用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

芯媽

sorry sorry        我太多心喇 唔好嬲唔好嬲, 罰我打多幾次, 芯芯芯芯芯芯芯芯     
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

麻煩各位1D家長,

我都找不到語工(5)的工作紙??????

Super_nanny ,

早知今日見面時CHECK吓個書包先啦

Super_nanny 寫道:
Hi all 1D 家長,

請問有沒有語工(5)的工作紙? 如有的話, 請告訴我工作紙的內容!
謝謝!  

各位1D家長:

我囡囡要揀依四項喎喎喎喎喎  

1. 小廚神
2. 小型網球
3. 閱讀小組
4. DRAMA

hi super_nanny & sephina,
我都找不到語工(5)的工作紙,但有張筆順練習(4)。會唔會就係個張。有時上網資料同實際都有出入,不用太擔心。

hi venus,
不要太在意,那只是小事啦。

另你們揀了全方位學習未呀!可否分享一下。

芯媽

真的,29/9/2006不用上課,在學校裹已confirmed老師了!你阿女幾叻!
quiz 寫道:
Dear All,
阿女話明天不用上課, 因為係教職員發展曰, 手冊係咁寫, 但無見到Notice, 你地知唔知係咪真呀?

Sephina & 芯媽,

大家都沒有語工(5)的工作紙,應該沒有派,唉!放心啲!唔該!

我小朋友選擇全方位學習活動:
1)小廚神
2)創意夢工場
3)Creative Drama Workshop
4)遊戲小組

其實我都慣咗架啦    一係就同學攞咗佢的工作紙回家 一係就話唔知在那?(其實交咗比老師)    penm.永遠漏咁D生字    手冊抄唔哂 :tongue: 其實我都知佢專注力很強(除咗學習方面), 因為佢每日都會記得問妳要帶咩小食噃學食   回家就八比妳邊個鍾意邊個,邊個打邊個,邊個食咗邊個D嘢啦,.........等等        
所以我實會放心喎   
Super_nanny 寫道:
Sephina & 芯媽,

大家都沒有語工(5)的工作紙,應該沒有派,唉!放心啲!

請問有沒有今個月的飯單?因為我昨天看見我的女兒回家後,校服很污,所以我想知道,但是上次我又沒有抄寫下來.

SABEMA,
3/10 (二) A餐/粟米肉粒粉  B餐/越式香茅豬扒飯
                   C餐/翠玉瓜免治牛肉飯
  你囡囡係唔係食C餐,我囡囡都係攪到成件衫係茄汁
如果要飯單,話我知你囡囡個名,我叫 adrienne 交比佢?

P1D 是否每星期五的創意科技堂要穿體育服?
因為我囡囡話要穿,但是手冊沒有寫.(可能她聽錯)
我只是知道每週一要穿.
請問是否有其他家長知道?

我囡囡都是冇話要穿著體育服。

SABEMA,

創意科技堂應該是電腦課,我想不用穿體育服.

SABEMA 寫道:
P1D 是否每星期五的創意科技堂要穿體育服?
因為我囡囡話要穿,但是手冊沒有寫.(可能她聽錯)
我只是知道每週一要穿.
請問是否有其他家長知道?

我想應該是教創意科技的老師就是體育老師,故此我囡囡
認為上這位先生的堂就必須要穿體育服.
今早囡囡非堅持要穿,唉!唯有讓她穿了.

返學的途中,亦見到其他同班同學,個個都沒有穿體育服.
今次只好當作一個教訓吧.

芯媽

我仔昨日話你囡囡anson最近成日cry喎, 冇咩事嗎? 我叫阿仔問下anson
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

謝謝Venus告訴我呀!
是嗎她在學校成日    她並沒有告訴我知呢?
老師亦沒有告訴我 但我想可能只是一些小事,所以老師沒有通知我們呢。
其實我的囡囡是個很容易 的小女孩,小小事都會 ,近日她亦開始不太喜歡上學,我想亦因為課堂上了軌道,欠缺新鮮感,且上課時數亦長,不像幼稚園的階段輕鬆,慢慢地覺得原來比她想像中的是有距離,故未能習慣。早前她亦向我提及不想返學、不想參加朗誦及不想參加全方位學習的項目。
我相信這是小朋友的過渡期,只要我們耐心的輔導及指導她,定必會適應過來。
唔知有沒有其他的小朋友像我囡囡的情況,可以一同分享
芯媽

芯媽,

妳個女anson是否ms shum group的,我個仔話
anson多數上完ms shum堂返嚟就會 "cry"0架啦!妳試
吓問佢係咪唔鐘意上呢堂,定係俾老師鬧過?  

謝謝你們的關心,我將會好好的研究一下當中的原因。惟小女一般不太喜歡告訴我很多學校的事情,尤其衰嘢添。我只是知道她近來不太喜歡上學,其實我亦打算與班主任聯絡一下,了解一下情況,但不知這樣做會否過於緊張     
芯媽

hi   芯媽,
          点會過於緊張呀!我仔仔好鐘意返學,我都想和老帥了解吓仔仔在校內的情况,何况你女女己show俾你知她近來不太喜歡上學,而且時常在學校cry, 更加要深入了解,和老帥傾吓講埋她的情况,,老師起碼會pay attention 在她處,多留意吓 what's wrong with her in school?
而你亦可赏試和她以傾心事形式去了解,因我tiger都唔講學校事給我聽,但在睡覺前,我愛和他在牀上傾心事,有時都有料爆架,try 吓啦!don't worry......take it easy.
Tigermom

hi 芯媽,
我囡囡時常同妳女兒一齊玩,Ellie也曾問過Anson為何 ,有次她表示是D同學仔排隊的問題,據我所知每日小息過後要排隊上課室,但有D同學總會"時時"唔聽話,令到老師冇送手指公比佢哋,有時我女兒噃來講噃都    ,但就冇 ,不知到是否這個原因呢 ,Ellie也提及過每逢小息后妳女兒都會    ,芯媽嘗試了解一吓吧!

謝謝妳們的關愛及提供寶貴的意見,令我有好親切的感覺,另亦使我體會到這bk有互助的效能。   
星期一我亦打算和班主任傾下,了解原因,再跟你們分享、指教。

芯媽
‹ 上一主題|下一主題