用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 玫瑰崗中學好唔好?
go

玫瑰崗中學好唔好? [複製鏈接]

玫瑰崗中學好唔好?

我個仔派去玫瑰崗,請給意見??

Re: 玫瑰崗中學好唔好?

Very bad school now.  Poor discipline.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

今非昔比!

我個仔派得不好,明天到玫瑰崗面試!他全級考50,是屬
Band2頭的學生,這間學校我不太認識,你知不知校風如何?是band 2學校嗎, 你沒有其他同級學校可給參考!Thanks.
;-)

新成立私校...行IB國際文憑課程....學費$5270/mth.....8/2007年新校於深灣成
初中一暫借灣仔學校...招三班新生小班教學
英文科由外 國老師任教
f1-f4 MYP f5-f6 DP報考國際文憑試..與香

My friend has been teaching in this school for more than 20 years.  The discipline was bad 15 years ago.  Now, the discipline is much more terrible there.  If your son is a top band 2 student, don't try this school.  Why not try direct subsidy schools?

maglai 寫道:
我個仔派得不好,明天到玫瑰崗面試!他全級考50,是屬
Band2頭的學生,這間學校我不太認識,你知不知校風如何?是band 2學校嗎, 你沒有其他同級學校可給參考!Thanks.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Maglai

How about your son result of interviewed of rosaryhill school.

Dear maglai

pls check pm

Hi Ian,

你好, 考試已成功了..thanks.
但聽人講是band 2, 校風一般. 不過我都會再找其他中學, 如果真沒有人收, 我都會照讀玫瑰崗, 好過他原本派的band3中學.  你有何意思可供參考??? 最緊要要嚴, 同埋d學生順, 因為我個仔都好順, 我唔想佢學怪.

我今日見到有個玫瑰崗的學生, 好似成個爛仔咁! 令我有d
擔心
;-)

我兩年前係玫瑰崗中七畢業,由中一讀到中七. 我可以好肯定同你講冇band 2. 應該係band 3尾. 學生唔係太順. 不過建議你比佢搭校車,因為比較限時限刻, 起碼預到佢幾時返到屋企.
同埋佢孝分班入左邊班呀???因為好o的既班真係唔同d, 一般來講老師平均都質素好些少. d學生又會順d, 因為都有部份玫瑰崗小學升上去,而佢地d程序係好d, 因為係英文小學, 如果""綑""呢d會好d囉嗦!3

maglai 寫道:
Hi Ian,

你好, 考試已成功了..thanks.
但聽人講是band 2, 校風一般. 不過我都會再找其他中學, 如果真沒有人收, 我都會照讀玫瑰崗, 好過他原本派的band3中學.  你有何意思可供參考??? 最緊要要嚴, 同埋d學生順, 因為我個仔都好順, 我唔想佢學怪.

我今日見到有個玫瑰崗的學生, 好似成個爛仔咁! 令我有d
擔心

Hi maglai,

你好,我唸你個仔實考得到, 因為十個都有九.九個入到,因為班數好多.質素參差不齊.紀律也很差,校方統籌不必多說,師資的質素你可以慢慢了解,(如果有機會的話.)
當初我都覺得是好學校,我都跨網,因為我知道我個仔不是很叻,可以讀到Band 2.但慢慢了解又接觸校方.知道這校真是麻麻.現在很多學校都是這樣.最緊 要是自己和家人.

你好. 多謝你的意見, 我想問你 在香港區有那幾間比較好的可給我作參考, 我要中文中學, band 2. 很多人說不好, 令我很擔心. 暑假差不多完了, 我不知道可以怎樣做? 請給我意見! 你仔仔還有在這裡讀書嗎?
;-)

maglai 寫道:
你好. 多謝你的意見, 我想問你 在香港區有那幾間比較好的可給我作參考, 我要中文中學, band 2. 很多人說不好, 令我很擔心. 暑假差不多完了, 我不知道可以怎樣做? 請給我意見! 你仔仔還有在這裡讀書嗎?

如果你兒子是band 2頭,可以試下"鄧鏡波書院"(在灣仔堅尼地道),它是一所不錯的band 2頭中學。
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

李潤田....衛理有無試過??你仔係band 2頭呢d應該無問題的

慈幼英文中學, 都好好! 原校小學好多升上中學,校風唔錯

Wong多謝你我意見, 但我個仔英文不好, 但都合格. 如果要他入英, 我怕他追不及, 最緊要想找一間好操行的學校. Anyway, thanks a lot.
;-)

多謝你的意見, 但我聽講這間中學是收一些有在學習上有障礙的學生, 是嗎?
;-)

多謝你我意見, 明天我會致電這中學, 問一問收生的情況
;-)
‹ 上一主題|下一主題