用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校內排名次高,對升中有幫助?
go

校內排名次高,對升中有幫助? [複製鏈接]

當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都好開心。但學校遠比不上傳統學校,程度較淺、不太注重英語 (小一暑期時比佢試吓做傳統學校英文測驗卷,只有合格水平),由三年級起尤其感到差距,擔心佢升中失競爭力……
朋友們不斷叫我不用煩去轉校,說只要在校內成績好排名高,便可"技術性"地派到好中學。想向過來人請教……
   6    0    0    0

引用:當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後

原帖由 wittymom 於 16-10-12 發表
當年喺灣仔私小同九龍城地區津校中選擇了後者,讀得ok壓力少。加上好彩頭一兩年遇到好老師,成績頭幾名,都 ...
你朋友既講法係正確既,但若你小朋友學校程度真係比較淺,你要評估吓升中後既學習能力,否則可能會讀得吃力~~~

我覺得作爲父母,應該看孩子長期成長。你朋友講的不錯,衹要學校名次在前,可以抽籤到好中學。

然而,爲了在中學不至於那麽辛苦,跟上普遍進度,就需要在小學時期,自己在各方面努力,尤其在英文方面。寧願分攤幾年去跟上程度,好過在小升中那個暑假去追。

同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用lee 段時間,在學術上進取點,以裝備自己去應付中學。但在程度較高的學校,競爭大了,名次可能不能在頭幾名,轉校是否不明智呢?

wittymom 發表於 16-10-12 11:42
同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用l ...
最現實既做法....插到班先諗
呢D問題無標準答案...家長睇法可以好唔同

同意,同意, 小朋友在小學階段最能適應同吸收,到中學後可能有更多事情要兼顧和學習,所以希望佢能夠善用l ...
又回歸一個現實問題, 係小學既B1學生比例大約有幾多.

如果你學校真係程度淺, 好有可能B1學生比例低, 咁一定要頭幾名(頭3至5名內)先可以"技術性"擊倒對手入到好中學

程度淺既學校, 可能只係區內二線尾或以下, B1學生比例通常只有1X%-20%

程度深既學校, 不少都係地區一線, 佢地既B1學生比例, 通常起碼有40%+

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果小朋友仍是初小, 自己學術水平又可以, 咁可以留校然後自己提升學術水平。
以英文為例, 你囝囝依家响學校名次可以, 但只及正常學校的合格水平, 咁如果你轉校, 就算轉到, 都只會係合格或稍高水平。只是合格, 在傳統學校只怕連B2也保不住了。不過, 當然小朋友是有進步空間的。

傳統學校課程緊迫, 迫得透不過氣來, 你要追上也花了全部力氣了。但如果小朋友仍是初小, 那麼, 學校輕鬆, 但自己提升水平, 那麼就可以將名次再拉前, 如果呈分時能保住三甲, 有望可以自己時入到好學校, 大抽獎也很穩陣。只是, 保住級頭名次不易。不過, 就算如此, 留校是B2, 轉了校跟不上也是B2, 你要看看小朋友的整體能力是否受谷, 而且你自己是否能承受壓力。轉去傳統學校的好處可能就是一班同學都很上進, 氣氛不一樣吧。

最重要是提升學術水平, 最後就算真是B2, 也可以選擇好的B2校, 而且中學課程也跟得比較從容。

wittymom  agree  發表於 16-10-12 16:13

引用:Quote:wittymom+發表於+16-10-12+11:42+同

原帖由 little_yolky 於 16-10-12 發表
如果小朋友仍是初小, 自己學術水平又可以, 咁可以留校然後自己提升學術水平。
以英文為例, 你囝囝依家响學 ...
想去插班既小學理應比現讀學校條件好,你去申請插班而佢又接受你插班,又理應程度已符一定要求,成績係中下游機會應不大

mcl203 發表於 16-10-12 14:23
想去插班既小學理應比現讀學校條件好,你去申請插班而佢又接受你插班,又理應程度已符一定要求,成績係中下 ...
所以你之前講, 申請插班收咗先算。

樓主小朋友學校做其他傳統英文卷只有合格水平, 咁, 可能係二線以下, 佢名次高, 考二線都應該有機掛。但如果係我, 考二線不如留校, 二線一般1/3或以下B1, 入到去未必keep到前列水平, 咁不如留校keep住top 5, 自己補學術, 咁仲可能好D。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-10-12+14:23+想去

原帖由 little_yolky 於 16-10-12 發表
所以你之前講, 申請插班收咗先算。

樓主小朋友學校做其他傳統英文卷只有合格水平, 咁, 可能係二線 ...
所以都係摸底原理,收咗先諗

little_yolky    發表於 16-10-12 14:33

引用:Quote:wittymom+發表於+16-10-12+11:42+同

原帖由 hkpapa852 於 16-10-12 發表
又回歸一個現實問題, 係小學既B1學生比例大約有幾多.

如果你學校真係程度淺, 好有可能B1學生比例低, 咁一 ...
想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線?
咁如果係呢間津小考级頭3的,考外區名校,甚至神校,成功機會是否好微呢?唔該

Jobrena 發表於 16-10-12 14:49
想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線?
咁如果 ...

想請教下一間普通津小,升普通band1津中率大約(35-40%), 咁呢間小學全港計是屬於1線, 2線 or 3線? <----唔同區有唔同定位...可以係1亦可以2 ~~~

咁如果係呢間津小考级頭3的,考外區名校,甚至神校,成功機會是否好微呢?唔該 <---睇以往師兄姐派位/考入往績...年年都有...機會就大D...從未發生過...當然機會一般 ~~~

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-12+15:01+編

原帖由 mcl203 於 16-10-12 發表
果區計就係1線。所以想知如果全港計,呢個升band 1的% 去睇又係幾線呢?

每年都有1-2個考到出去名校,唔多。不過,咁少考出去又可能同家境,交通有關。

p.s. 我們是新西區

Jobrena 發表於 16-10-12 15:09
果區計就係1線。所以想知如果全港計,呢個升band 1的% 去睇又係幾線呢?

每年都有1-2個考到出去名校,唔多 ...
"p.s. 我們是新西區 "........新界西 或 中西區 ???....名校係指 ???

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-10-12+15:09+果區

"p.s. 我們是新西區 "........新界西 或 中西區 ???....名校係指 ???
新界西,哈哈!

spcc, maryknoll 都有,不過唔多,1-2個

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-12+發表"p.s

原帖由 Jobrena 於 16-10-12 發表
新界西,哈哈!

spcc, maryknoll 都有,不過唔多,1-2個
咁我睇法會有機會~~~

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上,但英文就最多只會合格……

考慮轉去程度高點的學校,只是希望佢把握學習時機,不要同主流差太遠,日後中學時不會太難catch up.  吾知這想法會否太幼稚,因若去到新小學競爭大了,可能不會有現在的高名次,影響升中派位……

洋蔥頭媽咪  見過有弱校頭幾名入了1A/1B英中完全跟唔上要轉校  發表於 16-10-13 08:06

引用:Quote:原帖由+Jobrena+於+16-10-12+發表新

咁我睇法會有機會~~~
唔該晒

引用:宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上 ...
me 2, 之前都有諗過去考插班,不過仲有個細跟尾,唔想再玩大抽獎,呢個game真係一次都嫌多

Yanamami  針無兩頭利  發表於 16-10-13 18:02

引用:宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材

宜家讀緊間小其實吾差,只是英文師資/教材有較大落差,如試做傳統學校嘅中/數/常(中文卷)可能都有80分以上 ...
既然對現有小學程度有疑團,為何唔試下揾間對升中有信心既去試下插班,如先前所說,成功收咗先慢慢諗吓轉唔轉,況且現實地又未必一定成功插班~~

有D小學派位真係可以好一般,若你小朋友真係做傳統小學英文卷只係合格水平,你可以借插班去一試實力,須知升中後亦唔係只講做卷合格就OK,預早計劃下有其好處,轉唔轉校可以係後話

‹ 上一主題|下一主題