用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

原帖由 kartimmi 於 11-10-19 01:04 發表
嘩,好多資料,好詳盡,多謝分享 解答了我不少問號

因為囡囡好大機會讀york, 所以search多d info. 我之後都會報km, sc and lh. 不過囡囡係7月b, 呢3間收的機會都唔大, 因為有好多超大b and 大b爭. 如果呢3間唔收, 囡囡就會係york讀pn.

原帖由 chichiho 於 11-10-19 14:57 發表

中英文班 = 主流班?
學校同我講係明主流班

係呀.

我9月中交表.而家咩消息都冇..如果full咗..真係白比個報名費...-__-"

原帖由 beirut 於 11-10-19 13:13 發表
咪係囉! 我十月頭先寄form, 未收到acknowledgement, 我頭先打去問下,佢地話比較忙,遲d會寄.  咁我順便問下咁實情係咪pn已經full左,佢就依依哦哦咁話其實依家仍然接受application.
咁即係點?

...

原帖由 namkaman 於 11-10-19 09:42 發表
學校剛覆左我電話,唔收仔仔pn,收左再下年k1喎。我仔仔果日都指出左所有答案的呀,爸爸仲要係舊生都唔收。 仲同我講話我仔仔表現好好但學位有限喎。 ...

佢地應該系舊生優先ga,真系第一次聽到話唔收,對我黎講好surprise。咁佢地offer K1 主流班定國際班比你仔仔?同埋會唔會系因為你仔仔系細仔所以先唔收呢,無理由答啱曬會唔收ga,你試下寫封英文求情信比校長啦,我啱啱先親自到學校問過K1問題同交留位費,然後個校務處小姐叫我寫信比校長wor。

原帖由 chichiho 於 11-10-19 10:50 發表

我女女都係呀,學校話已經無晒位
不過都好喇,收左K1再下一年有著落

起初我都系咁'言念' ,因為起碼唔使擔心下年要再考學校,就算真系考其他學校,都起碼有個大後備先。

咁你收到咩野K1 offer啊?主流/國際? am/pm?

原帖由 ManMan918 於 11-10-19 12:15 發表
我10月3日call 佢地問佢地仲收唔收pn application, 佢地話仲收, 仲叫我個支票抬頭記得唔好寫錯 ...

既然學位一早full哂, 點解仲叫我send application去呢?

我估佢地仲有K1學額,同埋11月5日先要交pn留位費,可能有學位多出,想繼續收waiting list。

請問收到K1 offer only既家長,需要於11月5日前交留位費及書薄費嗎?

係呀, 唔洗係york到讀pn都有york k1做後備咪仲好, 咁小朋友pn讀間無咁貴都得丫ma

原帖由 loveannis 於 11-10-19 16:17 發表

起初我都系咁'言念' ,因為起碼唔使擔心下年要再考學校,就算真系考其他學校,都起碼有個大後備先。

咁你收到咩野K1 offer啊?主流/國際? am/pm?

回覆 141# 大白豬 的文章

其實我都係咁plan, 黎緊會報埋HKPS,KM,SC. LH就巳經報左,但SC/LH嘅campus離屋企太遠,priority 低d.

不過好似你講,這幾間都係超多人報,都係考到先算law

乜8Oct interview 果d大多數唔再收架? 咁full 晒又繼續in 人, 唉, 真係好失望, 我八月中已經寄application 架, 到8Oct 先有得interview, 而家仲要話full 晒 =_=

原帖由 kartimmi 於 11-10-19 17:24 發表
其實我都係咁plan, 黎緊會報埋HKPS,KM,SC. LH就巳經報左,但SC/LH嘅campus離屋企太遠,priority 低d.

LH 係邊一間呢?

回覆 150# chichiho 的文章

Learning Habitat - 學之園

原帖由 kartimmi 於 11-10-19 17:24 發表

hkps我都想報,不過我地同囡囡用開廣東話溝通。佢對英文指令反應麻麻。如果抽到普通話in就更加唔駛in. 所以考慮中。

最近好似無聽到有家長話系15/10 in,好心急知道結果,唔知系暫時未有新一輪interview住呢?

原帖由 大白豬 於 11-10-19 18:28 發表

hkps我都想報,不過我地同囡囡用開廣東話溝通。佢對英文指令反應麻麻。如果抽到普通話in就更加唔駛in. 所以考慮中。

下?原來HKPS要用全英文或全普通話interview咖?死啦咁,一定無機會啦。

原帖由 loveannis 於 11-10-19 18:38 發表

下?原來HKPS要用全英文或全普通話interview咖?死啦咁,一定無機會啦。

係呀!去到抽籤,一係英文,一係普通話。抽到普通話可以返屋企唔駛in. haha...

其實大家如果無pn offer,而york又係你心儀學校,你地可以keep住寫求位信俾校長。我相信下年5月要交註冊費時,一定有位free出黎。

回覆 144# loveannis 的文章

佢收我仔仔主流班。好老實,佢唔收我仔仔PN又點會俾國際班的OFFER呢!佢地一開始都講到國際班好難入,就算讀佢地國際班pn都唔一定收返國際班k1。而且佢現在有pn offer的同一時間都k有1國際班offer,仲邊有咁多位。
我知道咁多人報佢有咁多選擇都唔好點收細b,而且佢地係一路見一路俾offer,之前見左咁多學生,咩位都冇啦!就算到我地08/10 in的時候仲有都唔會多,果日都仲有咁多人in,收到收大b啦!
我諗係咪舊生都冇用,咩月份出世有用啲。佢地都收到連waiting都唔再offer,我諗寫求情信都冇咩用。而且真係有人用求情信可以有位嗎?佢地一年都可能收好多,真的會睇嗎?
雖然我自己明知已經冇機會,但我都會照寫信囉,我真的好想仔仔讀york,冇得讀pn我都一定會俾佢讀k,但我想仔仔可以快啲溶入york的學習環境,所以我真係好想仔仔由pn開始讀。

原帖由 namkaman 於 11-10-19 21:58 發表
佢收我仔仔主流班。好老實,佢唔收我仔仔PN又點會俾國際班的OFFER呢!佢地一開始都講到國際班好難入,就算讀佢地國際班pn都唔一定收返國際班k1。而且佢現在有pn offer的同一時間都k有1國際班offer,仲邊有咁多位。
我知道咁 ...

我非常替你難過,然而,你可以先選擇報York的PG,亦系幫助小朋友融入校園生活的其中一種方法。

其實我都唔知York 有waiting list,因為上黎forum講親都系得到offer或者有朋友被reject,但就無提及過有waiting list。我認為,會唔會K1 offer等於系waiting呢?

我囡囡都只得K1主流班offer,不過信內有提及佢有列入PN waiting list 內,但我都寫左封信俾校長,希望有PN位啦﹗
另外,我想問吓各位家長,信內的K1書薄費係咪已經等於註冊費呀﹖

原帖由 bearyenyen 於 11-10-19 23:46 發表
我囡囡都只得K1主流班offer,不過信內有提及佢有列入PN waiting list 內,但我都寫左封信俾校長,希望有PN位啦﹗
另外,我想問吓各位家長,信內的K1書薄費係咪已經等於註冊費呀﹖ ...

K1下下年先開始wor,咁快就要交期票啦?我以為只交660留位費就ok添。

我今日去過York問過,其實系3樣野黎。
1. 我收到offer letter之後5日內要交$732期票做pn書薄費

2. 11月5日前要交$660留位費, 但學校下星期先會出信通知家長交費事宜同埋封信會有迎新日資料,問家長會否出席

3. 下年入學前(唔知系咪12年5、6月左右)再交註冊費,連同校服費、茶點、雜費繳交,確認8月入學。
‹ 上一主題|下一主題