用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校內排名次高,對升中有幫助?
樓主: wittymom
go

校內排名次高,對升中有幫助? [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-13+16:43

原帖由 IloveJJ 於 16-10-13 發表
學你話齋,剩睇校內成績唔係幾作得準,因為可能校內淺。
我呢排開始有信心阿仔可以讀英中,因為:
1)同朋友 ...
我都有測試過小朋友的水平,不過是問幫佢補英文的miss , 唔知準唔準

IloveJJ 發表於 16-10-13 17:17
你唔好同中文書比,你女中文咁強,我只比英文,因為中文應已去到初中閱讀能力,所以不用比較。
...
所以見佢中文咁差就幾把火。

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-13+17:10+ 我

如果miss有教不同學校既學生,就應說得準。睇下佢教開邊啲學校啦!
Miss 前年dse 英文拎5**, 全部細分都係5**, 咁我就問以小朋友而家呢個年紀的程度,目標5**黎講,佢算係較弱,正常定超越?
Miss 話:Reading 和oral都係超越,writing 未知

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-13+17:19

咁睇書能力強,都要考試技巧既! 我都教過作文、標點符號、以詞代意、段落主旨、聆聽練習嗰啲架!
...
我都想小朋友中文勁,呢科最擔心

little_yolky  其實唔駛太擔心,慢慢嚟,最怕佢無興趣啫。  發表於 16-10-13 17:34

我又分享下考中學面試既吹水睇法:
某英小係升中簡介會...資深老師既睇法...(針對邊緣學生要出街買保險)...佢話我地D學生面試唔弱...多數會考佢地英語...佢地英語唔會有問題...最多考吓數學...佢地又唔差...中文會唔多考...講笑式問家長咁係咪難唔到佢地先

小朋友升中体會...係英文group discussion...中小生係要小心...同組幾個中小生開口討論欠信心...Um左好耐吓都未開始到...會蝕底晒 ~~~

IloveJJ 發表於 16-10-13 17:42
所以呢,我最唔想阿仔要面試。

考小學叻,唔等於讀小學叻;考中學叻,又唔等於讀中學叻。
咁就要排靚個統一乙部了~~~

升中面試始終英語為主....係要經過小學長時間培訓....胆要唔好怯~~~

mcl203 發表於 16-10-13 17:34
我又分享下考中學面試既吹水睇法:
某英小係升中簡介會...資深老師既睇法...(針對邊緣學生要出街買保險)... ...
同組幾個中小生開口討論欠信心...Um左好耐吓都未開始到...會蝕底晒 ******************************************

呢的喺好常見。就算唔Ummmm好耐,都喺一句起半句止,或跟人口水尾。不過HK有幾多間英小吖,絕大部份喺中小~

little_yolky 發表於 16-10-13 13:52
其實, 我哋中學部主要係收B2生, 所以, 有咁既成績都真係好驕人了, 真係校長、老師、同學仔付出既努力汗水。 ...

坦白講,有些中學因先天問題需要多收或全收Band2生,學校若然不是本著"有教無類"的教學精神,學校的水平就只有向下走,今天的成果絕對係((老師))((同學))們的努力,得來不易.

好佩服學校,能夠提升學生的學業成績.
In put 和 Out put對比一下,就知道何為|正增長|.
繼續努力加油呀!

IloveJJ 發表於 16-10-14 10:58
little_yolky  一般語文卷有得9字頭果D,都係級10內學生了。  發表於 1 小時前
我哋作文有一個9字頭,我仔 ...
佢哋作得好既作文, 老師一般會俾85分, 絕頂好的好少見, 間中會有90出現, 但唔多見。阿女可以作文幾百字, 寫錯十幾個字。

但佢最大問題係內容貧乏, 但講佢佢係唔會聽的, 好喇, 近排中英都有咁既情況, 佢發現自己有問題了, 我終於係時候出手了。

little_yolky 發表於 16-10-14 12:09
佢哋作得好既作文, 老師一般會俾85分, 絕頂好的好少見, 間中會有90出現, 但唔多見。阿女可以作文幾百字, 寫 ...
你女小學係地區2線? 唔係呱?

你地中學係唔係剛轉左女校長個間? 仲有靚裝?

‹ 上一主題|下一主題