用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 我囡囡是P.1D班
樓主: 芯媽
go

我囡囡是P.1D班 [複製鏈接]

Re: 我囡囡是P.1D班

sephina,

上次"盧校長與你有個約會"曾經問過你有否派發閱讀手冊一事,前天Miss Poon 主動致電回覆是已派發有關"普及閱讀獎勵計劃"(即繳付$8的那一個)的閱讀手冊(學員記錄冊),但未派發與公共圖書館合作的閱讀手冊(綠白色表格),終於明白了.亦希望不會混淆你!

另外,Miss Poon 回覆未派發英文月刊(較早前訂閱),敬請留意!

Super_nanny

咩英文月刊呀?
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

Venus,

是九月二十日的通告No.P009,訂閱費用$110的"Hi, Charlie",One Stop English老師會用的.

跟據囡囡的小道消息:
今天同學間發生了流血事件:
流血事主:Hanghang (面部)
有份參與事件及被老師叫出課室處理事件的同學eo, Iknos, Hanghang
事件簡述:iknos用個file打Hanghang個頭,跟住就產生爭執。繼而發生流血事件。

芯媽

芯媽,

芯芯好詳盡啊!

其實我描述予大家知是想各位就事情輔導及協助教導一下d小朋友,始終咁細個小朋友爭執事情一定會發生!
希望各位不要誤會我刻意將小朋友d過失張揚。亦希望Hanghang 無咩大礙啦!
芯媽

芯媽,

明白!

各位1D班家長,

今天派了Maths & You 1C -textbook and workbook. 請問有沒有派a free Complimentary copy of Revision Exercise 1C? 請告知!勞煩各位!

沒有a free complimentary copy ----
芯媽

芯媽,

知道!謝謝回覆!

星期一要與學校跟進下先.

聽到有意外的事情, 真係擔心, 我仔都有講件事發生的情形, 因為佢坐在附近, 希望Hanghang傷口快D好返, Leo & Iknos的家長都唔好太怪責佢地, 可能佢地都唔知會咁大件事, 另外提提大家, 如果有給小朋友用膠file or 包書膠的話, 請把尖角修剪一下(我會把仔仔的膠file及包書膠角位剪圓), 因為角位好尖, 好容易傷到自己及傷到他人, 所以都係小心d.

芯媽 寫道:
跟據囡囡的小道消息:
今天同學間發生了流血事件:
流血事主:Hanghang (面部)
有份參與事件及被老師叫出課室處理事件的同學eo, Iknos, Hanghang
事件簡述:iknos用個file打Hanghang個頭,跟住就產生爭執。繼而發生流血事件。
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

多謝關心! Heng Heng 知錯了, 我會向學校跟進如有進一消息會同大家分享,還有昨天 Heng Heng 的家課本上是空白,我問他老師有沒有檢查, 他説如果沒有通告要附加就不會檢查,請幫忙問一問有沒有? 謝謝

HENG HENG 希望你快D好返.

估唔到咁多1D 班家長係度.

其實大家認為要唔要同老師 & 校長開一個會呢 ?
我只係覺得 1D 班 D 操行要唔要認真處理一下呢.......

謝謝!
:

happy

你個提議都幾好喎, 最好就係要埋小朋友一齊同校長傾, 睇下有咩可以改善.

HAPPY^.^ 寫道:
其實大家認為要唔要同老師 & 校長開一個會呢 ?
我只係覺得 1D 班 D 操行要唔要認真處理一下呢.......

希望hengheng快D好噃啦!我個女本家課本上一樣是空白的   

另我想問星期五是否有派通告呢?
因為我只得有關"小學體育培訓課程時間表",我囡囡話另有通告, 但是不見了 , 請各位幫忙     

謝謝! 還有一張通告是[ 有關持續評核事宜 ] NO.P021 附有評核標準 < grade A-E > 主要是評核學生日常的學習表現和態度給予評估, 分別有下列

1.Conscientiousness in learning
2.Active participation in learning task
3.Willing to ask and express their views
4.Capable of collarborating with other students
5.Handing in homework on time
6.Observing class rules

sorry!   忘記了還有訂飯盒單

唔該哂,非常詳盡   
‹ 上一主題|下一主題