用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

carcar,

我都被個仔搞到頭暈暈....d嘢講d唔講d,樣樣都要估估吓!

背詩...我仔話係用廣東話喎,都唔知係咪佢將"個人意願"當成真...真係R哂頭!

原帖由 carcar 於 09-9-4 22:40 發表
今日見到d測驗時間表, book list真係睇到頭都暈埋...
亞仔又唔識自動波做功課, 要等我番黎先做,,真係令人擔心..

係呢背唐詩, 我想問係背廣東話定係普通話呢?? 如果係普通話, 我都唔識讀....

仲有本david故事書, qu ...

HI HI..我仔仔係一望班架~我同你一樣見到d測驗時間表, book list真係睇到頭都暈埋,我知道背唐詩係背廣東話架~因為8月24日家長會有講到~另外,其他果D我就唔係好明喇..至於燈籠我都要快D整起佢先得呀,你有冇DL張通告呀??
而家我最緊要係默書,我好擔心呀~HELP  

今日見到d測驗時間表, book list真係睇到頭都暈埋...
亞仔又唔識自動波做功課, 要等我番黎先做,,真係令人擔心..

係呢背唐詩, 我想問係背廣東話定係普通話呢?? 如果係普通話, 我都唔識讀....

軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

10月2先中默, 唔洗擔心喎, 每日寫一個都夠時間. 比d心機

通告我dl左喇.

介紹個web site比大家
只要輸入中文字(每次最多5個), 就可以print出生字薄, 有埋筆順嫁

http://src.tpc.edu.tw/eword/

BB豆,

我哋一望班都未上va,個燈籠未話要做住嫁...呢個係課堂功課嚟嫁,材料會喺堂上派發...但亦都可以拎返屋企加工及親子完成

原帖由 BB豆 於 09-9-4 23:30 發表
HI HI..我仔仔係一望班架~我同你一樣見到d測驗時間表, book list真係睇到頭都暈埋,我知道背唐詩係背廣東話架~因為8月24日家長會有講到~另外,其他果D我就唔係好明喇..至於燈籠我都要快D整起佢先得呀,你有冇DL張通告呀 ...

carcar,

好正呀!
多謝分享!

原帖由 carcar 於 09-9-5 08:37 發表
介紹個web site比大家
只要輸入中文字(每次最多5個), 就可以print出生字薄, 有埋筆順嫁

http://src.tpc.edu.tw/eword/

carcar :

我知架喇~希望大家都比心機啦~  

原帖由 carcar 於 09-9-5 00:04 發表
10月2先中默, 唔洗擔心喎, 每日寫一個都夠時間. 比d心機
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

首先歡迎bb豆, 見你開左個望班post都想叫你過黎, 熱鬧d
fifi: 個花燈要比賽gar, 唔係課堂功課, va堂派完材料然後帶番屋企, 仲有lee份係親子功課, 我就準備請槍, 因為我art差到死, 只係識畫火柴人, 我諗你個仔上堂都幾留心, 圖書証一事我諗係真, 只係我地果班未講
carcar, 唐詩我只係識兩首, 真係醜, 讀普通話好唔順口, 我都好似聴到冇話要用普通話, 不過默書就應該係普通話, 英文故仔書好似係要識晒果d 詞語之後再要知道故仔講乜就可以, 應該係中文意思, 亞女由幼稚園開始佢都係自己攞功課出黎做, 因為我係唔會理佢, 佢好驚老師, 唔好俾小朋友睇得出你緊張過佢, 咁佢會好依賴你, 有時佢攞功課出黎做都會呻下, (又要做功課, 乜乜乜等等), 我就會話, 唔緊要, 唔好做啦, 幫佢收埋, 好攪笑, 咁佢就會收聲, 死死氣做功課

你地有冇執書包? 你地識唔識分幾時帶reading, 閱讀堂又係乜, ge係咪帶英文書就得, 好鬼亂

喧嘩
我知個花燈係參加比賽的...我只會當課堂功課咁參與,嘻~

原帖由 喧嘩 於 09-9-5 23:08 發表
首先歡迎bb豆, 見你開左個望班post都想叫你過黎, 熱鬧d
fifi: 個花燈要比賽gar, 唔係課堂功課, va堂派完材料然後帶番屋企, 仲有lee份係親子功課, 我就準備請槍, 因為我art差到死, 只係識畫火柴人, 我諗你個仔上堂都 ...

carcar,
我黎搭訕...

1. 去年背唐詩係背普通話.
2. 本david故事書,quiz係小測,用英文.
3. 圖書証事宜,不用交相.學校圖書館在14/9開放.

哎吔....我仲比咗張相個仔for圖書証添!!!

背唐詩....家長日老師話上年用普通語背,效果無咁好喎,所以今年用返廣東話

果本story book"daivd and the giant"...都唔知點同佢默習,我只係照平日果d故事書咁同佢讀咋

原帖由 chanst 於 09-9-7 00:38 發表
carcar,
我黎搭訕...

3. 圖書証事宜,不用交相.學校圖書http:/ ...

仔仔有提過AV堂要帶枱墊, 你地小朋友有講嗎?

原帖由 chanst 於 09-9-7 00:38 發表
carcar,
我黎搭訕...

3. 圖書http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=65&cb=12345609&n=a96c679c証事宜,不用交相.學校圖書http:/ ...

thank you chanst, 歡迎你多D上黎指點我地LEE班迷女朗, HEHE

我仔交咗張相比老師for圖書証喎,而老師仲話"要盡快交"添.....真係"迷"一樣!

亞女話要帶報紙墊枱喎, VA堂, 我話點會帶報紙, 咁DIRTY, 佢就話雜誌呀, 因為D膠水會整到周圍都係, 我話高年班媽咪話帶膠墊喎,  (佢知邊隻), 佢話唔洗, 會(貢)起喎, 佢講到似層層咁, 我諗住俾佢帶雜誌囉, 如果帶錯, 佢會同我再講
雖然老師話果本DAVID唔洗串字, 明點解就得, 亞女都好難唔串而認得點解

喧嘩 :

SORRY ...我初頭都唔知呢邊有咁多媽咪架...呢家開始係呢邊講多D野交流一下先...默書果度我依家日日都同佢默書,暫時OK啦..不過生字仲未開始呀...至於英文圖書有D困難呀...你地點幫D小朋友架..比下個建議我吖...@@!!

✿【         】✿

原帖由 喧嘩 於 09-9-5 23:08 發表
fifi: 個花燈要比賽gar, 唔係課堂功課, va堂派完材料然後帶番屋企, 仲有lee份係親子功課, 我就準備請槍, 因為我art差到死, 只係識畫火柴人, 我諗你個仔上堂都 ...

FIFI :

我問左高年班D哥哥姐姐喇.佢地話會有圖書証會派比我地架..然後去借書喎.佢仲話會分好一箱箱寫住FOR邊年級借架..每箱都有學校比我地個LIST入面D圖書架...叫我地唔好咁擔心添~

原帖由 fi-fi 於 09-9-7 20:21 發表
我仔交咗張相比老師for圖書証喎,而老師仲話"要盡快交"添.....真係"迷"一樣!

喧嘩  :

膠墊...我仔仔平時帶開食飯果張唔知得唔得呀..軟身防水架..仲可以摺得埋添...等我聽日打去問下老師先~因為過兩日有AV堂喇~

原帖由 喧嘩 於 09-9-7 22:04 發表
亞女話要帶報紙墊枱喎, VA堂, 我話點會帶報紙, 咁DIRTY, 佢就話雜誌呀, 因為D膠水會整到周圍都係, 我話高年班媽咪話帶膠墊喎,  (佢知邊隻), 佢話唔洗, 會(貢)起喎, 佢講到似層層咁, 我諗住俾佢帶雜誌囉, 如果帶錯,  ...

BB豆,

唔理佢咁多喇...佢話要交相咪比佢交,到時無用就自自然然退返轉頭!!!

原帖由 BB豆 於 09-9-7 23:12 發表
FIFI :

我問左高年班D哥哥姐姐喇.佢地話會有圖書証會派比我地架..然後去借書喎.佢仲話會分好一箱箱寫住FOR邊年級借架..每箱都有學校比我地個LIST入面D圖書架...叫我地唔好咁擔心添~

...
‹ 上一主題|下一主題