用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節有感
樓主: bb630
go

[音樂] 校際音樂節有感   [複製鏈接]

connieckyip 發表於 18-3-15 23:00
台灣女評判是S Cheng嗎?

我諗係Dr CY Hung... 去年小女遇上她,幸好也over 80...(emoji)但賽果令人費解 except winner 是明顯的。

今年遇到S Cheng, 她很nice,賽果分數也正常。

​那位菲律賓籍評判也是勁人。在菲律賓是受尊重的人物。不過在一些港媽眼中也只是垃圾評判一名。大家音樂節有感時還有感,但起碼不要讓別人看來傷感。

octatonic 發表於 18-3-15 23:59
​K和S字頭的評判都是有品味的。看他們的評語便知。只能說他們竟不知道大家竟然是這樣玻璃心。建議委員會下 ...

校際比賽目的為何? 原來是找出有品味的未來演奏家的話,咁真係唔好意思,我報錯名了!因為我以為是一個鼓勵性的學生音樂交流!

你咁講唔啱,最好應該全場打和,唔使分冠亞季,仲更加皆大歡喜!Super super!

gigayan 發表於 18-3-16 00:52
校際比賽目的為何? 原來是找出有品味的未來演奏家的話,咁真係唔好意思,我報錯名了!因為我以為是一個鼓 ...
[url=]​[/url]在說評判有品味。並沒有在說要找出有品味的未來演奏家。但也竟然會引人自爆:想我的小孩有品味?不好意思,我們沒有興趣。我們要的只是鼓勵。要知道這些東西並不是 mutually exclusive。鼓勵亦不可以永遠靠外在因素幫助的。自己教懂自己孩子正面思考,相信他們未來必定畢生受用。他朝被上司被客人d老x時也不用驚慌流馬尿。

octatonic 發表於 18-3-16 01:06
​在說評判有品味。並沒有在說要找出有品味的未來演奏家。但也竟然會引人自爆:想我的小孩有品味?不好意思 ...

你冷靜D,唔好咁激動! 唔使下下搬點教仔出嚟!如果個比賽目的,同我預期嘅唔同,自己未夠資格參加,咁以後唔報名有咩問題呢?

Btw, 我只係會教我小朋友「有錯就要認,打就要企定」。真係唔識教佢自己無錯都要企定俾人鬧到d老x!難道閣下覺得帶埋阿媽返工係人工包埋嘅?

​​唔使咁多難道閣下。我只是點出你胡亂引用我認為評判有品味的意思。我冇興趣知你點樣教仔。亦睇唔出點解攞低於八十分同俾人鬧到狗血淋頭有乜嘢關係。我亦只是點出他們長大後一定會遇到只能靠自己解決的問題。大人點樣教細佬仔,都不一定同他們將來出嚟社會如何處事有什麼關係。平日當然要教他們正確的人生觀。但遇到突發事件,例如校際音樂節分數低,不正是最佳的機會教導他們在逆境中仍能保持正面思考的技能,段練出強人的精神嗎?次次都高分的話,或者小孩事事順景,再教這些東西豈不是紙上談兵?我明白你們都疼惜自己小孩,想他們每次努力後都會有80幾分,但這些都是迪士尼樂園童話故事。倒是你的溫室越好,他們將來可能越慘。。

回覆樓主

誰是評判也好,去到比賽後期了,只需繼續支持自己的小朋友努力做好比賽就足夠!其實小孩子最重視的,不是外人的三言兩語,又或者獎項,他們最重視的還是身邊家人支持!提醒小朋友無論結果如何,勿忘學音樂的初衷。

octatonic 發表於 18-3-16 01:40
​​唔使咁多難道閣下。我只是點出你胡亂引用我認為評判有品味的意思。我冇興趣知你點樣教仔。亦睇唔出點解 ...

多謝閣下長篇大論的教導,夜啦,早點就寢,晚安!

鼓勵性的學生交流比賽,我介紹你參加聯校音樂大賽,應該比較適合

今次我小朋友自己都講,前所未有的得到7字頭,最初取分紙時真的好失望,因為好努力練習,分紙上評語都讚有些地方做得好好,但結果分數不高

我和老師都與他分析每一句評語,結論是整首歌最重要的技巧未掌握得好,因為練習時總是馬虎唔肯改,雖然有幾處評判口中所講只有少數參賽者做到的地方,分紙的評語都讚佢做得好,但看整體評語,佢未達merit的水平,所以要針對弱點再下苦功。

經過這次,小朋友對於以往馬虎唔聽老師講去改的技巧,練習時比以前認真了

其實挫折也是一次學習,一個經驗,一件好事

gigayan 發表於 18-3-16 01:42
誰是評判也好,去到比賽後期了,只需繼續支持自己的小朋友努力做好比賽就足夠!其實小孩子最重視的,不是外 ...
true, 小朋友已經忘記不快,開始準備下一個項目了依家剛剛好有個機會可以投入多些少其他興趣愛好。

不過佢有時都會自己感慨一句,我都係最愛鋼琴!

b3410 發表於 18-3-16 08:39
true, 小朋友已經忘記不快,開始準備下一個項目了依家剛剛好有個機會可以投入多些少其他興趣愛好。
...

我個個話可能鋼琴自己無咩天份啦,所以無獎都唔太失望!今次練習過程自己有用心,已經對得住自己。

很快又預備第二樣自己有興趣嘅比賽,又再埋頭苦幹。

easymo 發表於 18-3-16 06:28
鼓勵性的學生交流比賽,我介紹你參加聯校音樂大賽,應該比較適合

有心!

b3410 發表於 18-3-16 08:39
...

係呀,緊接就是第二第三項校際的比賽項目了,所以鋼琴比賽當晚已經收拾心情練習其他了

octatonic 發表於 18-3-15 23:59
​K和S字頭的評判都是有品味的。看他們的評語便知。只能說他們竟不知道大家竟然是這樣玻璃心。建議委員會下 ...
K 評判的評語確是別樹一格,前所未見

熊貓BB 發表於 18-3-16 00:07
我諗係Dr CY Hung... 去年小女遇上她,幸好也over 80...(emoji)但賽果令人費解 except winner 是明顯的。
...

我仔仔就係呢個評判,今次已經參加比自己級數低的級別(六級), 亦都做到老師教佢嘅嘢,但都係只得80分, 所以都有點心有不甘。

回覆 giselecc 的帖子

我都是Dr CY Hung做評判,我未見過一個評判好似佢咁有心,慢慢解釋首歌要點彈、要留意咩地方,教埋小朋友如何遇上難彈的地方要點練琴,我自己都覺得上左寶貴嘅一課。唔係想得罪人,不過真是好睇老師功力夠唔夠,點樣去睇一首歌。
如果老師底子唔夠,就算跟足老師所教亦難攞獎。

的確,
老師嘅功底同火候好重要。

同意, 老師其實都有好多level
今日仔小提琴比賽, 好多伴奏彈錯..........., 真係唔明, 未夠功力點解要幫人伴奏..........

回覆樓主:

老師緊要,但運氣也要有,評判一句我只要音樂感我不在乎技巧,老師學生如何有實力也無運行。

有無留意今年JE初賽?

不過都係果句:塞翁失馬 焉知非福

孩子有實力,又有這樣功力的老師,總會有人欣賞。

‹ 上一主題|下一主題