生,今年9月入學的小一生將不再受惠,增加升學競爭。

今年入讀附小 不再「直升」

面對愈多外校生報讀,李承認部分來自各區基層小學,甚至有遠自屯門區的學生。新學年獲註冊的180名新生中,有38人獲發不同程度學費減免,可全免每年3萬元學費的學生有22人,另有25名新生取得獎學金。兩項資助款額,分別佔總學費16.7%及6.5%,較原先校方所預留的三成低,餘款近36.7萬元。

李鎮洪表示,學校會為學費全免的有需要新生,再提供每年1萬元的「實報實銷」生活津貼,包括交通、膳食等費用,相信會繼續有家長申請資助;若餘款仍未用盡,會撥入儲備予師生籌辦課程或活動。

首兩年不會加費

另外,校方的籌款委員會擬於5年內再籌5000萬元,資助有需要學童。李說,雖然目前籌得款項仍少於目標的5分1,但不打算調低「學費減免及獎學金」的預留款項,也無計劃全面轉授國際文憑課程。

他又強調,校方轉辦直資後首兩年不會增收學費,未來會視乎通脹需要,也不會削減於「雙軌年」多聘請的教師人手,以達至在往後6年,增加30名教師至100人的目標。

協恩轉為直資辦學,有家長憂會塑造「貴族女校」形象。李鎮洪笑言,學校不但對所有學生一視同仁,今年8月的迎新營,也會要求新生在校內留宿,效法校內的運動團隊成員,在室內運動場「瞓睡袋」、「打地鋪」,坦言這是德育,不怕被家長投訴。

..

回復 smallfoothk 的帖子

家長唔使咁緊張喎,人地都未喊惊,你就自己嚇餐飽先,我相信學校自有安排。有個朋友喺西區某小學做訓導主任,早排同啲六年班同學仔一行十幾人喺學校玩尋寶遊戲,星期六晚上開始,分幾隊人比賽,一直玩到半夜,跟住喺學校運動室打地舖,佢話班小朋友都不知玩得幾開心,問幾時再玩下一次。當然,學校會事前通知咗警方同相關部門,如果唔係,到時有警員或者街坊行過學校見到裡面黑麻麻有電筒照下照下,以為有賊偷野走去報警,咁就有啲掃興了。

好奇的問題,如果入到協恩瞓邊都冇所謂

bb86    發表於 12-5-23 17:05

如果我係這校的學生家長, 我都會較著重如redkoni所提醒的安全問題, 在安全及合規格的情況下進行活動, 家長大可向學校了解清楚.

我小朋友小學都有,學校有睡袋提供,自己有又都可以,有老師陪,好自然有家長探班,不過中學生唔使啩。危險?無咩啩,夜瞓通頂就難講。

yklee  阿女小學都有瞓操場,佢半夜同學玩到敷面膜.  發表於 12-5-25 11:21
One-Mama  A very good experience in life!  發表於 12-5-23 18:18

回復 One-Mama 的帖子

我想協恩應不是第一次讓學生留宿, 只不過以往只限校內的運動團隊成員, 今次輪到新生而已, 安全問題應已考慮周全

If it's not a fire regulation/safety issue, I can't think of any excuse of not allowing the kids to join such a wonderful experience @ their new school!

引用:好奇的問題,如果入到協恩瞓邊都冇所謂

原帖由 smallfoothk 於 12-05-23 發表
好奇的問題,如果入到協恩瞓邊都冇所謂
那180位女孩的父母也一定這樣想

阿囡 K1~K3 讀全日制, 三年既午睡都係瞓自備睡袋, 當時我都無想過是否符合消防條例.

傳媒報導有關協恩的運動員也曾經因為集訓而通宵瞓過室內運動場,與180位學生(未計老師)大無私樣留宿於該場所,明顯是兩回事,實不應相提並論,而且在未了解清楚實況之前,我覺得不要妄下結論校方是否巳經考慮周詳。任何學校舉辦這類活動,都會事先要求家長簽署免責文件,以保障學校的法律責任,不過,法例就是法例,無事由自可,如果一旦有意外發生而又發現不符合法例,連第三者保險都不會涵蓋,這是簡單的通識101。我純粹以事論事,並非針對協恩,對其他學校的類似安排我一樣有相同的問號,好心做壞事的情況其實很常見,如果令到協恩家長感到掃興,恕怪我實在不懂得討好別人。

Sumyeema1  做 mug 最近甘燥?  發表於 12-5-25 15:26
like_travel  redkoni, 您真係細心又週詳, 每件事都細心部署, 比起某些xx 在實行計劃之前原來無想過會帶出許多問題, 又立即推行!.... 學校做咩都係啱既 !  發表於 12-5-24 16:46
wyl  無須介懷, 大家都是理性討論, 汝之見只是提供多一個層面讓家長思考, 不存在掃不掃興的問題  發表於 12-5-24 09:42
1   2   3   6  8

引用:傳媒報導有關協恩的運動員也曾經因為集訓而

原帖由 redkoni 於 12-05-24 發表
傳媒報導有關協恩的運動員也曾經因為集訓而通宵瞓過室內運動場,與180位學生(未計老師)大無私樣留宿於該場 ...
我路過的,驚火災不如驚地震啦,唔相信係違例囉,攞D雙語法例出嚟辦專家,咪試下挑戰囉,洗唔洗講吡你知邊D逃徑可以挑戰呀?專家。。。

回覆:協恩轉直資,要學生瞓地下

I need some coaching here, still can't figure out the logic. I have no patience to go through the law line by line. The school should have passed all the fire safety requirements to run the day classes. Then what makes it more dangerous of having only 1/6 of the number of day time students staying overnight? I don't get it. In my old days, students from all 7 grades attend school assemblies inside the school hall every morning. I wasn't aware that the school had violated any fire safety rules.

like_travel  cannot agree more, this is common sense  發表於 12-5-25 11:35
redkoni  我個人覺得通宵活動「玩天光」並無不妥 - 如果無街坊投訴噪音的話,不過如果高調說「留宿」,註冊的場地用途是否應該要符合有關法例?  發表於 12-5-25 08:12
redkoni  I have raised my concern from a parent's perspective, but I am not supposed to know the facts behind the issue. Fair enough? Maybe you can tell me.  發表於 12-5-25 07:56

我係外人。我唔知條例有無限制(學校留宿),同有無砥觸防火條例,學校可以有學生入去上堂就係基本合防火同建築安全要求,有印象在打風,火災時有用社區會堂做住宿的臨時用途,有學校禮堂記得都用過(唔係指HY)。如果人為犯錯的話,意外嘅疏忽責任,出事要等官判先知結果。關鍵係家長支持,同學校站在同一位置。校方一定會巧慮到相關問題的風險。家長唔想佢去可以有好多方法,唔好攪到禁制令,司法覆核咁另類。Sorry,好似高調左,其實學校嘅活動,開開心心就好啦。

ABC-DAD 發表於 12-5-25 12:19
我係外人。我唔知條例有無限制(學校留宿),同有無砥觸防火條例,學校可以有學生入去上堂就係基本合防火同建 ...

Quote : 有印象在打風,火災時有用社區會堂做住宿的臨時用途

You are right as it is "Contingency Plan" but not for "Orientation Camp".

For health & safety, the orientation camp should take place at the proper & appropriate place such as open area (if they like student to experience the wild camp).  

回覆:協恩轉直資,要學生瞓地下

其實瞓課室地下有乜問題,我細女今年聖誕就曾在學校過夜!私小的小學生都做到,中學生又點唔得呀?

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

恕我失言,Contingency Plan 用得嘅地方,何解Orientation Camp 唔得呢。
瞓操場,如有雷暴,轉入禮堂好似好正常。我講嘅例子想話學校住一晚二晚係可以。
Why an open area is proper & appropriate place?
I think no place had I suggesting with health & safety issue. School?
I wonder if Orientation Camp need or need not to be a wild camp. It is out of my commentary.To hold an wild camp with 180 11's/12'girls in out door need an appropriate budget too.
Contingency Plan? What if it rain or thunder storm. You prefer knowing those school girls stay safe in school waiting for  pick up or ...

I may not be the appropriate person to judge it or other people, just share some ideas in a forum.Cheers.

redkoni  你用啲攪笑嘅中文,表面上確是緩和了討論的氣氛,不過我覺得其實因為你尊重別人的觀點,這樣大家都有討論的空間,佩服!  發表於 12-5-25 16:36

法例係死,人係生,好容易就可查清有冇犯法,無需要爭辯。攪清楚就玩得開心d啦!

我地要知道就係係合法場地,做合法野都會出意外架!所以最緊要係帶隊的老師在訓練德育的同時,有這個危險的意識先至係最緊要!

好喇,開波喇,大家玩得開心d啦!

like_travel  ohnono, 唔應該話開波, 應該係" 開惹火大會 " 似些  發表於 12-5-26 14:25
ABC-DAD  借ohnono 主場用一用,santander 綠色挺養眼,THX  發表於 12-5-25 16:40
santander  ohnono, 開咩波呢, 散左埸la    發表於 12-5-25 15:49
:verycold: :verycold: :verycold:

蝕底完來咁寫,我係另一嗰HY thead 度唔識打"蝕底" 用左"做老襯",真係......
‹ 上一主題|下一主題