用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 小心女人 於 09-9-21 23:51 發表
kikiboy,
決定到1st round選邊間未?
好煩, 我仲未拿定主意!

一日未交表都仲有變數, 我多數會係揀培僑. 點解呀? 有時唔識表達, 講感覺 law, 我份人比較保守, 我心目中每天接送放學都見到一張笑臉, 比考出一張好的成績表更加難能可貴. 當然每間學校真係要讀咗先知, 都唔可以話晒邊間開心, 邊間好成績.
仲有幾日咋, 快d決定喇! 唔使太緊張, 隨心啦!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

曲曲,
有架, 一定仲有叩門位架, 不過數量唔多囉.
我1st round都係打算跨區博一博.
原帖由 曲曲 於 09-9-22 09:30 發表
星期五就交表, 我都仲心大心細
想博12網聖方濟各
誇區機會真係好細
朋友叫我先拎個學位再叩門
派位後真的有位叩門嗎?
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

一口氣睇曬你地D資料同意見,真系獲益良多。仲有幾日交表我都依家都心大心細,不過心目中都有間想選的,現在最怕自行入不到,到統一派位時真系唔知點排位好啊?

其實Net 12 綱真係好多好學校
我當年首輪都係博Net 12

醒目開學勳章

係邊間呀??? round 2 仲有無放喺甲1???

原帖由 rowdywong 於 09-9-22 23:09 發表
其實Net 12 綱真係好多好學校
我當年首輪都係博Net 12

原帖由 臻媽 於 09-9-23 00:12 發表
係邊間呀??? round 2 仲有無放喺甲1???

自行係邊間呀???-à 聖保祿天主教小學

round 2
仲有放喺甲1--à 聖保祿天主教小學
round 2 仲有放喺甲2--à 香港中國婦女會丘佐榮學校
round 2 1--à 香港中國婦女會丘佐榮學校

時代唔同啦,小朋友太少,舊年,round 1 ,15分都入到St Paul primary, 軒小下.

原帖由 rowdywong 於 09-9-23 07:11 發表

自行係邊間呀???-à 聖保祿天主教小學

round 2 仲有放喺甲1--à 聖保祿天主教小學
round 2 仲有放喺甲2--à 香港中國婦女會丘佐榮學校
round 2 乙1--à 香港中國婦女會丘佐榮學校 ...

我就喜歡聖公會聖雅各小學,升中派位最差(成績)都有聖公會鄧肇堅中學,派位給Band 1 學生就勁好。我囝囝考到一條龍私小,否則就讀聖雅各。

原帖由 曲曲 於 09-9-22 16:57 發表
可以分享你的心水學校嗎?
我暫時有2間心水,真係唔知點揀

同意, 亞囡今年升小二, 暫時都ok, 當然亞囡都話有惡既老師(當對住個別既同學時), 其他一般都ok, 嚴亦有嚴好, 好似亞囡有時d字寫得丫了, 老師都會圈左, 要佢改正, 老師仲好有心機, 會寫字頭(仲係錯既地方用另一隻顏色筆註明) 長遠其實對小朋友有好處(所以我buy)

原帖由 rowdywong 於 09-9-20 22:39 發表

愛蝶灣基灣出哂名嚴兼填鴨式教法,筲箕灣區大多數家長都知,但咁吾代表老師無人情味!

係呀, 我都buy嚴少少的學校或老師, 起碼個校風呀, disclipine呀會嚴謹少少, 寫字都好訓練小朋友的耐性和集中力, 一個字差一小點都唔係那個字了.  所以是好的, 唔可以太求其lor.  cincin

原帖由 sarahlee 於 09-9-23 10:58 發表
同意, 亞囡今年升小二, 暫時都ok, 當然亞囡都話有惡既老師(當對住個別既同學時), 其他一般都ok, 嚴亦有嚴好, 好似亞囡有時d字寫得丫了, 老師都會圈左, 要佢改正, 老師仲好有心機, 會寫字頭(仲係錯既地方用另一隻顏色 ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 cincin 於 09-9-23 11:27 發表
係呀, 我都buy嚴少少的學校或老師, 起碼個校風呀, disclipine呀會嚴謹少少, 寫字都好訓練小朋友的耐性和集中力, 一個字差一小點都唔係那個字了.  所以是好的, 唔可以太求其lor.  cincin

...

Net 16 Top 4 都係較嚴嘅小學,吾係何來咁多Band 1 生,相信東區的英中和民生,有25%都係 Net 16 Top 4 學生!(BPS例外,約15%)

吾知大家選定未呢?

原帖由 hkefai 於 09-9-24 22:19 發表
吾知大家選定未呢?

我想大部份家長都選Top 4!

原帖由 JustinJustin 於 09-9-23 10:40 發表
我就喜歡聖公會聖雅各小學,升中派位最差(成績)都有聖公會鄧肇堅中學,派位給Band 1 學生就勁好。我囝囝考到一條龍私小,否則就讀聖雅各。

港大同學會小學?

yes, 估計如選傳統的多數是16網top 4.  Regarding 港大同學會小學, 好似一早就要in架啦wor......, 如說東區的直資小學來說, 這間和漢華小學的教學理念大置上差唔多, 可能是港大同學會小學仲要較優勝少少添, 因為如可直上港大同學會書院都非常唔錯lor. cincin

原帖由 hkefai 於 09-9-25 08:01 發表

港大同學會小學?
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

我相信祇要選一間中上級嘅小學就得,最重要是小朋友嘅學習成績。

我都分享下啦! 我嗰仔上年升小一,係16網比較中意丘佐榮和舊基灣呢兩間。因為得15分 (宗教0分),所以係甲部選丘佐榮為第一志願 (如果有5分宗教分,我可能會選舊基灣),博15分係第一輪有得抽,結果真係第一輪得左。

所以我個人覺得遊戲規則係 ...... 沒有宗教分,選沒有宗教學校係有so d

原帖由 zechata 於 09-9-25 17:54 發表
我相信祇要選一間中上級嘅小學就得,最重要是小朋友嘅學習成績。

我都分享下啦! 我嗰仔上年升小一,係16網比較中意丘佐榮和舊基灣呢兩間。因為得15分 (宗教0分),所以係甲部選丘佐榮為第一志願 (如果有5分宗教分,我可能會 ...

果然高瞻遠矚,放心啦!丘佐榮勢頭好好。

照睇就係啦, 我都越來越對這間學校有信心 !!  之前個囡入讀那時, 這間學校仲未係好多人提, 間間學校都係正負面說法, 這間都唔例外, 我都聽到唔少negative意見啦 !!  但個囡小一入讀時, 佢都幾開心, d 老師幾有heart, 讀到而家小三, 個囡都仲好仲意這間學校, 我諗家長和小朋友一致地配合學校, 會令小朋友返學返得開心d.  講真, 勤力去讀, 功課多要溫習當然唔少得啦, 最緊張都係: 一心一意去配合學校, 回想返, 好幸福入到這間小學lor......   cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-25 23:52 發表

果然高瞻遠矚,放心啦!丘佐榮勢頭好好。
‹ 上一主題|下一主題