用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-10-7 10:40
成日話中-就咪禁紧張,玩下課外活动,识多d朋友。唔係叫你hea, 小五六已天昏地暗,你連比賽都cut, 升上中 ...
我策略大概相約,不過小朋友冇鬥心,真是一學期一驚心。當年(會考)我自己中五先開hill, 差一兩分升唔到中六,若果e加中五先叫小朋友發力真會有d驚驚

annielui 發表於 19-10-4 13:26
再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...
何不首先問下小朋友自己會點溫,然後比佢自己試下,默書/小測後大家review 下有什麼需要改進,同時要remin 小朋友溫習時有什麼困難障礙就要立刻找你

MrBeast 發表於 19-10-7 13:30
我策略大概相約,不過小朋友冇鬥心,真是一學期一驚心。當年(會考)我自己中五先開hill, 差一兩分升唔到中 ...

同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係話唔發力就代表hea讀,但要维持馬拉松心态,keep住个时速但唔好衝住~

Yanamami 發表於 19-10-7 13:37
同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係 ...
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE

回覆 Yanamami 的帖子

阿女補習老師都形容中學六年係馬拉松,叫我開始時唔好谷,等佢自己發揮,否則驚佢冇氣跑到尾 。

Yanamami    發表於 19-10-7 14:18

October. 發表於 19-10-7 13:44
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE ...

係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。但我大女只係平平中等生,唔捱到-去六年……

October. 發表於 19-10-7 13:44
我大小測考都叫個仔要全力以赴啵,我仔經常做運動,希望佢精力好d啦,頂到DSE ...
真是有幫助的(from own personal experience), 所以若時間有限,我會揀sports over music as an eca.  

Yanamami 發表於 19-10-7 14:17
係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。 ...
所以平時有樣嗜好減下壓是好事

Yanamami 發表於 19-10-7 14:17
係心态累……可能人人唔同,細女話佢学校d学霸就係由中-起多科每样野-分都不能少,去引盡亦唔会有疲态。 ...

初中時,我有叫仔用下策略,用温文科時間拔d俾理科,因為文科科目背嘅嘢較多,占用晒d時間,造成溫理科方面嘅時間少到不成比例,不過佢都冇咩聽我講,事實證明,成績要top理科都需要時間去操。

MrBeast 發表於 19-10-7 14:44
真是有幫助的(from own personal experience), 所以若時間有限,我會揀sports over music as an eca.   ...

係呀,做運動人都精神d,唔知係唔係我仔坐唔定,經常打機打到悶(?)就落去球場打吓波。音樂就好少自動練琴,所以考完7級我就停咗佢,唔使成日叫練琴,慳返啖氣,又慳錢。

咁如果UT衰咗, 係咪都等佢求救先插手? 但會唔會越讀越差, 連自信都無埋?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我係覺得佢太有自信, 以為好似小學咁讀就得, 我見佢攞住本書齋睇......不過, 雖然擔心, 都要比佢試吓....

回覆 MrBeast 的帖子

我見佢好似無定向咁, 又無時間表, 問佢又話'得喇, 我自己識嫁喇"咁.....不過我有話有咩唔明就問媽咪啦

annielui 發表於 19-10-8 10:15

咁如果UT衰咗, 係咪都等佢求救先插手? 但會唔會越讀越差, 連自信都無埋?

个个小朋友性格唔同,我唔可以代其他人答。不过我果个同我都好放鬆同佛系。佢小学係考得好前,但上中学我估大概中上吧~大家都觉得好平常,明知世界之大一山还有一山高,唔係好出奇。衰左,我輕輕问知唔知衰乜,佢会話,唔夠时间答,寫得太慢,有11/50無答到……又或者,oh我唔知果d都要讀埋……或者,睇唔明个map……或者,睇漏題目某d关键字……或者我答左好多但攞唔到分……之类。这很好,去解決呢d技術性问題吧,只要唔係唔明唔識老師講乜就可以了。唔明既話,請立即问老師或同学。

所以睇小朋友心态,越讀越差,我諗根本無正視过问題出係边,無改善过情况,否則照計trail and error, 应該係越讀越有改善先啱。

Yanamami 發表於 19-10-7 13:37
同病相憐都係差两分……
我阿大中五好彪炳,但-上中六就謝哂,話見到字都想呕,个腦实哂……唔係 ...

我識人個同學仔就係中一至中五好彪炳, 一上中六直情冇m到, 跟住有埋抑鬱(幾嚴重下),要停學, 個阿媽辭埋份工睇實佢!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

annielui 發表於 19-10-8 10:21

我係覺得佢太有自信, 以為好似小學咁讀就得, 我見佢攞住本書齋睇......不過, 雖然 ...

佢有信心點都好過缺乏自信。
BB細個學行都唔會一企起身就大步走啦,都會跌跌碰碰,掌握到就會越跑越快,所以家長必須要有心理準備,孩子就算 UT 炒左其實好少事,家長切勿落井下石去打擊佢,只須多鼓勵同支持,引導佢找出啱自己嘅方法。

annielui 發表於 19-10-8 10:24

我見佢好似無定向咁, 又無時間表, 問佢又話'得喇, 我自己識嫁喇"咁.....不過我有話有 ...

小朋友細未能做好time management 好正常,所以都要做下麻英高空睇主,不過可以以關懷角度間中問下溫成點,開始前亦可一起討論下每科用幾多時間。之前有次我見到我小朋友溫到愁眉苦面,細問下佢完全記唔到,仲已用了一半1時間,咁我冇可能就手旁觀。之後我每次都會提下佢一stuck 就來找我,或者同學都可以

多謝妳, 我會儘力control自己....比啲空間佢, 希望佢努力啦!!!

我都有偷望呀......但暫時未收到料......加上而家d 默書, 小測完全唔使父母簽名, 中學生活真係好由神秘

annielui 發表於 19-10-8 14:04

我都有偷望呀......但暫時未收到料......加上而家d 默書, 小測完全唔使父母簽名, 中 ...

我哋要簽名的好彩
‹ 上一主題|下一主題